Gaji zmiju u nedrima! Ko će prvi izdati Vučića? Tri partnera pod kontrolom stranaca

Autor: T. KOVAČEVIĆ - K. VASKOVIĆ

Vesti

05.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri stranke koje su deo vladajuće koalicije (koju čini osam partija) i čiji su funkcioneri postavljeni na visoke državne funkcije intenzivno sarađuju sa stranim ambasadama. Izvori Srpskog telegrafa upućeni u politička, ali i bezbednosna pitanja tvrde da najveću opasnost po vlast predstavlja jedna partija koja je zahvaljujući saradnji sa naprednjacima dobila čak i mesto u Vladi Srbije i koja je toliko vezana za jednu od ambasada da je spremna da urade sve što od nje traže stranci.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Da se razumemo, normalno je da političari imaju kontakte sa stranim ambasadama i stranim diplomata. Ono što nije normalno i što predstavlja opasnost za zemlju jeste slučaj poput ovog, kada se toliko vežu da su spremni da ispune svaku zahtev, da rade nauštrb državnih interesa, državne politike... Ovde nije reč o lovu na veštice, već o pojedincima koji su se prišljamčili najjačoj vladajućoj partiji, čijom su pobedom uspeli da ugrabe deo vlasti, a onda su ćurak okrenuli na drugu stranu, spremni su da izdaju i tog Vučića, koji ih je doveo na vlast, te sada rade kako im drugi sviraju - navode upućeni sagovornici Srpskog telegrafa.

NEMA TOLERANCIJE

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, čija je partija SDPS u koaliciji sa naprednjacima, u razgovoru za Srpski telegraf poručuje da ne sme postojati ni najmanji prag tolerancije za ljude koji se ponašaju na ovaj način.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Rasim Ljajić

- Ne mogu da poverujem da je u praksi moguće da bilo koja osoba koja sedi u Vladi, i ne samo u Vladi već u važnim državnim institucijama, može da radi za interese bilo kog stranca. Tako nešto je nedopustivo. Nezamislivo je da ste deo vlasti u jednoj zemlji, a da radite za interese neke druge države - navodi ministar.

Ministar trgovine koji slovi za političara sa odličnim kontaktima sa turskim političarima objašnjava da je jedna stvar saradnja, a da je druga priča kada neko radi protiv interesa svoje države.

Ružić: Skupe su to greške

Ministar Branko Ružić u izjavi za Srpski telegraf podseća da su i država i građani poslušnost i postupanje po zahtevima stranih ambasada u prošlosti skupo platili.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Što se tiče Socijalističke partije Srbije, mi radimo samo za Srbiju i ono što je u interesu naših građana. Dobro je da država ima prijatelje i na istoku i zapadu, ali bi bilo pogubno ukoliko postoji slučaj da neki funkcioner ne sledi državnu politiku, već radi u interesu stranih zemalja - navodi Ružić.

- Ako pojedinac ima dobre odnose i dobre kontakte i na zapadu i na istoku, to može biti korisno za državu, lakše se mogu ostvariti kontakti koji će otvoriti vrata za nove sporazume, investicije... Ali ako taj neko radi za interese ma kog stranca, ma koje strane države, onda je to strašno, tako nešto je neoprostivo - ističe Ljajić, koji ovih dana putuje u Rusiju, gde će razgovarati, između ostalog, i o dodatnom poboljšanju trgovinske saradnje između dve države.

RepublikaFoto: Tanjug/J.Pap
Momo Čolaković

Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković ističe da njegova stranka potpuno podržava politiku predsednika Vučića i da ga nikada neće izneveriti.

- Iznenađen sam saznanjem da su pojedini koalicioni partneri sa liste Aleksandra Vučića spremni da rade za strane ambasade i protiv sopstvenog naroda. Mi iz PUPS to nikada ne bismo činili ni radili, čisti smo, odgovorni i sledimo politiku predsednika i Vlade. Ako ima takvih to svakako treba osuditi - poručuje Čolaković.

ŠUROVANJE SA STRANCIMA

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je takođe koalicioni partner SNS, priznaje da o tajnim dilovima i službovanju za strane države ne zna ništa.

- Znam samo da ja ne šurujem ni sam sa sobom, a kamoli sa nekom stranom ambasadom ili stranim diplomatama - poručuje Pastor.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ištvan Pastor

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i funkcioner Srpskog pokreta obnove (SPO), kaže da taj pokret, kao jedan od koalicionih partnera SNS, već punih sedam godina odlično sarađuje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i SNS i da mu oni ne rade iza leđa.

- Veoma smo lojalni partneri i pružamo punu podršku njegovim naporima da se reši pitanje KiM i da se nastave evropske integracije. To je bio naš razlog da budemo u koaliciji sve ove godine, sarađivaćemo i ubuduće. SPO nikada nikakve dogovore nije pravio niti će praviti na štetu Srbije i predsednika. Normalno je da postoje kontakti sa ambasadama svih zemalja, sa istoka i sa zapada, ali nikada teme nisu bile u vezi sa rušenjem pozicije Vučića, već je svaki kontakt imao za cilj da doprinese boljoj poziciji naše zemlje i predstavljanju stavova koje zastupa predsednik i koje mi podržavamo - istakao je Čotrić.

Iz partija Bogoljuba Karića i Nenada Popovića, čije su stranke na izborima nastupile na listi SNS, juče niko nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa.

Stranke koje su ušle u koaliciju i podržale Vučića za predsednika države 

1. Socijalistička partija Srbije - Ivica Dačić 2. Socijaldemokratska partija Srbije - Rasim Ljajić
3. Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma 4. Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Milan Krkobabić
5. Pokret socijalista - Aleksandar Vulin 6. Srpski pokret obnove - Vuk Drašković
7. Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić 8. Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor
Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

Nisam iznenađen što pojedinci rade za strane ambasade jer im je novac prioritet. Vučić u bliskoj budućnosti treba da insistira na politici čistih računa. Svakome po zasluzi i prema političkoj snazi, to je najbolje i za njega, za njegovu stranku, za koalicione partnere i strane ambasade, a naročito za građane

Vladimir Pejić, Faktor plus

Građani bi bili razočarani ako bi se otkrilo da pojedinci rade za strane ambasade. Takva opasnost vreba i sa istoka i sa zapada, naša država je u teškoj političkoj poziciji. To pokazuje koliko smo izloženi različitim interesima i koliko je teško voditi politiku u ovom trenutku, a naročito spoljnu politiku u Srbiji

Foto: youtube.com/RTV Pink Official

Predrag Rajić, politički analitičar

SNS je u više navrata bio velikodušan prema koalicionim partnerima dajući im daleko veći broj mandata i pozicija nego što oni objektivno zaslužuju.

U momentima napada na Vučića i njegovu porodicu, kao i na njegovu stranku, pokazalo se da su mnogi ostajali nemi. To je pokazatelj da je to u vezi sa direktnom naredbom i delovanjem stranog faktora. Kod njih postoji nezahvalnost jer sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi oni bez SNS bili osuđeni na propast što se tiče politike

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
Dobrila

05.06.2019 09:25

Skupe su to greške,ko god da pravi to.

Nale

05.06.2019 09:27

Predsednik za vreme svog mandata je dobro upoznao svoje saradnike i zna na kog moze da se osloni.

Miki

05.06.2019 09:28

Onaj koji bude izdao predsednika nema šta da traži u koaliciji sa vladajućom strankom.

mirko

05.06.2019 09:29

Predsednik je jak i bez partnera uz njega je narod