Ministri zaštićeni: Prisluškuju ih CIA, Hrvati i Šiptari!

Autor: T. Kovačević, G. Mitrović

Vesti

05.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispred kabineta premijerke Ane Brnabić i nekoliko ministara koji imaju status prvog prioriteta postavljene su takozvane gluve kutije. Oni koji dolaze na razgovor i sastanak sa članovima Vlade, bilo da su ambasadori, strani zvaničnici, moraju da mobilne telefone ostave u kutiju koja se nalazi ispred kabineta. Izvori Srpskog telegrafa navode da će uskoro svi ministri biti bezbednosno pokriveni.

RepublikaFoto: Tanjug
Ministri Vlade Srbije

- Procena BIA je da svi iz samog vrha države moraju da budu maksimalno obezbeđeni kako razgovori koje vode i informacije koje dobijaju ne bi došle do treće strane. U preporuci naše bezbednosne službe upozorava se na pojačano delovanje stranih obaveštajnih službi, pre svih američke CIA i hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije - navode sagovornici Srpskog telegrafa iz bezbednosnih strukturta.

SPISAK ZAŠTIĆENIH

Takozvana gluva kutija pored ministara biće dodeljena i direktoru policije i on je poslednji u lancu iz vrha vlasti čiju je komunikaciju neophodno zaštititi.

- To ne znači da su ljudi koji dolaze na razgovor kod ministara sumnjivi. Radi se o tome da svaki telefon može da bude lociran i iskorišćen kao mikrofon. Zabluda je da je dovoljno da izvadite bateriju i da ste se tako zaštitili od neželjenih slušalaca - objašnjavaju naši sagovornici.

Dačić: Pridržavamo se propisanih mera u potpunosti

Foto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nalazi se među prvima na spisku ministara čiji razgovori moraju biti zaštićeni. Amerikanci su mu u više navrata zamerali na angažovanju oko povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti te su otvoreno zatražili da prestane sa tim akcijama.

REAKCIJE

Većina ministara juče nije želela da odgovara na pitanje o gluvim kutijama, a među onima koji su odgovorili na naše pitanje su:

Foto: Republika

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine

Ja još nisam dobio gluvu kutiju, nisam znao za to, ali ako stigne, poštovaćemo propise

 

 

 

 

Foto: Tanjug

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja

Obaveštena sam da će ta kutija uskoro stići u moje ministarstvo, ali još nije stigla. Verovatno je samo pitanje trenutka kada će je postaviti

- Sigurno da nije slučajno što BIA predlaže takve mere. U ovom ministarstvu su se i dosad poštovale sve preporuke, nema razloga da u ovom slučaju bude drugačije. Pridržavamo se propisanih mera u potpunosti - navodi Dačić za Srpski telegraf.

PRAVI POTEZ

Nekadašnji obaveštajac Božidar Spasić ocenjuje da je mobilna gluva kutija znak da BIA na pravi način štiti državne bezbednosne interese.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

Mobilne crne kutije su pravi način zaštite, to je uobičajena praksa u svetu

Božidar Spasić, nekadašnji obaveštajac

- Ubacivanje ovakvih uređaja u radne prostorije visokih funkcionera je uobičajena praksa u svetu, a ova naredba BIA čini se pravom merom zaštite bezbednosti naših najviših državnih činovnika. Svako curenje veoma poverljivih informacija štetno je za Srbiju, dok veoma koristi stranim, pre svega zapadnim ambasadorima, koji susrete Vladinih službenika sa običnim ljudima zloupotrebljavaju obaveštavajući svoje službe do najsitnijih detalja tih poseta - navodi Spasić za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Public
Tekst potpisa

MOJ STAV

Zlatko Nikolić, kriminolog

Ovo je odlična odluka BIA da tako nešto spreči. Sigurno je da će se poboljšati bezbednosni okvir zaštite funkcionera, ali moramo biti svesni da se ovim ne eliminišu sve pretnje koje dolaze iz neprijateljskih diplomatskih struktura

Bivši šef beogradske policije tvrdi da je postavljanje kutija u službene kabinete dokaz pojačane aktivnosti obaveštajaca sa zapada, kao i zemalja u okruženju.

Svaki mobilni aparat je istovremeno i lokator i odašiljač, pa se njegovim eliminisanjem štitimo od subverzija

Marko Nicović, bivši direktor beogradske policije

- Ovo naređenje BIA očigledan je rezultat sve češćeg i sve žešćeg dejstva stranih službi, u prvom redu američke CIA, ali i albanskih i hrvatskih obaveštajaca, koji imaju velikog interesa da prisluškuju poverljive razgovore u Srbiji. Na umu nam mora biti da je svaki mobilni aparat istovremeno i lokator i odašiljač, pa se njegovim eliminisanjem štite državne institucije od obaveštajnih subverzija i diverzija - kaže Nicović.

ČINJENICE
Šta je gluva kutija
- Telefoni koji se stave u nju ostaju bez svake funkcije i mreže, čak i ako vas neko zove, telefon neće zvoniti
- Dimenzije kutije su 40 x 40 cm
- Ukoliko je potrebno, kutija se lako može preneti na drugu lokaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
rada

05.03.2019 10:15

Informacije moraju biti zaticene.

Lela

05.03.2019 10:15

Slazem se sa tim da svi clanovi vlade budu maksimalno zasticeni od svega cak i od prisluskivanja......

Violeta

05.03.2019 10:18

Bezbednost na prvom mestu, to je prioritet.

aca

05.03.2019 10:19

Mešaju se se sa svih strana i pokušavaju da nas sabotiraju....