Posebna čast za šefa Kremlja: Vučić i Putin lepe mozaik u hramu u bojama srpske i ruske zastave!

Autor:

Vesti

17.01.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas dolazi u Srbiju, a njega će na aerodromu sačekati srpski šef države Aleksandar Vučić. Posle razgovora i susreta dve delegacije, predsednici će posetiti Hram Svetog Save i učestvovati u pravljenju dela jednog mozaika. U pitanju je ikona Obraz gospodnji, a dvojica predsednika zalepiće kamenčiće u bojama ruske i srpske zastave.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- To će biti svojevrstan zavet bratstva i potvrda jakih prijateljskih odnosa. Poznato je koliko je Hram Svetog Save značajna za nas, kao što je poznato da Rusi imaju značajnu ulogu u izradi mozaika u našoj najvećoj svetinji. Dolazak dvojice predsednika će dati poseban pečat u odnosima Srbije i Rusije - navode izvori Srpskog telegraf.

Kako je dan uoči Putinove posete Beogradu za Srpski telegraf ispričao Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i upravitelj Hrama Svetog Save, u pitanju je druga etapa mozaika, odnosno kompozicije koja se trenutno radi u hramu.

 

 

Svi detalji posete

- Avion predsednika Rusije kroz vazdušni prostor Srbije, do sletanja na Aerodrom "Nikola Tesla", pratiće migovi Vojske Srbije

-  Predsednik Vučić će na aerodromu dočekati gosta, a potom će zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

- Ispred Palate Srbija biće priređen svečani doček za Putina

- Sledi sastanak dva predsednika u tzv. užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti sa srpske strane premijerka Ana Brnabić i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će sastanak biti nastavljen u širem formatu

- Vučić i Putin imaće i tet-a-tet sastanak, za koji je planirano 15 minuta

- Putin će uručiti Vučiću Orden Aleksandra Nevskog

- Predsednik Srbije prirediće svečani ručak, kojem će prisustvovati i ugledne zvanice poput Emira Kusturice i Miloša Bikovića

- Posle ručka dvojica predsednika obići će Hram Svetog Save, gde će im se pridružiti patrijarh Irinej

- Na njemu je ikona Obraz gospodnji, na kojoj je lik Hristov. Na njoj, između ostalog, ima deo na kome je crvena, plava i bela boja, simbol ruske i srpske zastave, pa će njih dvojica na taj deo zalepiti po kamen. Putin će zalepiti belu, plavu, crvenu, a Vučić crvenu, plavu, belu - otkrio nam je Šarić.

ZBOG OVOGA JE SRBIJA VAŽNA RUSIJI

Putinu je Srbija bitna politički, geopolitički, energetski i kulturno, s tim što je s vremenom i lično stekao određenu dozu pozitivnih emocije prema Srbiji i srpskom narodu, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković, te nabraja 10 razloga zašto je Putinu bitna naša država.

- Srbija, uz Belorusiju, jedina zemlja koja Rusiji nije uvela sankcije

- Vojno smo neutralni i jedina država na Balkanu koja nije pristupila NATO

- Srbi imaju generalno vrlo pozitivan stav prema Putinu, što je retkost u Evropi

- Beograd je važan u geostrateškim pozicioniranjima Rusije u odnosu na region i Evropu

- Srbija je deo ruskih energetskih puteva, koji garantuju ekonomski i politički uticaj na ovaj deo kontinenta

- Nepriznavanjem nezavisnosti Kosova Srbija potvrđuje da Rusija može suštinski da utiče i na SB UN

- Otvoreni smo za sve oblike ekonomske i infrastrukturne saradnje sa Rusijom

- Oslanjamo se na rusku vojnu industriju, što je dobro za imidž ruske vojne industrije

- Srbi i Rusi su kulturno i religijski bliski jedni drugima, bliži nego što su iskorišćene mogućnosti saradnje

- Putin je ubedljivo najpopularniji strani političar među Srbima u poslednjih 50 godina

Predsednici Putin i Vučić imaće priliku da vide i upravo završeni mozaik Bogorodice, visok više od osam metara, koji će biti postavljen ispod kompozicije Isusa Spasitelja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Vučić: Putina pitam za savet

Srbija je pouzdan partner Rusiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu ruskoj agenciji Tas.

- Ja to mislim, ja to radim tako, ja ne lažem, možda se nekom ne sviđaju moje reči, ali ja mislim da smo pouzdan partner Rusiji. Kada kažem da predsedniku Putinu, onda mi to i uradimo. I kada kažem u Vašingtonu i Briselu da nećemo i da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji, to je istina i fer - rekao je Vučić.

Istakao je da je Putin veoma popularan u Srbiji i da će se veliki broj ljudi okupiti i doći samo da ga vidi. Vučić je naglasio i da nikada nećemo zaboraviti 2015, kada su ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i ruski stalni izaslanik u UN Vitalij Čurkin po Putinovoj naredbi spasli Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savetu bezbednosti UN.

Zaključio je da se uvek konsultuje sa svojim ruskim kolegom Putinom i da ga pita za savete.

- U pitanju je izvanredna kompozicija sa arhitektonske i umetničke tačke gledišta. To je veoma teška krivolinijska površina koju smo uspeli da savladamo - naveo je glavni inženjer za montažu mozaika u Hramu Svetog Save Jevgenij Čelišev.

RepublikaFoto: Tanjug
Sergej Lavrov

Lavrov: EU da ne pritiska Srbiju

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da pozivi iz EU Srbiji da bira između EU i Rusije predstavljaju odraz "starih kolonijalnih navika", te da se Moskva protivi toj logici EU, koja nameće izbor "ili Rusija ili EU". Dodao je da provokativni pristupi koji odražavaju raspoloženje velikih sila ne odgovaraju onim odlukama koje smo donosili u okviru OEBS i EU.

Lavrov je naveo i da se EU ne ustručava da traži da Beograd prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, kao i da se pridruži evropskoj politici prema Rusiji, uključujući pritisak sankcijama.

- Mi se zalažemo za povratak na filozofiju zajedničke saradnje na osnovu balansa interesa, a ne na osnovu nametanja pogleda koje izrađuje mala grupa država, bez obzira na to koliko da su uticajni - zaključio je Lavrov.

U hramu je i juče sve bilo spremno za dolazak visokih zvaničnika koji će, kako je najavljeno, obići kriptu i naos hrama.

Štene na dar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu krajnje originalan poklon - štene šarplaninca! U pitanju je mužjak star tri meseca koji poreklo vodi sa Šarplanine, a ima pedigre sedam generacija. Reč je o našoj najstarijoj autohtonoj rasi, a zna se da predsednik Putin upravo takve rase voli. Ovo je inače prvi put da predsednik Srbije poklanja ovakav poklon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
filip

17.01.2019 09:22

Nesto nevidjeno u protokolu kada dolaze najvisi drzavnici sveta ne samo u Srbiju nego bilo gde.Ali to samo mogu pravi prijatelji da organizuju.

Nevena

17.01.2019 09:22

Dobro nam dosli, predsednice Putine!

dada

17.01.2019 09:23

Ponosni smo sto imamo takvog prijatelja.

Dehan

17.01.2019 09:23

Za velikog prijatelja velicanstven docek