Trampova poruka za Vučića: Plan za rešenje Kosova u 5 tačaka

Autor: MARIJA R. ILIĆ

Vesti

09.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priština ostaje bez najmoćnijeg zaštitnika: Donald Tramp više ne želi da Amerika sarađuje sa Ramušem Haradinajem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Stav Vašingtona Beogradu je juče preneo Dejvid Hejl, podsekretar za političke poslove, koji se prvo sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Glavna tema o kojoj su Vučić i Hejl razgovarali iza zatvorenih vrata ticala se kosovskog problema, a izaslanik Vašingtona je predsedniku Srbije govorio i o planu Trampove administracije u pet tačaka (vidi okvir) kojim će se stati na put prištinskim ludačkim potezima koji sprečavaju dogovor, ali i ozbiljno prete da ugroze mir u regionu.

Vučić: Možda je Srbija saterana u ćošak, ali će se odlučno braniti

- Amerika nije imala ništa što bi zamerila Srbiji, naprotiv, pohvalili su uzdržanost Beograda, koji, iako je mogao, nije na takse i ratne platforme odgovorio istom merom. Koplja su sada usmerena ka Prištini i Haradinaju, kojem će Hejl jasno poručiti da zaboravi na savezništvo sa Vašingtonom ukoliko momentalno ne postupi po preporukama Trampove administracije - navodi izvor Srpskog telegrafa.

AMERIČKE SANKCIJE PRIŠTINI

- ukidanje viza, Amerikanci su i juče odbili da izdaju 22 vize prištinskim zvaničnicima

- zamrzavanje imovine prištinskih političara u inostranstvu

- prekid finansijske pomoći

- odustajanje od političke podrške u međunarodnim organizacijama (Interpol, UN)

- bez podrške tzv. kosovskoj vojsci

POSTUPI ILI ODSTUPI

Hejl, koji odmah posle Beograda ide u Prištinu, i to kao specijalni Trampov izaslanik koji će Haradinaju, najglasnijem zagovorniku uvođenja taksi na srpsku robu i protivniku postizanja dogovora o podeli Kosova, preneti ovu poruku:

Mihajlovićeva: Interes Brisela i Vašingtona je postizanje kompromisa. Alternativa dogovoru su incidenti, sukobi

- Ovo je poslednja opomena za Prištinu. Dosta ste igrali sa našim strpljenjem. Evo vam spisak svega što morate da uradite. Nema rasprave. Ako ne ispunite, spremite se za žestok odgovor Vašingtona.

Osim ukidanja taksi i suspendovanja platforme, Amerikanci od Prištine traže da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, posebno oko formiranja ZSO, kao i da se u što kraćem roku vrate za pregovarački sto:

2.149 DANA PROŠLO OD POTPISIVANJA SPORAZUMA U BRISELU

- Trampova poruka je i da Albanci ubuduće zaborave na otimanje teritorije Srbiji, kao i da odustanu od najavljenih jednostranih poteza, kao što je odluka da jednostranom odlukom otimu "Trepču" i "Gazivode", a sve sa ciljem da isprovociraju sukobe sa Srbima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

OPASNI LJUDI

Zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i usvajanja platforme koja se tumači kao prekid dijaloga i otvorena najava rata, u Beogradu je juče zasedao Savet za nacionalnu bezbednost. Sa sastanka kojim je predsedavao šef države poručeno je da će Srbija reagovati mirno ali odlučno te da neće dozvoliti ugrožavanje srpskog naroda.

Govoreći o situaciji u pokrajini, predsednik države ocenio je da "imamo posla sa neodgovornim i opasnim ljudima".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

MOJ STAV

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD

Čak bi i privremena suspenzija omogućila pokretanje dijaloga. Pozivamo Kosovo da suspenduje te carine i omogući povratak dijaloga između Beograda i Prištine

- Možda je Srbija saterana u ćošak, ali će se odlučno braniti. Imamo jednu zemlju, rezervnu otadžbinu nemamo, nju ćemo umeti da zaštitimo kao i naš narod na KiM. Umećemo da sačuvamo naše vitalne interese i, sa ma koliko teškoća se suočavali, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost jer samo u miru možemo dalje ekonomski da napredujemo - naglasio je Vučić.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović za Srpski telegraf kaže da rešenja za Kosovo nema bez Srbije.

- Kompromisnog rešenja koje će biti u interesu i Srba i Albanaca nema bez nastavka pregovora. Da bismo došli do razgovora, Priština treba da ukine necivilizacijske takse. Svih ovih činjenica svesni su i u Briselu i u Vašingtonu i uverena sam da je i njihov interes postizanje kompromisa. Jer alternativa dogovoru su incidenti, sukobi i destabilizacija čitavog regiona - smatra Mihajlovićeva.

ULTIMATUM U PET TAČAKA

  • ukidanje taksi i suspendovanje platforme
  • ispuniti obaveze Briselskog sporazuma, formirati ZSO
  • hitno vraćanje za pregovarački sto, nastavak dijaloga
  • zaboraviti na otimanje teritorije Srbiji
  • ukidanje jednostranih poteza poput usvajanja zakona i registracije "Trepče" kao vlasništva Prištine

REAKCIJE

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ana Brnabić, PREDSEDNICA VLADE

Mi ćemo paziti kakva je naša reakcija, analiziraćemo sve aspekte. Umećemo u svakom trenutku da zaštitimo interese Srbije i njenih građana

RepublikaFoto: Tanjug

Rasim Ljajić, MINISTAR TRGOVINE

Novom platformom koju je usvojila Priština sužen je na minimum prostor za postizanje kompromisnog rešenja oko statusa Kosova

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Branko Ružić

MINISTAR ZA DRŽAVNU UPRAVU

Nervoza i neshvatanje duha političkog vremena koje Priština pokazuje zahtevaju beskompromisan, jasan i rezolutan stav SAD uz onaj stari oprobani model štapa i šargarepe.

RepublikaFoto: Tanjug/N. PANČIĆ

Nebojša Čović

bivši šef Koordinacionog tela za KiM

Ne mislim da je laka situacija, ali je lakša od one 2000, kada je srpska zajednica potpuno bila razbijena na KiM, pa smo morali da je konsolidujemo

RepublikaFoto: Tanjug

Milovan Drecun

ODBOR ZA KIM

Albanci žele da svale svu krivicu na Srbe, stalno povlače poteze koji mogu da destabilizuju situaciju na severu pokrajine i idu putem zaoštravanja retorike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Kiki

09.03.2019 10:18

Videti dobro sta SAD tacno zeli.

Mirko

09.03.2019 11:29

Trampov plan za rešenje problema KiM je dobar u koliko nateraju prištinske vlasti da to ispoštuju.

Olja

09.03.2019 11:31

Kada siptari urade ono sve sto Amerika trenutno zahteva onda mozemo verovati Americi, a dotle nista.

Mirjana

09.03.2019 12:38

Bas ces nam ti resiti problem Kosova, pa ti si nam problem i napravio, ne pravi se naivan