TAJNI DOGOVOR: PUTIN I TRAMP ISCRTALI MAPU KOSOVA

Autor:

Vesti

16.08.2017

09:00 >> 18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva krenula u diplomatsku ofanzivu da bi zaštitila Srbe. Kreću pregovori s Vašingtonom da se sever Kosova pripoji Srbije, a enklave i manastiri dobiju zaštićen status.

RepublikaFoto: pixabay.com
Putin i Tramp dele Kosovo

Sever Kosova ući će u sastav Srbije, dok će srpske enklave i pravoslavne svetinje dobiti poseban status - tako će izgledati nova mapa Kosova!

Da bi se zaštitili Srbi i konačno stavila tačka na sukobe, Rusija i Vladimir Putin krenuli su u diplomatsku ofanzivu da bi se u pregovorima sa Amerikancima izborili za novu liniju razgraničenja.

- Putin će tražiti da Srbi imaju ista prava kao i Albanci, da im se dozvoli pravo na samoopredeljenje, isto kao što su imali i Albanci - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Izvori iz diplomatskih krugova tvrde da je Moskva već krenula u dijalog sa Vašingtonom da bi se pitanje južne srpske pokrajine trajno rešilo.

- Čim je Beograd pokrenuo dijalog vezan za status Kosova, Putin je započeo realizaciju tajnog plana kojim bi se stvari izvele na čistac i kojima bi Srbi dobili svoj deo, a Albanci svoj - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa.

LINIJA RAZGRANIČENJA 

O povlačenju linije između onoga što je srpsko i albansko govorio je šef diplomatije Ivica Dačić, koji je ponovo aktuelizovao priču o podeli.

Tako bi opštine Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok činile okosnicu srpskog dela teritorije, a enklave južno od Ibra dobile izvesnu autonomiju, ali i budžet kojim će raspolagati i organizovati život u zajednici. Srpske svetinje Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani i Bogorodica Ljeviška trebalo bi da dobiju samoupravni položaj po atoskom modelu za pravoslavne manastire u grčkoj državi.

312 NASELJA NA KIM ETNIČKI POTPUNO OČIŠĆENO OD SRBA

- Moj predlog za Kosovo je razgraničenje na ono što je srpsko i albansko, normalizacija odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednica srpskih opština na jugu i finansijska nagrada za uzurpiranu imovinu - objasnio je Dačić.

Ruski geopolitičar Leonid Savin u izjavi za Srpski telegraf kaže da je moguće da dođe do dogovora velikih sila o podeli Kosova, a da će Rusija podržati sve što je prihvatljivo i za Srbiju.

- Uloga Moskve najviše zavisi od toga šta srpski predsednik i Vlada budu želeli kao rešenje za Kosovo, a Rusija će kao velika svetska sila garantovati da se dogovori sprovedu. Kremlj takođe ima odlične odnose i sa Republikom Srpskom i tu su šanse da se značajno popravi njen status - navodi Savin.

Nameru Moskve za naš list potvrđuje i ruski analitičar Vladimir Zotov

- Rusija će svakako iskoristiti međunarodni položaj da pomogne Srbiji u zaštiti njenih nacionalnih interesa. Ukoliko Srbija pristane na podelu Kosova na albanski i srpski deo, Moskva će to podržati - ocenjuje Zotov.

KIPARSKI MODEL

S druge strane, lider Građanske inicijative SDP smatra da je kiparski model najbolje rešenje za Kosovo.

- Nemoguće je po etničkom principu podeliti Kosovo imajući u vidu veliki broj srpskih enklava koji će ostati nezaštićen južno od Ibra. Za njih nije moguće obezbediti nikakav specijalan status, trenutno je Kfor treća linija odbrane Srba posle kosovske policije Euleksa - mišljenja je Ivanović.
Analitičar Dragomir Anđelković pak tvrdi da je ovakav scenario moguć i da ga je moguće izdejstvovati u pregovorima.

- Srbija ne može da mrdne na putu evrointegracija dok se ne reši kosovsko pitanje, a razgraničenje teritorije na srpski i albanski deo moguće je izvesti uz dogovor velikih sila - Rusije i Amerike. Mislim da možemo da se izborimo da naše svetinje, ali i da enklave dobiju poseban status zaštite - zaključuje Anđelković.

 

Podela po Dobrici Ćosiću

- tražiti razgraničenje uz zadržavanje uglja i nekih svetinja (Gračanica, Gazimestan)
- plan je da raspodela teritorije bude u odnosu 33 prema 67 odsto u korist Srbije
- linije tog razgraničenja da se povuku od Prištine prema Peći, bez Drenice, uključujući Prizren, Đakovicu i Dečane

Strategija Zorana Đinđića

- jasna teritorijalna podela
- efikasna međunarodna garancija za Srbe koji ostaju u albanskom delu
- poseban status verskih objekata
- treba intenzivno raditi na konceptu lokalne samouprave na KiM i zatim ga iskoristiti za stvaranje mreže srpskih lokalnih struktura (lokalnih veća, saveza mesnih zajednica, i sela itd.)
- pridobiti neke članice Saveta bezbednosti i što više zapadnih vlada

Plan Borisa Tadića

- formiranje srpskog entiteta sa jasnom srpskom većinom
- povratak većeg broja interno raseljenih lica u severnoj Mitrovici, zatim u centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju i u Metohiji
- zagarantovane direktne institucionalne veze sa Beogradom
- Srbi bi imali pravo na lokalnu policiju i pravosuđe, kao i na lokalnu samoupravu u oblasti zdravstva i određene nadležnosti u oblasti socijalne zaštite i penzionog osiguranja, sa pravom na kadrovsku i materijalnu pomoć Beograda u mnogim oblastima
- zakoni se mogu doneti samo uz saglasnost većine poslanika srpske nacionalnosti
- središta pravoslavne vere na KiM ostala bi deo srpskog entiteta

Predlog Miroljuba Labusa

- sazivanje međunarodne konferencije
- manastiri na teritoriji albanskog kantona dobili bi eksteritorijalnost
- ovaj proces zahtevao bi da Srbija postane članica NATO pošto se predviđa ulazak srpske vojske u srpski kanton, kao i dugoročno prisustvo snaga NATO u oba entiteta
- albanska strana bi se obavezala da neće podsticati nemire među Albancima u srpskom entitetu, kao i da neće imati posebna potraživanja prema Srbiji

Plan Nebojše Čovića

- 2001. predložio da na Kosovu budu stvorena dva entiteta - srpski i albanski, pri čemu bi ovaj drugi bio pod zaštitom međunarodnih snaga, a srpski pod zaštitom jugoslovenske vojske i policije
- "entitetski pristup" je jedina šansa da se Kosovo zadrži u Srbiji
- u srpskom entitetu bila bi većina srpskih spomenika, a u albanskom većina albanske populacije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading