Puč u SPC? Spisak vladika koje ruše Irineja zbog Vučića

Autor: I. ŽIGIĆ - M. R. ILIĆ

Vesti

14.05.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit Amfilohije okupio je oko sebe grupu od oko desetak vladika i sprema puč protiv patrijarha Irineja, koji je predsedniku Aleksandru Vučiću pružio nedvosmislenu podršku po pitanju Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: Tanjug
Na saboru SPC

Upravo je kosovsko pitanje bila glavna tema o kojoj je pred Saborom SPC, a na poziv patrijarha Irineja, juče govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pored njega, vladike su imale priliku da čuju stavove i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Izvori Srpskog telegraf iz SPC navode da Amfilohije sa Cetinja već godinama huška protiv Vučića (pogledaj okvir), te da ne čudi što se u manastiru Ostrog dva dana pred Vučićevo obraćanje Saboru družio sa Mlađanom Đorđevićem, kumom Dragana Đilasa. O Đorđevićevom uticaju svedoče i depeše Vikiliksa, koji je objavio da je upravo Đilasov kum među prvima znao da će vladika raško-prizrenski Artemije biti razrešen, dok su srpski mediji u više navrata pisali da je Đorđević, zahvaljujući uticaju koji ima na pojedine vladike, uspevao da kadrira u SPC, preciznije, da smenjuje i postavlja vladike.

Ko se mača maši, od mača i pogine

- Na opelu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save:" Ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu da ko se mača maši, od mača će i poginuti"

- Mila Ðukanovića proglasio najvećim izdajnikom i NATO slugom, ali je lider Crne Gore za njega, u poslednjih godinu dana, prerastao u "iskrenog prijatelja i vrlo darovitog čoveka", posebno kada su u pitanju napadi na Srbe

- uzbudio javnost optuživši Srpkinje da su postale majke-čedomorke

- kazao i da oseća grižu savesti jer, po nagovoru iz Crkve, nije otišao u Hag da svedoči u korist Slobodana Miloševića, za to se javno izvinio na sahrani njegovog brata

- nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na Trgu republike na kojem je i on bio prisutan, održao je moleban za KiM i rekao: "Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh".

- Mitropolit je prešao svaku granicu. Na slavu Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru posvećenom ovom svecu Amfilohije za slavskom trpezom sedi uz Đilasovog kuma. Kuju pogane planove protiv patrijarha Irineja, koji je javno govorio da se predsednik Srbije lavovski bori za Kosovo. Amfilohije proklinje Vučića zato što hoće da reši kosovsko pitanje, huška vladike na njega i naziva ga "izdajnikom". Nije ga briga za Srbe koji žive tamo, zanima ga isključivo teritorija, pa makar morala da se osvaja oružjem - navodi upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

KRUG ISTOMIŠLJENIKA

Naš izvor iz SPC dodaje da mitropolit ima podršku nekoliko vladika.

Foto: ST/D. KADIĆ
Mitropolit Amfilohije

- Za mitropolita razgraničenje koje je Vučić pominjao ravno je izdaji svete zemlje, a tom pričom uspeo je da obrlati episkope Atanasija, Jovana, Teodosija, Joakima, Joanikija, Lavrentija, Maksima, Longina, Siluana, ali i još neke vladike koji svoj stav za sada mudrije ispoljavaju ne ulazeći u direktan konflikt sa patrijarhom Irinejom - otkrivaju naši izvori iz SPC.

Đenović: Tu će se ukrstiti koplja mlađe i starije generacije episkopa

Uoči odlaska u Patrijaršiju na zasedanje Sinoda šef države izjavio je da je ponosan što će imati priliku da odgovori svima onima koji su tražili "njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu".

- Uopšte se neću libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug

S druge strane, Dodik je pred početak sednice ocenio da je važno da se vodi dijalog svih važnih društvenih činilaca.

- Stav SPC je jasan i oni su protiv nezavisnosti KiM. U tom ambijentu će se voditi razgovori - podvukao je Dodik, te podsetio da je i predsednik Vučić rekao da priznanje Kosova nije moguće.

Vučić: Neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu odgovorim činjenicama

Inače, jedini put do sada kada se Vučić obratio Saboru SPC bilo je 2013, kada je episkopima predstavljao Briselski sporazum.

UKRŠTENA KOPLJA

Verski analitičar Draško Đenović za Srpski telegraf kaže da patrijarh ima protivnike, ali da će teško "pobunjenici" moći da slome Irineja zbog toga što je želeo da sasluša Vučićevu stranu. On ukazuje i da u Crkvi postoji još jedna, treća struja, odnosno da bukti pravi rat između Irineja Bulovića i episkopa Maksima iz Amerike, što će se videti na Saboru.

Foto: Tanjug

- Tu će se ukrstiti koplja mlađe i starije generacije episkopa. To su dve struje onih koji su za moćnog Irineja Bulovića, koji čuva svoje saveznike jako lepo, a s druge strane, ona struja koja bi želela da se oslobodi određenog balasta u srpskoj crkvi - navodi Đenović, te podseća da Bulović štiti i Kačavendu, te da je imao i druge ljude koji uživaju njegovu zaštitu.

Ko je sve stao uz Amfilohija

- episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije

- episkop slavonski Jovan

- episkop raško-prizrenski Teodosije

- episkop pološko-kumanovski Joakim

- episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

- episkop šabački Lavrentije

- episkop zapadnoamerički Maksim

- episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin

- episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Siluan

Čvrsto uz patrijarha

- episkop zahumsko-hercegovački Grigorije

- episkop zagrebačko-ljubljanski Porfirije

- episkop zvorničko-tuzlanski Fotije

- episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom

- episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije

- vladika bački Irinej Bulović

- pakračko-slavonski episkop Jovan

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
johanlord

14.05.2019 09:28

Vladike ne mogu da sruse Vucica. Neka se oni bave crkvenim poslovima.

Vojin

14.05.2019 09:43

Ne znam zbog čega ostalim vladikama smeta stav protiv nezavisnosti Kosova!!

Ana

14.05.2019 09:47

Niko ne moze da srusi Irineja....

Tijana

14.05.2019 09:53

SWvuda se nadke po neki zlonamerni Djilas.