Trampov čovek sa Srbima ruši EU, u igri još dva velika lidera

Autor:

Vesti

11.02.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiv Benon, glavni strateg predsedničke kampanje Donalda Trampa, koji se sa svojom organizacijom Pokret (Movement) sprema za evropske izbore u maju, računa na Srbe kao saveznike u projektu preuzimanja Evropskog parlamenta (EP) i rušenju EU ovakve kakva je sada. Prema informacijama koje su procurile iz njegovog štaba, ikona evropskih desničara, kako nazivaju Benona, u najskorije vreme će organizovati sastanak najvažnijih lidera takozvanih suverenističkih partija, italijanskog vicepremijera Matea Salvinija i mađarskog premijera Viktora Orbana, sa Miloradom Dodikom. U međuvremenu, Dodikov SNSD trebalo bi i zvanično da postane deo Pokreta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
NAVIKLI DA POBEĐUJU: Stiv Benon i Donald Tramp

VELIKA KORIST

Konačni cilj Benona i njegovih saveznika je potpuni zaokret u politici EU i rušenje sadašnje strukture i organizacije Unije. Nova politika zasnivala bi se na neprikosnovenom poštovanju suvereniteta država, izrazito antimigrantskoj politici, ali i približavanju Rusiji i Vladimiru Putinu.

- Čovek za kojeg se s puno prava tvrdi da je presudno uticao na Trampov izbor jer mu je kreirao i vodio celu kampanju ozbiljno računa na čak milion glasova srpske dijaspore i smatra da bi Dodik mogao da odigra ključnu ulogu u njihovom obezbeđivanju. Srba s pravom glasa na evropskim izborima ima mnogo u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, ali i još nekim zemljama i ovo je dokaz da Benon ništa ne prepušta slučaju - navodi sagovornik Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Galijašević: Nacionalne stranke su sigurna evropska perspektiva jer je očito da liberalna politika uzmiče

S druge strane, i Dodiku bi pobeda Benonove struje unutar EU mnogo značila s obzirom na izazove i pritiske s kojima se Republika Srpska suočava unutar BiH, ali i na međunarodnom planu. Dodik, kako navodi naš izvor, u intenzivnom je kontaktu sa Benonom, što nijedan od njih i ne krije. Sadašnja predsednica RS Željka Cvijanović prošlog leta se u SAD i sastala s Benonom, pošto Dodik, koji je i dalje na američkoj crnoj listi, nije mogao da otputuje.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Milorad Dodik

MOJ STAV

 
Mišel Zubenica - ANALITIČAR

 

Veliki broj Srba živi u državama EU i oni svakako predstavljaju važno biračko telo. Odlična je ideja da se ti birači organizuju kako bi podržali stranke prijateljski orijentisane prema Srbiji i RS. Poznato je da Dodik već duže vreme radi na tom pitanju

23. MAJA POČINJU IZBORI ZA EP, KOJI ĆE TRAJATI DO 26. MAJA

RepublikaFoto: Public/Promo
Dževad Galijašević

Analitičar iz BiH Dževad Galijašević najavu trojne saradnje, iza koje bi stao Benon, vidi kao odličan potez i šansu da srpski interesi postanu mnogo vidljiviji u Evropi.

Parović: Srbi mogu da obezbede pet mandata u EP, što bi moglo da bude presudno u formiranju nove Evropske komisije

- Dodik ima veoma dobre kontakte sa ovim političkim snagama i želi da im pomogne da u Evropskom parlamentu prođu u skladu sa svojim interesima, a samim tim i interesima Srba. Nacionalne stranke su sigurna evropska perspektiva jer je očito da liberalna politika uzmiče. Legitimno je da u Evropi sebi obezbedite saveznike, da im u određenim fazama pomognete da budu jači i time ojačate i svoju poziciju - ističe Galijašević.

I Medojević u istom bloku

Benonovom Pokretu priključio se i crnogorski Pokret za promene, koji predvodi Nebojša Medojević. On se nedavno sreo sa Mišelom Modrikamenom, Benonovim glavnim saradnikom, i dogovorena je dugoročna strateška saradnja.

SLUŠAO GA UŽIVO

Lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, koji je bio u prilici da iz prve ruke na kongresu Nacionalnog fronta u Francuskoj u martu prošle godine čuje Benona, kaže za Srpski telegraf da je Amerikanac još tada iznosio deo strategije za osvajanje EP.

Foto: Tanjug
Miroslav Parović

705 POSLANIKA IMA EP, ZA RAZLIKU OD SADAŠNJIH 751, SMANJENJE JE ZBOG IZLASKA BRITANIJE IZ EU

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

MOJ STAV

Milica Đurđević - ZAVETNICI

Veoma je značajno što Dodik učestvuje u stvaranju te nove kičme Evrope sa Orbanom i Salvinijem, koji ne mare za briselsku politiku. Na taj način će i u zapadnim krugovima moći da zaštiti interese RS jer ni Srbija ni Srpska ne smeju da ostanu na brodu koji tone. Možemo biti most između Kine i Rusije i tog novog koncepta Evrope s druge strane

- Mi već godinama sarađujemo sa evropskim suverenistima i uvek smo se trudili da Srbe u dijaspori povežemo sa njima. Prema našim računicama, Srbi mogu da obezbede pet mandata u EP, što bi moglo da bude presudno u formiranju nove Evropske komisije jer će ovi izbori biti više nego neizvesni. Naravno, poziv autoriteta kakav je Dodik još više bi homogenizovao našu dijasporu - ocenjuje Parović.

5 GODINA IZMEĐU DVA IZBORNA CIKLUSA U EU

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ko je Stiv Benon

- Rođen 1953.

- Ekonomista, bivši bankar, karijeru gradio u moćnoj grupaciji "Goldman Saks"

- Osnivač uticajnog konzervativnog portala Brejitbart, koji je objavio platformu desne alternative

- Služio u američkoj mornarici

- Nazivaju ga ikonom evropske desnice, Trampovim šaptačem i Trampovim Dartom Vejderom, a ima i nadimak Varvarin

- Preselio delovanje u Evropu, kao bi, kako je rekao, proterao Soroša sa Starog kontinenta

- Njegova organizacija Pokret ima plan da sabere evropsku desnicu i nakon izbora preuzme Evropski parlament

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mitar

11.02.2019 10:45

I taj što je pisao ovaj tekst ne veruje u to. Papir trpi svašta pa i vaše novine.