Trampov čovek u Beogradu: Rok za dogovor o Kosovu do kraja 2019. godine

Autor: M. R. ILIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

27.02.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albancima je isteklo vreme, Amerika je presekla, sada sledi paklena kazna za odbijanje poslušnosti, tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine stopostotne takse na srpsku robu i da prihvati razgraničenje sa Srbijom, poruka je koju su u ime Vašingtona Beogradu preneli Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, i Vilijam Bred Berkli, direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost.

RepublikaFoto: MInistarstvo spoljnih poslova
Erat, Skot i Berkli na sastanku sa Dačićem

Erat i Berkli su se tokom dvodnevne posete Srbiji, kao izaslanici Donalda Trampa, sastali sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Srbije. U šturom saopštenju posle razgovora piše da je srpski ministar "ponovio spremnost za nastavak dijaloga sa Prištinom u cilju pronalaženja trajnog rešenja nakon povlačenja odluke o taksama".

- Sa američke strane je ponovljen stav o potrebi hitnog ukidanja taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH. Izražena je snažna podrška što skorijem nastavku dijaloga radi iznalaženja obostrano prihvatljivog i trajnog rešenja, koje će voditi očuvanju stabilnosti, bezbednosti i daljem napretku celog regiona zapadnog Balkana - piše u saopštenju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

AMERI UZVRAĆAJU UDARAC

Međutim, izvori Srpskog telegrafa navode da su Amerikanci nedvosmisleno poručili da žele da se kosovski čvor raspetlja u ovoj godini.

- Posle dve decenije sporenja, sukoba i ratova, konačno je kucnuo čas da se stvar reši. Predsednik Tramp je pokazao ličnu zainteresovanost da se stavi tačka na ovu priču i u pismima koje poslao Beogradu i Prištini. Amerika je zacrtala da sudbina Kosova mora da se reši do kraja ove godine, a da je na dvema stranama da dogovore podelu Kosova - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Dodaje da će zbog tih odbijanja Priština morati da se suoči sa novim kaznama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Neće biti da je Ramuš Haradinaj moćniji od američkog predsednika! Vašington je pokazao da ima strpljenja, ali naša upozorenja naišla su na zid. Vreme je da vide kakao izgleda kada Amerika uzvrati udarac i kako Vašington ima mogućnosti i načina da ih ubedi da sednu za sto - navodi naš sagovornik.

Ministar Dačić nije želeo da otkriva detalje razgovora, ali je za Srpski telegraf potvrdio da su Trampovi izaslanici insistirali na dijalogu Beograda i Prištine.

- Ono na čemu insistiraju je postizanje dogovora, kao i da Priština hitno ukine takse kako bi se otkočio dijalog - naveo je Dačić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekst potpisa

SA REČI NA DELA

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf kaže da su poruke koje je Erat preneo rukovodstvu u Beogradu zapravo ono što je i sam Tramp napisao u pismu Tačiju, da što pre treba da se postigne kompromis.

- Tramp sigurno ima na lageru niz mera koje mogu potpuno da dotuku kosovske Albance i njihovu takozvanu državu, samo treba već jednom da pređu sa reči na dela. Pošto je Haradinaj svoju političku sudbinu vezao za takse, onda i mere Amerike treba da budu usmerene najpre ka njegovom rušenju. Osim političkih, tu su i ekonomske mere jer Amerika potpuno kontroliše kosovski politički prostor - objašnjava Milivojević.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Zanimljivo je da je u istom danu kada je dvojac iz Amerike stigao u Srbiju izjavu dao i portparol Pentagona Erik Pahon, koji je naglasio da je "posvećenost Amerike zapadnom Balkanu odavno nepokolebljiva".

- To je priča koja se često ne naglašava, dok je Rusija činila sve da se u prošlosti naš doprinos umanji - naveo je Pahon dodajući da je Amerika posvećena sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu u jugoistočnoj Evropi.

MOJ STAV

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Samo nek im blokiraju platni promet. Kosovska ekonomija je u lošem stanju, zavisi od priliva deviza od njihove dijaspore, tako da Amerikanci mogu samo da im blokiraju platni promet i oni su na kolenima

Mišel Zubenica, Centar za međunarodnu politiku

Tramp će zadati kosovskim liderima završni udarac, uvešće im mere zbog kojih će imati teške posledice. Te kazne on neće usmeriti prema Kosovu kao teritoriji, nego prema čelnicima vlasti

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Mirko

27.02.2019 10:05

Nisam ubedjen da ce Amerikanci da kazne Albance .

Milos

27.02.2019 10:06

Pitanje da li ce i tada doci do dogovora.

Gospodja Ministarka

27.02.2019 10:07

Amerika je prema Prištini do sada bila više nego popustljiva.Sada bi trebalo konačno da se više okrene Srbiji i kazni svoje razmaženo derište!

Mitar Odović

27.02.2019 10:10

Mislim da je rešenje pitanja KiM još uvek na dugom štapu.