Ključni detalji akcije u kojoj je sedam Srba eliminisalo čak 100 terorista OVK

Autor: M. ILIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

01.04.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najcrnji dan šiptarskih terorista iz OVK... Sedmorica hrabrih srpskih vojnika napravila su 14. decembra 1998. zasedu za čak 153 pripadnika OVK i 36 ih likvidirala, 40 ranila i devet zarobila.

RepublikaFoto: viberimage
Sneg je bio do kolena, a od polazne tačke do msta zasede naši vojnici pešačili su 18 kilometara

Srpski telegraf prvi objavljuje ispovest jednog od sedmorice hrabrih vojnika tadašnjeg Prištinskog korpusa Vojske SRJ o tajnoj akciji u kojoj je nekoliko meseci pred početak NATO bombardovanja obezglavljena elitna jedinica OVK. Zadatak velike grupe terorista, kako za naš list priča general Božidar Delić, u to vreme komandant 549. motorizovane brigade, čiji su pripadnici bili hrabri vojnici, bio je da upadne na Kosovo iz Albanije.

- Maršruta im je bila preko planine Paštrik. Utvrđeno je da je grupa brojala 153 pripadnika OVK. Od toga njih 60 su bili oficiri koji su se vraćali sa obuke u Albaniji, dok je njihov povratak obezbeđivalo četrdesetak specijalaca regularne albanske vojske.

Zarobljena je velika količina oružja, a ubijen je jedan od osnivača OVK zloglasni Muj Krasnići Kapući

Foto: viberimage

- Naišli su na našu zasedu u kojoj je bilo samo sedam ljudi, a rezultat te borbe je 36 poginulih terorista, devetoro zarobljenih i oko četrdeset ranjenih, koji su se izvukli ili u Albaniju ili pobegli ka teritoriji KiM. Zarobljena je velika količina opreme, a u toj zasedi ubijen je i jedan od osnivača OVK Muj Krasnići Kapući, komandant 113. brigade operativne zone Drenica - opisuje general Delić.

Šta je pronađeno kod ubijenih

- lična dokumenta

- fotografije sa obuke iz Albanije

- vojna literatura albanske vojske

- topografske karte

- nove uniforme nemačke i švajcarske vojske u rančevima kakve su nosili NATO vojnici

- mine za minobacače

- snajperske puške

- raketni bacači

- zolje sa uputstvom na srpskom jeziku

- najsavremenija elektronska oprema za izviđanje

- tašna sa 200.000 maraka u gotovini

ODBRANA GRANICE

Srpski telegraf stupio je uz Delićevu pomoć u kontakt sa jednim od sedmorice srpskih vojnika sa Paštrika. Pristao je na priču, uz samo jedan uslov, da mu ne objavljujemo podatke, već da ga predstavimo samo pod kodnim imenom Soko 22, koje je koristio u šifrovanoj komunikaciji motorolom. Poslao nam je i slike sa Paštrika nastale baš u vreme pred munjevitu akciju razbijanja OVK jedinice.

Foto: viberimage

Sneg je bio do kolena, a od polazne tačke do mesta zasede naši vojnici pešačili su 18 kilometara

- U ranim jutarnjim časovima 13. decembra krenuli smo u patroli iz karaule Planeja sa zadatkom dubinskog obezbeđenja granice. Trebalo je da prođemo trasu od sela Planeja do karaule Liken i tamo postavimo zasedu u trajanju od 24 časa. Polazna tačka bila je na 710 metara nadmorske visine, a za mesto zasede odabrali smo prostor na 1.150 metara. Sneg je bio do kolena, a od polazne tačke do mesta zasede prešli smo oko 18 kilometara. U grupi su bila šestorica vojnika i vodnik. Jedan od nas bio je desetar. Sa sobom smo nosili svako po 300 metaka, bombu, jedan puškomitraljez sa 400 metaka - otpočinje priču Soko 22.

Neki od zarobljenih

- Šerif Belaći (28)

- Nazmi Belaći (22)

- Ismet Mazreku (42)

- Bljerin Spahiju (28)

- Enver Krasnići (26)

- Hamet Balazi (22)

- Azem Suma (27)

* svi pušteni januara 1999.

Foto: wikimedia.org/Medija centar Beograd
General Božidar Delić

Naš sagovornik kaže da je zaseda bila postavljena taktički, okrenuta tako da pokrije tri pravca i omogući delovanje na sve te tri strane. To je bilo dovoljno jer im je u zaleđini bio kamenjar i nepristupačan reljef.

- Postavili smo mine usmeravajućeg dejstva, takozvane mrudove. Takođe, još po dve mine sa daljinskim aktiviranjem, pomoću kabla i elektroimpulsa. Te večeri, pola sata pred ponoć, začuli smo zvuke lomljave drveća i žagor iz pravca granice. Glasovi su bivali sve jasniji i bliži i znali smo da je došao trenutak... Čekali smo ih da priđu što bliže, a oni su delovali opušteno, pošto su prešli državnu granicu SRJ i Albanije i ušli na našu teritoriju - priseća se ovaj vojnik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Osnovali vojsku na godišnjicu poraza

Prištinske vlasti su prošle godine, tačno na 20-godišnjicu svog najtežeg poraza, što verovatno nije slučajno, proglasili osnivanje vojske Kosova. Parlament u Prištini usvojio je 14. decembra prošle godine tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage.

VEĆ SU SLAVILI

Sve su mogli da očekuju, tvrdi Soko 22, ali ne i da će naići na zasedu srpske vojske.

- Ušli su oko dva kilometra na našu teritoriju i već su mislili da su se uspešno ubacili preko granice kada je odjeknuo prvi mrud. Zapravo dva odjednom, pošto su bili redno vezani. Nišaneći siluete u mraku, sa belom pozadinom od snega, otvarali smo vatru iz pušaka po njima i tada počinje da se razvija borba. Mi uopšte nismo bili svesni koliko ima neprijatelja. Po nama su pucali s više pozicija, jasno se čulo njihovo međusobno dozivanje i nešto nalik komandovanju. Počeli su bolje da se organizuju, štiteći se po grupama i tako se izvlačili prema Albaniji. Do ujutru je trajalo teško puškaranje, da bismo u svitanje tek videli i izbrojali mrtve. Obezbedili smo širi rejon, sa susednom zasedom, i prebrojali 36 tela terorista. U begu ka Albaniji naša druga zaseda uspela je da zarobi još živih terorista - ističe naš sagovornik.

REAKCIJE
Foto: ST/D. KADIĆ

Veselin Šljivančanin, general

Nikad ne smemo da ih zaboravimo

Ovaj herojski podvig pokazuje koliko je srpska vojska tradicionalno prkosna i moralno jaka, čak i kada je toliko malobrojna. Poznato je da se srpski vojnici i starešine ničeg ne plaše, pa onda ne može ni da čudi kada je grupa od samo sedam pripadnika vojske razoružala i neutralisala bandite koji su bili opremljeni savremenim oružjem. Iako je sličnih akcija bilo još, nikada se ne smeju zaboraviti ovi najžešći obračuni sa prvim teroristima OVK.

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM

Obučavali se na Berišinom imanju

Sjajna akcija na zaustavljanju ubacivanja terorista i naoružanja iz Albanije, što se u to vreme masovno događalo. Reč je o velikoj grupi koja je bila smeštena u bazi Vicidolj, na imanju bivšeg albanskog premijera Salija Beriše. Među njima je bilo dosta onih koji su došli iz zapadne Evrope, sa velikim količinama deviza, što dokazuje i ta tašna nađena pored Krasnićija. Ovim je razbijen jedan od kanala za ubacivanje plaćenih dobrovoljaca koji su stalno stizali na Kosovo.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading