Makronova nemilosrdna poruka Haradinaju! Zapamtičeš me, neću očima da te vidim!

Autor:

Vesti

07.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emanuel Makron planira da otkaže samit u Parizu, koji je zakazan za početak jula, na kojem je trebalo da bude nastavljen razgovor Beograda i Prištine. Ogorčen zbog ponašanja Ramuša Haradinaja, francuski predsednik sada neće ni da čuje za Haradinaja i rešen je da mu očita lekciju koju će zapamtiti za sva vremena, prenose stavove Pariza diplomatski izvori Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Naime, da bi Albancima pokazao gde im je mesto, Makron će prvo doći u Beograd, a tek po povratku u Pariz razmisliće o mogućem datumu za održavanje nove runde razgovora, čime će pokazati svima kakav je stav Pariza prema Balkanu.

Da je nova runda razgovora u organizaciji Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel neizvesna, potvrdio je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na samitu koji su u Berlinu organizovali Makron i Merkelova, Haradinaj je demonstrirao osionost i bahatost, preko koje francuski predsednik neće da pređe, naglašavaju izvori Srpskog telegrafa.

Kosovo postoji zahvaljujući Zapadu

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kosovo je postalo država zahvaljujući Zapadu i dan-danas živi na račun zapadnih država, te je Makronu neshvatljivo Haradinajevo odbijanje da ukine takse i prekine sa glupim igrama koje blokiraju rešenje kosovskog pitanja, a time i stabilizaciju Balkana - navodi naš izvor iz francuske prestonice.

Ističe i da Makron ni posle više od mesec dana, koliko je prošlo od razgovora u Berlinu, nije spreman da oprosti odbijanje Prištine da se urazumi.

Zbog odbijanja da ukine takse, formira ZSO i čestih upada na sever Kosmeta, Ramuš mora biti kažnjen

- Makron neće ni da čuje ni da vidi Haradinaja. Čak i da Ramuš sada ukine takse, formira ZSO i ispuni sve obaveze na koje se Priština obavezala tokom dosadašnjih razgovora, Makron neće popustiti. Zapamtiće kako izgleda kad neko umisli da može da se poigrava s Francuskom. Zbog svega što je uradio u Berlinu, a i posle toga, demonstrirajući silu prema Srbima na Kosovu Makron je decidan da Haradinaj mora biti kažnjen - objašnjavaju naši sagovornici.

Makron: Haradinaj od mene neće dobiti ništa

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Koliko prvi čovek Francuske čvrsto stoji na ovoj poziciji, govori i činjenica da ni razgovori sa Merkelovom, na koje je otišao Haradinaj, ne mogu da omekšaju zvanični Pariz.

Foto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Haradinaj se nameračio na tvrd orah. Niko ne može tako da se ponaša prema Francuskoj, a pogotovu ne neko čija je biografija bogata ratnim zločinima, uz sve to, njegova država ne može da preživi bez pomoći Zapada. Da bi shvatio da više nisu miljenici, Makron je blizu odluke da dođe u posetu Beogradu, koja je planirana za 16. jul, a tek posle toga da zakaže samit. Time bi Prištini poslao više nego jasnu poruku da više nisu miljenici i da su Parizu neki drugi sa Balkana važniji - navodi naš sagovornik.

Dodaje da je u razgovoru sa saradnicima Makron u jednom trenutku čak i rekao - što se mene tiče, Haradinaj nikada neće dobiti viznu liberalizaciju, koju toliko priželjkuje!

O samitu u Parizu juče je govorio i predsednik Srbije, koji je objasnio da je Savet bezbednosti UN, koji će u ponedeljak raspravljati o situaciji na KiM, uvek važan zbog statusnog pitanja, ali da suštinski neće rešiti ništa, te da je Pariz važnije mesto za razgovore.

- U suštinskom političkom smislu Pariz je mnogo važniji, ali da li će ga uopšte biti? Baš zato što je mnogo važniji, nisam siguran da će ga biti - rekao je Vučić za TV Prva.

Rezultati od samita jedino ako se ukinu takse

RepublikaFoto: youtube.com/Sputnjik Srbija
Zoran Milivojević

- Samit u Parizu može da donese rezultat ako Priština odustane od taksi. Makronovo nezadovoljstvo je očigledno, ali bi trebalo da primeni odgovarajuće mere, a ne samo verbalne opomene. Kredibilitet Merkelove i Makrona je na probi. Ako nisu u stanju da organizuju sastanak koji bi bio uspešan, to znači da EU ima ozbiljan problem - kaže Milivojević

Prema rečima srpskog šefa države, Merkelova i Makron imaju slične ciljeve za zapadni Balkan, ali je suština u tome da ne mogu da reše ovaj problem.

- Zato će Haradinaj (u Berlinu) danas pokušati da ponudi nešto drugo da bi skinuo takse sa dnevnog reda, da bi oni ubeđivali Srbiju da sve to prihvati i da se pojavi u Parizu - rekao je Vučić.

Makron Vučiću: Hvala na podršci za Notr-dam

Foto: Tanjug/AP
Makron i Vučić

Makron je juče poslao Vučiću pismo u kojem se zahvaljuje na podršci Beograda nakon požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu sredinom aprila. U pismu francuskog predsednika između ostalog piše:

- Gospodine predsedniče, dragi Aleksandre, posebno sam bio dirnut podrškom koju ste mi uputili nakon strašnog požara koji je 15. aprila ove godine uništio Bogorodičinu crkvu u Parizu. U ime francuskog naroda, srdačno vam se zahvaljujem na tome... Već sada, poruke kao vaša, sa izrazima saosećanja, koje nam stižu iz celog sveta, posebno su nam dragocene. Zahvaljujući vam se još jednom, molim vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja.

Foto: Tanjug/AP
Notr-dam

Makron je u pismu posebno naglasio zahvalnost za ličnu velikodušnost predsednika Vučića.

Po oceni Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, došlo je vreme da Francuska stane na put neposlušnosti prištinskih zvaničnika i disciplinuje Haradinaja.

- Otkazivanje predstojećeg samita će imati smisla pod uslovom da Francuzi jasno iskažu stav i definišu da je to učinjeno zbog neodgovornosti Albanaca i njihove nespremnosti na dogovor sa vlastima u Srbiji. U tom slučaju, to je ozbiljna osuda Prištine. Prištinske vlasti su ubeđene da iza sebe imaju relevantne krugove u Americi i da imaju punu slobodu da rade šta žele sa Srbima na prostoru KiM, a i sa njihovom teritorijom. EU na samitu treba da im pokaže da to ne mogu da rade - smatra Anđelković.

Berlinski samit

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova i Makron

- Održan 30. aprila, a domaćini su bili Angela Merkel i Emanuel Makron

- Osim predsednika i premijerke Srbije, skupu su prisustvovali lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici kosovskih Albanaca

- Na sastanku je bila i šefica EU diplomatije Federika Mogerini

- Punih pet sati trajali su razgovori iza zatvorenih vrata, koji su nastavljeni i na radnoj večeri

- Francuski predsednik insistirao je na postizanju napretka na zapadnom Balkanu ka EU

- Vučićev stav bio je da nema dijaloga dok se ne ukinu takse

- Uprkos pritiscima Francuske i Nemačke, Haradinaj nije ukinuo takse na srpsku robu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading