Nemci ruše Trampovu podelu: Angelina nova mapa Kosova

Autor: T. KOVAČEVIĆ - J. JOKANOVIĆ

Vesti

20.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku Beogradu i Prištini da kosovsko pitanje mora da bude rešeno na način koji odgovara Berlinu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Hašim Tači, Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Njeni izaslanici Jan Heker, koji je savetuje o spoljnoj politici, i Matijas Litenberg, savetnik zadužen za Balkan, pre desetak dana bili su u Prištini, a potom i u Beogradu, a ponuda koju su izneli više je nego nepristojna.

- Berlin želi da se stvar reši na njihov način i po modelu koji oni zagovaraju. Od Beograda i Prištine se traži da ne rade ništa do maja ili juna, kada se završava izborni ciklus u evropskom parlamentu. Posle toga Nemačka bi inicirala sastanak i ponudila rešenje za Kosmet - navodi izvor Srpskog telegraf iz diplomatskih krugova.

VEĆ PIŠU DOKUMENT

Naši sagovornici ističu da je Nemačka uveliko završava dokument sa kojim bi izašla pred obe strane:

- Nemci žele da Srbija prizna nezavisnost pokrajine, u granicama koje sama ima nezavisno Kosovo. Podela ili razgraničenje isključeno je iz razmatranja. Ono što nude Srbima na severu pokrajine je autonomija i status isti kao što ima Republika Srpska - precizira naš sagovornik.

To je, kako ocenjuje, nepristojna ponuda na koju Srbija neće pristati.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp

- To je igra koju Nemci igraju otkako se Amerika umešala u celu priču. Ne odgovara im to što je Vašington spreman da uvaži interese Srbije. Deklarativno se svi, uključujući i Berlin, zalažu za ukidanje taksi od 100 odsto, koje je uveo Haradinaj i njegova vlada, a ispod žita i iza zatvorenih vrata ohrabruju Haradinaja da nastavi sa tom ludačkom politikom - objašnjavaju izvori Srpskog telegrafa.

ROVOVSKA BORBA

Šef srpske diplomatije u nekoliko navrata isticao je da se pre svih Nemačka, ali i Velika Britanija, protive postizanju kompromisa između Beograda i Prištine.

- Imate i nemačku poziciju, gde oni kažu da nisu za to da se ukinu takse i pokrene dijalog pre evropskih izbora. Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradu kad može iz Berlina? Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više sa Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće - rekao je Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

Ističe da takse moraju da budu ukinute da bi se nastavio dijalog, a da nas činjenica da je Priština usvojila platformu stavlja u jednu novu političku poziciju - da Albanci neće bilo kakav kompromis.

Bivši diplomata Živadin Jovanović ocenjuje da evropske izbore, za koje se vezuju Nemci, svi koriste za svoje interese, te da Srbija ne može da svoje egzistencijalno pitanje određuje prema nečijim izbornim šansama.

- Mi ne možemo da budemo opterećeni time kakve planove imaju Merkelova, koliko god bila uticajna, ili bilo ko drugi. Moramo da imamo naš sopstveni plan i da ga se držimo. Što se tiče izbora, mislim da će oni dovesti do potpuno novog rasporeda političkih snaga u EU koje će biti ograničavajući faktor za reforme EU, onako kako te žele Merkelova i Makron, da to neće biti moguće posle izbora. Ali, nezavisno od ishoda, Srbija ne treba da žuri i preko kolena rešava tako važno pitanje - savetuje iskusni diplomata.

Šib: Da se sedne i pregovara

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ta zemlja snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije i da očekuje da format dijaloga ostane nepromenjen, te pozvao Prištinu da ukine takse.

Šib je za časopis Diplomacy and Commerce rekao da rezultat dijaloga mora da bude sporazum koji će biti sveobuhvatan, prihvatljiv za obe strane i primenljiv.

- Sporazum mora biti zasnovan na principima multietničnosti, osigurati prava manjina i demokratske standarde i doprineti regionalnoj stabilnosti - istakao je Šib.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Waffenruhe

20.03.2019 16:46

Srbija nece dati KiM!

SrBin

20.03.2019 16:54

Ovo ce biti duga borba,ali Srbija se isto nece predati lako!

Vitki

20.03.2019 19:57

Ameri daju zadnju rec

saran

21.03.2019 09:52

Svetske sile moraju vec jednom da preseku!