Afera koja trese Srbiju! Tajna albanskih pekara

IZVOR: J. MITROVIĆ - J. JOKANOVIĆ

utorak, 7. 5. 2019.| 11:00

0

Trojica Albanaca iz pekara u tri različita dela Srbije objavila su fotografije na kojima rukama prave figuru dvoglavog orla, simbol "velike Albanije", ili provociraju na druge načine.

facebook.com/printscreen
Albanci provociraju usred Srbije

Poslednji slučaju, u kojem je glavni akter Florim Gjuraj, rođeni brat vlasnika borčanskih pekara "Roma" Mona Gjuraja, za kog je ovaj prvo tvrdio da je samo zaposleni i da nisu rod, podelio je Srbiju na dva tabora.

Ipak, ova teška provokacija samo je nastavak niza koji je započet u oktobru 2017. u Novom Sadu. Tada je Teki Binaj, vlasnik pekare, objavio fotografije na kojima ljubi zastavu Albanije, ostavlja vence na spomenike zločincima koji su ubijali srpsku decu i veliča nezavisno Kosovo.

Zatim su 21. marta ove godine vlasnici pekare u Dolovu kod Pančeva braća Halit i Granit Osmankaj i jedan od njihovih zaposlenih na društvenim mrežama objavili slike sa simbolima "velike Albanije" - raširenim rukama koje formiraju orla. Postavili su i fotografije na kojima naoružani poziraju ispred kuće.

Izgubili se bez traga

Posebno je zanimljivo što su se svi oni doselili u Srbiju u poslednjih deset godina, u slučaju Gjuraja čak iz Švajcarske. Takođe, za aktere skandala u Novom Sadu i Dolovu zajedničko je što su nakon ovih provokacija nestali bez traga u nepoznatom pravcu.

Srpski telegraf istraživao je šta još povezuje ova tri slučaja i da li se sve dogodilo spontano ili iza svega stoji nešto drugo. Sagovornici sa kojima smo razgovarali o slučajevima u Dolovu kod Pančeva, Novom Sadu i Borči postavljaju, takođe, nekoliko veoma interesantnih pitanja: da li se sve to dogodilo slučajno, zašto se veliki broj Albanaca sa Kosova i iz razvijenih zemalja doseljava u srpske gradove, ali i da li se iza njihovih zvaničnih ugostiteljskih, trgovačkih i pekarskih delatnosti možda krije nešto drugo.

Ukazali su i na činjenicu da Albanci u Srbiji masovno kupuju stanove i da su naročito na udaru gradovi na jugu Srbije, pre svega Niš, u kojem je prema nekim podacima čak 11.000 stanova i kuća u vlasništvu Albanaca.

Hronologija

30. oktobar 2017, Novi Sad

Pekar iz Novog Sada Teki Binaj, tada vlasnik poznate pekare u tom gradu, otvoreno je pokazao divljenje prema teroristima iz redova takozvane OVK.

On na fotografijama, između ostalog, ljubi zastavu Albanije, ostavlja vence na spomenike zločincima koji su ubijali srpsku decu i veliča tzv. nezavisno Kosovo. Međutim, iz te pekare sada tvrde da Teki nije vlasnik i da nikada nije ni bio. Binaj je posle ovog događaja nestao bez traga.

21. mart 2019, Dolovo

facebook.com/sasa spasic
Albanci iz Dolova

Vlasnici pekare u Dolovu braća Halit i Granit Osmankaj i jedan od njihovih zaposlenih na društvenim mrežama objavili su fotografije sa simbolima "velike Albanije" - raširenim rukama koje predstavljaju crnog orla i zastavom Albanije, ali i kako naoružani poziraju ispred svoje kuće. Nakon protesta meštana napustili su Dolovo.

25. april 2019, Borča

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojima radnik pekare "Roma" i brat vlasnika Mona Gjuraja Florim pokazuje rukama dvoglavog orla - simbol "velike Albanije".

facebook.com/prinscreen
Albanac iz Borče

Gjuraj je u početku krio da se radi o njegovom bratu, ali je na kraju to morao da prizna. Potom ga je, bar tako tvrdi, otpustio, a ovaj se vratio na Kosovo. Nakon protesta u Borči pojavila još jedna fotografija sa dvoglavim orlom na kojoj iza brata stoji i sam Gjuraj.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti i stručnjak za terorizam, smatra da je manji deo Albanaca koji su se u poslednjih sedam, osam godina doselili ovamo to učinio vođen isključivo ekonomskim motivima.

- Dobar deo njih ovde je zbog nekih drugih ciljeva. Namerno se doseljavaju i dovlače svoje porodice, uglavnom sa po sedam, osam članova, i tako na neki način osvajaju Srbiju. Pored pekara i vlasnika radnji u srodnim zanimanjima, dosta je ovde i Albanaca građevinskih radnika. Trenutno ih ima oko 7.000 samo na građevinama - navodi Spasić.

ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

On naglašava da su provokacije sa objavljivanjem slika koje veličaju "veliku Albaniju" na društvenim mrežama dokaz koliko su se oslobodili u našoj zemlji, jer ih niko ne dira.

- Oni imaju osećaj da im niko ništa ne može i počeli su žestoko da provociraju, između ostalog i da bi videli reakciju vlasti. Mislim da mnogi od njih to rade i po diktatu iz Prištine, ako ništa drugo da bi izazvali nekog da reaguje, pa da kažu da Srbi maltretiraju Albance.

Čovek iz Dveri vodio protest

Opozicija protiv opozicije! Miloš Simović, čovek iz Dveri, jedan je od organizatora protesta protiv pekara iz Borče, što su na društvenim mrežama potvrdili mnogobrojni opozicionari koji ga poznaju. 

S druge strane, Dveri su kao deo Saveza za Srbiju učestvovale na skupu solidarnosti s vlasnikom pekare "Roma". Time se praktično potvrdilo ono što je još nakon prvog protesta ispred pekare rekao predsednik Vučić ocenivši da se radi o sukobu dve frakcije Dveri.

Slučajevi u Americi

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član nekoliko međunarodnih tela za borbu protiv trgovine narkoticima, nema dilemu da mnogi objekti koje drže Albanci mogu biti paravan za neke druge stvari. 

- U Americi je bilo slučajeva da su Albanci koji su živeli tamo prodavali drogu u picerijama. Ne kažem da je to ovde slučaj, međutim, svuda u svetu su najfrekventniji objekti, prometna mesta, idealni za neke stvari s one strane zakona. Razlog je što u njih može svakodnevno da uđe veliki broj ljudi, a da u tome nema ničeg čudnog.

Stevan Đokić iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da policija svakako treba da ispita šta stoji iza svakog slučaja, poput pomenuta tri. On ukazuje i da pojedini Albanci u Srbiji potencijalno mogu poslužiti za obezbeđivanje adresa i prebivališta za svoje sunarodnike koji tek treba da se dosele ovamo.

U Švajcarskoj daju "porez" za "veliku Albaniju"

Milovan Panić (40), Srbin koji živi u Švajcarskoj već 15 godina, svedoči za naš list da je veliki broj Albanaca koji u toj zemlji ima lokale u obavezi da izdvaja jedan deo prihoda za mračne ciljeve.
- Lično mi je komšija koji drži lokal za prodaju brze hrane rekao da svakog meseca mora da uplati određeni iznos, navodno za širenje albanskih ideja i pomoć sunarodnicima koji se nisu snašli u poslu, a u stvari se tako finansira jačanje ideje "velike Albanije" na razne načine - kaže Panić.

Strašna slika iz Gnjilana

Na društvenoj mreži Instagram jedan korisnik okačio je fotografiju ćevabdžinice u Gnjilanu koju drži Srbin, a čija je fasada išarana grafitima "Ubij Srbina" i UČK.

Bojan Stojković, koji je okačio sliku, kaže da niko od Albanaca nije pokazao solidarnost sa vlasnikom Srbinom niti su organizovani skupovi podrške, kao u Borči. 

- Ovo je ćevabdžinica u Gnjilanu koju drži Srbin. Niko od Albanaca nije došao na pljeskavicu solidarnosti i osudio ovaj linč - napisao je Stojković u komentaru.

Spisak budžetskih mesta na svim fakultetima u Srbiji: Države plaća 17.625 školarina
Spisak budžetskih mesta na svim fakultetima u Srbiji: Države plaća 17.625 školarina
0
MOŽE LI BAHATIJE OD OVOGA?! Jeremić krije odakle mu silne pare, a za to što vodi raskošan život krivi VLAST
MOŽE LI BAHATIJE OD OVOGA?! Jeremić krije odakle mu silne pare, a za to što vodi raskošan život krivi VLAST
27

KOMENTARI 0


Šta se krije iza provokacija albanskih pekara u Srbiji?
Šta se krije iza provokacija albanskih pekara u Srbiji?
0
(FOTO) PRPA! Albanski pekar se sakrio iza žene, kad je video da se cela Borča digla na noge
(FOTO) PRPA! Albanski pekar se sakrio iza žene, kad je video da se cela Borča digla na noge
0
Stanovnici Dolova poručuju: Srbi, čuvajte se albanskih pekara!
Stanovnici Dolova poručuju: Srbi, čuvajte se albanskih pekara!
0
SRAMOTA! Napali Stefanovića zbog šiptarske pekare u Borči!
SRAMOTA! Napali Stefanovića zbog šiptarske pekare u Borči!
0
Prijem kod Fabricija: Izbori u Evropi prate se i u Beogradu
0

Prijem kod Fabricija: Izbori u Evropi prate se i u Beogradu

Srpski telegraf poklanja dodatak Penzioner: Srpske penzije rašće kao u Švajcarskoj!
0
Srpski telegraf poklanja dodatak "Penzioner": Srpske penzije rašće kao u Švajcarskoj!
Jedini Škorpion koji je priznao ubistva odslužio kaznu: Ubio sam 272 muslimana, a išao sam im na bajram!
0
Jedini "Škorpion" koji je priznao ubistva odslužio kaznu: Ubio sam 272 muslimana, a išao sam im na bajram!
Petković: Živković među poslednjima koji ima pravo da priča o Kosovu
Srbija

Petković: Živković među poslednjima koji ima pravo da priča o Kosovu

Republika

 - nedelja, 26. 5. 2019. u 20:39 3

Član Glavnog odbora SNS Petar Petković rekao je da je Zoranu Živkoviću prilika da sutra u Narodnoj skupštini, gde je mesto za sve...

Dobrila ponovo krstari Uvcem: Ženka beloglavog supa vraćena u matično jato
Društvo

Dobrila ponovo krstari Uvcem: Ženka beloglavog supa vraćena u matično jato

Tanjug

 - nedelja, 26. 5. 2019. u 20:11 0

Ženka beloglavog supa Dobrila, koja se prošlog proleća izlegla na liticima Uvca i posleđih više od mesec dana bila u voalijeri u tom...

Zločinac nastavlja sa provokacijama: Preševsku dolinu pripojiti Kosovu, Kosovo Albaniji
Srbija

Zločinac nastavlja sa provokacijama: Preševsku dolinu pripojiti Kosovu, Kosovo Albaniji

Tanjug

 - nedelja, 26. 5. 2019. u 19:49 0

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači rekao je danas da je "nezaustavljivo posvećen", kako tvrdi, korekciji nepravde...

Gde je DS bila 2008. kada je 50 žena ubijeno? Zorana brutalno odbrusila opoziciji
Srbija

Gde je DS bila 2008. kada je 50 žena ubijeno? Zorana brutalno odbrusila opoziciji

Tanjug

 - nedelja, 26. 5. 2019. u 18:05 0

"Demokratska stranka koristi još jednom tragične događaje u kojima su četiri osobe izgubile život u porodičnom nasilju, kako bi...

VUČEVIĆ: U planu su investicioni radovi koji će ulepšati Novi Sad
Srbija

VUČEVIĆ: U planu su investicioni radovi koji će ulepšati Novi Sad

Republika

 - nedelja, 26. 5. 2019. u 18:05 0

Prolećna sezona je krenula, dosta toga se se radi na unapređenju grada, otkriva u emisiji "Kontravizija” gradonačelnik Novog Sada...

Ðurić odgovorio na Tačijevu provokaciju: Nijedan pedalj Srbije nikada neće biti u Albaniji
Ðurić odgovorio na Tačijevu provokaciju: Nijedan pedalj Srbije nikada neće biti u Albaniji
15

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića rekao je danas da Kosovo i Metohija nikada...

Đilasova Rada se srdačnije bori za nezavisno Kosovo od Tačija i Haradinaja
"Đilasova Rada se srdačnije bori za nezavisno Kosovo od Tačija i Haradinaja"
11

Pokrajinski odbor Pokreta socijalista Kosova i Metohije ocenio je danas da je izjava Rade...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 27. 5. 2019.