Vučićev otac plakao zbog filma o Kosovu

Autor:

Vesti

14.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anđelko Vučić plakao je uz film "Balkanska međa", otkrio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji je ovo ostvarenje gledao zajedno sa ocem predsednika Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Anđelko Vučić

Čepurin, koji uskoro odlazi iz naše zemlje, napisao je knjigu eseja o Srbiji i Srbima, a jedan deo nosi naziv "Anđelkove suze". Ambasador navodi da se često sretao sa ocem Aleksandra Vučića i Anđelka opisuje kao druželjubivog, otvorenog, mladolikog i skladnog čoveka.

Navodi da su zajedno bili na ceremoniji uručenja nagrada Pečat vremena, da su se često susretali u Ruskom domu, a da su se pre nekoliko meseci našli i na projekciji filma "Balkanska međa", čija je tema ruski desant na aerodrom "Slatina" u Prištini 1999. godine.

- Video sam kako Anđelko blisko srcu prima ono što se događa na ekranu. Na samom kraju filma, kada je junak podstaknut dobrim taksistom Kustricom pošao u susret svojoj dragani, Anđelko je pustio suzu. Očevi predsednika takođe plaču - konstatovao je Čepurin.

Čepurin: Dobro je što Rusiju i Srbiju u naše vreme vode Vladimir i Aleksandar, to su za naše narode imena puna simbolike i istorijskih zasluga

Ambasador je preksinoć poklonio knjigu Aleksandru Vučiću na prijemu povodom Dana državnosti Rusije. U njoj, između ostalog, povlači paralele među imenima najznačajnijih vladara u Rusiji i Srbiji. - Dobro je što Rusiju i Srbiju u naše vreme vode Vladimir i Aleksandar - navodi Čepurin u knjizi.

Sinu na rođendan doneo punjene lignje u šerpici

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Anđelko Vučić našao se u žiži i prošle godine kada njegov sin Aleksandar, na 48. rođendan, zbog obaveza nije uspeo da organizuje proslavu i vidi roditelje. Kako je rekao predsednik Srbije, zbog toga je otac otac došao ujutru na posao da ga vidi.

- Mama nije uspela da dođe, ali je po ocu poslala u šerpici punjene lignje u sosu, koje sam i doručkovao. Punjene lignje u sosu najviše volim da jedem. Navikao sam da roditelje ne viđam na rođendan, ali dobro, mator sam već - kroz osmeh je tada otkrio Aleksandar Vučić.

U odlomku knjige "Aleksandar, Petar, Vladimir" Čepurin ocenjuje da je zanimljivo da su najznačajniji vladari u Rusiji i Srbiji imali imena Aleksandar i Petar. - U Rusiji su bila tri cara Aleksandra - prvi je pobedio Napoleona, drugi je sproveo najvažnije socijalno-ekonomske reforme, trećeg pamte kao cara-mirotvorca. Ne može se ne pomenuti ovde i legendarni knez Aleksandar Nevski - naveo je Čepurin i podsetio da je u Srbiji kralj Aleksandar poznat kao ujedinitelj jugoslovenskih naroda i uspešan vladar.

Takođe, kako je napisao, veliki ruski imperator Petar Prvi preporodio je Rusiju, dok je srpski kralj Petar zauvek ostao u sećanju svog naroda, kao pobednik u Prvom svetskom ratu. - Uzgred, i u Rusiji i u Srbiji, Petri II nisu se odlikovali izuzetnim državnim nadarenostima - konstatovao je ambasador.

Desant na aerodrom "Slatina"

RepublikaFoto: e-stock agency
"Balkanska međa"

"Balkanska međa" je rusko-srpska ratna drama, inspirisana istinitim događajem. Režiser je Andrej Vologin, a tema filma je preuzimanje aerodroma "Slatina" kod Prištine 1999. godine. Tada je ruski odred iz BiH munjevito i u tajnosti stigao do Prištine i zauzeo aerodrom, što je šokiralo NATO generale. Tokom proboja, 200 ruskih padobranaca suočava se sa bandama albanskih terorista. U filmu igra ekipa srpskih glumaca predvođena Milošem Bikovićem.

Čepurin ističe i da veliki značaj za rusku istoriju ima ime Vladimir, popularno i u Srbiji, te podseća da je u 10. veku Vladimir krstio Rusiju, u 20. veku bio je Vladimir Lenjin, a u 21. veku - Vladimir Putin.

- Postoje i druge paralele. Josif Staljin i Josip Broz Tito. Obojica su pripadnici druge narodnosti, obojica su ušli u istoriju kao izuzetne, ali veoma nejednoznačne figure - piše Čepurin.

Još neke izjave Čepurina o Srbiji

RepublikaFoto: youtube.com/Miroslav Antelj
Aleksandar Čepurin

* Pamtiću Srbiju kao istrajnu, hrabru, strpljivu, srdačnu i ljubaznu zemlju

* Srbi su hrabri, iskreni, neverovatno ljubazni ljudi koji se, čim čuju ruski akcenat, osmehnu osobi s kojom razgovaraju

* Beograd mi se mnogo dopada jer je monumentalan, respektabilan i ugodan u isto vreme

* Gradska arhitektura u Beogradu je neobična i paradoksalna

* Promene u Srbiji su opipljive u poslednjih sedam godina, pre svega, tu su ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti

* Pamtiću proslave i srpska kola, pesmu "Tamo daleko", koja je poznata i omiljena i u Rusiji, srpsku slavu

U Beogradu Čepurina će zameniti Aleksandar Bocan Harčenko, ruski diplomata sa dugogodišnjom karijerom na Balkanu, koji slovi za Putinovog čoveka za specijalne zadatke

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading