PRODANE DUŠE: Spisak tajnih svedoka Haga koji su Srbe slali na robiju

Autor:

Vesti

29.08.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najteže optužbe na račun Srba u Haškom tribunalu iznosili su ljudi bez imena i lica, sakriveni iza šifara, a najgora od njih bila je žena pod brojem B-192, Arkanova advokatica, koja je svedočila protiv Slobodana Miloševića.

Ratko Mladić

Ona je, naime, u Hagu svedočila da je Željko Ražnatović postupao isključivo po Miloševićevim instrukcijama i da je bivši predsednik SRJ "bezočno lagao" kad je izjavio da sa njim nema nikakve veze. Kao ključni svedok Tribunala, "crna advokatica" je pod zakletvom rekla i da je Državna bezbednost kontrolisala, angažovala i plaćala Srpsku dobrovoljačku gardu, te da su Arkanovi "Tigrovi" učestvovali u operaciji "Banjaluka" 1995. godine, kada su za mučenje i ubijanje muslimana iskeširani sa tri do četiri miliona maraka, koje im je po Miloševićevom nalogu isplatio DB.

PRODALI DUŠU ĐAVOLU

Sagovornici Srpskog telegrafa slažu se u oceni da su se upravo iza zamagljenog lica i mutiranog glasa krili najopasniji svedoci, među kojima su mahom bili srpski generali, pukovnici i obaveštajci, koji su za stan, posao, novac ili "čistu biografiju" uprljali ruke i savest lažnim svedočenjem protiv svojih sunarodnika.

Bivši premijer Srbije Nikola Šainović, koji je i sam sedeo na optuženičkoj klupi Haga, za Srpski telegraf kaže da je bilo mnogo Srba koji su se prodali Tribunalu.

- Najopasniji su bili oni iz srpske vojske i policije koji su hteli sebe da operu, pa prihvatili da izgovore najbezočnije laži na račun svojih pretpostavljenih. Neki su, međutim, toliko očigledno lagali da ni Tribunal nije imao kud nego da povuče njihovo svedočenje. Tako se jedan predstavio kao najbliži saradnik Miloševića, optužio ga za sve i svašta, a na kraju nije znao da kaže na kom se spratu Predsedništva nalazi Miloševićeva kancelarija - priča Šainović.

PROKLETE PARE

Lider radikala Vojislav Šešelj tvrdi da je među šifrovanim svedocima bilo čak i državnih funkcionera Srbije.

- Svi oni su lažno svedočili jer im je Hag obećao stanove u inostranstvu, zaposlenje i lagodan život. Veliki broj njih sam lično raskrinkao tokom mog procesa, a imena ostalih će kad-tad biti obelodanjena - uveren je Šešelj.

RepublikaFoto: Tanjug
Vojislav Šešelj

Kad je reč o posledicama, brat Radovana Karadžića Luka uveren je da su one dalekosežne:

- Šifrovani svedoci bili su izuzetno opasni i za Srbiju i za RS i za ceo srpski narod, jer su širili propagandu protiv nas kao zločinačkog naroda, pod parolom: "Evo kako sami Srbi govore o Srbima."

Pogubni Vasiljević, Plavšićeva i špijun Kroslajn

Sagovornici Srpskog telegrafa nabrojali su i imena svedoka tužilaštva koji su pod imenom i prezimenom iznosili najopasnije optužbe na račun Srba u Hagu.

Prema mišljenju Vojislava Šešelja, najviše laži na njegov i račun Slobodana Miloševića izneo je bivši šef Vojne bezbednosti Aleksandar Vasiljević.

- On je razapinjao u svojim svedočenjima i Miloševića i mnoge druge, a kod mene nije smeo lično da svedoči, ali su neke njegove izjave u moj predmet uvodili. Inače je bio glavni organizator streljanja hrvatskih vojnika na Ovčari. Pogubna je bila i Biljana Plavšić, a u slučaju Srebrenice Dragan Obrenović, Miroslav Deronjić i Momir Nikolić, koji je lagao i protiv sebe samo da bi se dodvorio Hagu - kaže Šešelj.

Nikola Šainović pak tvrdi da je za njega bilo najgore svedočenje vojnog atašea britanske ambasade Džona Kroslajna.

- Klasičan špijun, koga nikad nisam video, a citiran je neverovatnih 120 puta u mojoj presudi - navodi Šainović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Matija

16.01.2018 22:40

Krajisniku, Karadjicu, Mladicu, Galicu I drugim, stetu I veliku povredu od svjedoka tuzilastva Vam je napravio ratni predsjednik Opstine Ilidza Nedjeljko Prstojevic! Bacio je veliku ljagu na cijeli vas proces, na uzasno ponasanje vlasti na terenu koje su I Vama pripisali. Tuzilastvo je znalo da je Prstojevic dosao ilegalno na vlast Srpske S.O. Ilidza, da je njegovo preduzece “Buducnost” trgovalo sa muslimanima u toku ratovanja I da je opljackana roba sa Ilidje prodavana po Srbiji a narocito u “Sava centru” gdje su vlasnici bili dvojica Ilidzanaca I B. Redjovic Sarajlija. Nedzeljko Prsojevic I Ratna opstina Ilidza je aprila 1992 godine preuzela Hotel Terme gubitasa od Olimpijade ZOI 84. U kojoj su boravile muslimanske “izbjeglice” Iz Hercegovine. U tom period od sest (6) mjeseci(novembar 1991 do aprila 1992 godine Hotel Terme nije u blagajnu R.O predala ni jedan pazar ali je primila na smjestaj muslimanske “izbjeglice” ( 250 osoba-6 mjeseci-gratis) iz Hercegovine na njen trosak od Novembra 1991, do Aprila 1992. godine. Od njih je formirana I istrenirana jedna brigada muslimanske vojske u Hrasnici. Niko za ovo nije znao zato sto je to zataskao Nedeljko Prstojevic. Zasto….??? Pa on je svjedok Tuzilastva u Hagu protiv Srba.