Ameri spremaju pakao na Kosovu: Ovo je Trampova tajna poruka teroristima

Autor:

Vesti

02.02.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poruku da se sa Amerikom ne razgovara na način na koji to poslednjih dana čini pre svih Ramuš Haradinaj šiptarskim liderima preneo je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

On je u razgovoru sa Haradinajem, Tačijem i Veseljijem proveo nepunih 60 minuta, a onda je, kako pišu albanski mediji, besno napustio prostoriju i zalupio im vrata. U međuvremenu, preneo im je kristalno jasnu poruku šta ih sve zajedno čeka ukoliko takse na srpske proizvode ne budu hitno ukinute.

ŠAH-MAT

Kako je dan kasnije Srpskom telegrafu potvrđeno u diplomatskim izvorima u Prištini, Trampova poruka koju je Kosnet preneo nije bila savetodavna već izrazito ultimativna.

- Zna se kako Amerika razgovara sa onima koji se ogluše o njene zahteve. Osetili ste to i vi Srbi. Ono što je sigurno to je da Tramp neće imati milosti prema šiptarskim vođama, ma koliko SAD slovi kao sponzor i glavni promoter nezavisnosti Kosova. Reakcija će biti brza i žestoka i to im je preneo ne samo Kosnet, nego i Džon Bolton, koji je telefonom razgovarao sa Haradinajem i Tačijem - objašnjava naš sagovornik.

 

 

Ovaj iskusni diplomata nabrojao nam je mere koje je Vašington spremio (pogledajte okvir). Međutim, kako je naveo, neće sve biti primenjene odjednom, već sukcesivno, ali u relativno kratkom roku, posebno ukoliko u Prištini nastave da opstruiraju dijalog i traženje rešenja za Kosovo i Metohiju po modelu koji je zacrtao Donald Tramp.

Ovo je Trampov paket za Šiptare

1. Lideri prištinske vlasti biće ekspresno procesuirani i poslati u Hag
2. Nema vizne liberalizacije za EU
3. Niko od prištinskih čelnika neće dobiti vizu za SAD
4. Rama, kao 100 odsto američki čovek, uskratiće bilo kakvu podršku Albanije Kosovu
5. Nema više podrške i lobiranja SAD za učlanjenje u međunarodne organizacije
6. Amerika će prestati da pritiska, odvraća i ucenjuje zemlje koje hoće da ponište priznanje nezavisnosti Kosova
7. Nema više podrške za vojsku Kosova
8. Zamrzavanje privatnih računa kosovskih lidera u inostranstvu
9. Zaboraviti na bilo kakve zapadne investicije

Višedecenijski karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf kaže da Tramp sasvim sigurno ima na lageru niz mera koje mogu potpuno da dotuku kosovske Albance i njihovu takozvanu državu.

- Pošto je Haradinaj svoju političku sudbinu vezao za takse, onda i mere Amerike treba da budu usmerene najpre ka njegovom rušenju. Trampu stoje na raspolaganju resursi kojima može da eliminiše Haradinaja kao jedinog neposlušnog, pa vrlo lako može preko Tačija i Veseljija da naredi otkazivanje parlamentarne većine i rušenje Haradinajeve vlade. Tramp apsolutno može da sprovede sve političke i ekonomske mere, jer SAD potpuno kontrolišu kosovski politički prostor - objašnjava Milivojević.

Haradinaj i dalje provocira

Da Tramp ima mnogo razloga da umesto šargarepe Šiptare potpraši štapom, svedoči i to što je Ramuš Haradinaj i u petak nastavio da provocira.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

On je, naime, izjavio da takse ostaju i da njihovo uvođenje nema nikakve veze sa SAD, već je to mera doneta isključivo protiv Rusije i Srbije, pošto su obe države, kako je naveo, intenzivno radile protiv priznanja kosovske nezavisnosti i članstva Prištine u Interpolu.

SVI NA SUD

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da bi jedna jedina mera administracije SAD mogla dovoljno da preplaši prištinsku vlast.

- Ako je Tramp ozbiljan u toj nameri, dovoljno je da stavi Prištini do znanja da će Specijalni sud za zločine OVK početi ozbiljno da radi. Time bi kosovska politička elita već bila toliko matirana da bi morala da bude poslušna. Takođe, valjalo bi da SAD u potpunosti prestane da podržava kosovski budžet. Zamrzavanje privatnih računa takođe može biti jedna od mera - tvrdi Anđelković.

MOJ STAV

Branko Radun, analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

Očito je da Amerika do sada nije imala naročitu volju da konkretizuje mere koje bi direktno udarile na vlasti u Prištini. Moralo bi nešto drastično da se dogodi kako bi takozvana američka duboka država, koja očigledno vuče konce na Kosovu, smanjila taj svoj uticaj

Izvršni direktor Centra za međunarodnu politiku Mišel Zubenica smatra da je potpuno očekivano to što će Tramp zadati kosovskim liderima završni udarac.

- Bez obzira na to što su višegodišnji saveznici i što Kosovo Americi može da zahvali što je tu gde je sad, Tramp će im sigurno uvesti mere zbog kojih će imati teške posledice. Te kazne on neće usmeriti prema Kosovu kao teritoriji, nego prema čelnicima vlasti - zaključuje Zubenica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading