Ekskluzivne fotografije: Ovako je NATO sejao SMRT sa neba

Autor:

Vesti

18.04.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf došao je u posed više od 400 fotografija američkog ministarstva odbrane, kojima je precizno dokumentovano bombardovanje Srbije tokom 78 dana NATO agresije 1999. godine.

Bombardovanje SRJ 1999.

Snimci koji su napravljeni iz kabina aviona koji su bacali bombe, izviđačkih aviona, a delom i iz satelita, prikazuju ciljeve u našoj zemlji pre i posle bombardovanja, ali i pripremu pilota za napade, kao i ispaljivanje satelitski navođenih raketa na teritoriju Srbije i Crne Gore.

Arhiva fotografija obuhvata sve akcije NATO od prvog dana bombardovanja, 24. marta 1999. godine, ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju i povlačenja srpske vojske iz južne srpske pokrajine. Na snimcima koji su prikazivani u Pentagonu na svakodnevnim brifinzima američkih oficira zaduženih za praćenje agresije NATO nalazili su se srušeni mostovi, uništena skladišta NIS, oboren srpski vojni avion, uništene zgrade Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane u Beogradu, bombardovan batajnički aerodrom....

RepublikaFoto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ
Aleksandar Radić

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Srpski telegraf da su Amerikanci, odnosno njihovi vojni stratezi, poznati po tome da u detalje izučavaju teritoriju koju napadaju, ne prepuštajući ništa slučaju.

- Oni nisu imali nikakve probleme sa dejstvima po stacionarnim ciljevima jer rade izviđanje, pripremu za dejstvo, a i sredstva s kojima su dejstvovali omogućavala su im da sa visokim nivoom preciznosti unište odabrane ciljeve. Čak i kad im vremenske prilike nisu išle naruku ili ih je osujetila naša protivvazdušna odbrana, NATO piloti vraćali su se ponovo i pogađali zadate mete. Jedini hendikep su bili pokretni ciljevi - objašnjava Radić.

Dodaje da su Amerikanci dejstvovali i slobodnim gađanjima, ali da su njima bile izložene snage u pokretu.

- Za sve stacionirane ciljeve koristili su detaljne planove, zaključuje naš sagovornik.

Kompletnu arhivu fotografija možete pogledati OVDE.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ratomir

19.04.2019 08:48

Nedostaje im fotografija oborenog Stelt - nevidljivog aviona, to mogu kupiti od naše PVO, pa da slike budu kompletne.