EKSKLUZIVNO: Mira je smrtne presude izricala na Božić i Vaskrs

IZVOR: M. I. - G. M.

subota, 5. 1. 2019.| 11:00

0

Supruga Slobodana Miloševića Mirjana Marković naređivala je likvidacije političkih protivnika ne verske praznike, a pre svega Božić i Vaskrs.

ON UMRO, ONA U RUSIJI: Sloba i Mira

Do ovog šokantnog saznanja došle su srpske službe bezbednosti nakon atentata na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999, o čemu postoji i službena beleška, u čiji je posed došao naš list. Tada je meta bio Vuk Drašković, lider najveće opozicione stranke, međutim, on je čudom preživeo, dok su stradala četvorica članova Srpskog pokreta obnove (SPO).

U belešci koja je procurila posle 20 godina, operativci prenose informacije dobijene iz pouzdanih izvora u opoziciji i među stranačkim kolegama poginulih Draškovićevih saradnika (stradao je i Veselin Bošković, rođeni brat Vukove supruge Danice). Kako se doslovno navodi, kolege aktivista SPO planiraju da iznesu u javnost informaciju da je Mira lično izdavala naloge za politička ubistva i to na verske praznike. Pominju se i konkretni zločini, i to likvidacije Radovana Stojičića Badže, Zorana Todorovića Kundaka i atentat na Ibarskoj.

Čović: Poznate su mi priče o svemu šta je toj ženi padalo na pamet, i na praznike i za nedeljnim ručkovima

OKONČANI PROCESI

Kako kažu neki sagovornici iz tog vremena bliski porodici Milošević, zbog čega nisu želeli da im pominjemo imena, Markovićeva nije nikad krila koliko mrzi Crkvu i veru.

- Za Miru je Pravoslavna crkva bila neprijatelj broj jedan, kao glavna prepreka njenoj apsolutnoj moći, pa ne čudi što je te odluke donosila upravo na Božić i slične datume - kažu oni.

Mira Marković

U životnoj ispovesti, međutim, Markovićeva se pravdala kako su politička ubistva pakovana porodici Milošević.

- Ubistva koja je tobože organizovala vlast u Srbiji tih godina deo su politike rušenja Slobodana Miloševića, što je Madlen Olbrajt u memoarima navela kao jedan od krupnih ciljeva američke vlade. U primenu te politike spadala je i svaka politička i moralna kompromitacija Miloševića, pa i optužba za ubistva neistomišljenika - ubeđivala je Markovićeva.

Sa saznanjima iz službene beleške poklapaju se i datumi ubistava. Naime, likvidacije bi, po pravilu, usledile kada od verskih praznika prođe izvestan period, potreban da se zločin logistički organizuje. Upravo zbog toga, većina likvidacija iz tog vremena grupisana je u aprilu ili oktobru. S druge strane, teško je poverovati i da je Slavko Ćuruvija ubijen baš u vreme Vaskrsa.

Danica Drašković i sama je prstom upirala baš u Miru Marković.

Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
UBIJEN JOJ BRAT: Danica Drašković

- Nisu dostojne nikakvog komentara njene bolesne priče o bilo čemu, a posebno o političkim ubistvima koja je ona smestila svom mužu, tražila ih i naređivala. Okončani sudski procesi i kazne njenim drugovima, koji su sve priznali, najbolji su komentar. Kriminal je to što je ona van domašaja pravde - rekla je Draškovićeva, koja u petak nije želela da komentariše belešku.

Srpski telegraf

Čeda: Zašto je prećutala Ćuruviju i Stambolića?

Lider LDP Čedomir Jovanović, koji je učestvovao u hapšenju Miloševića, postavio je pitanje zašto se u knjizi Mirjane Marković "Bilo je to ovako" ne govori o ubistvima Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, kao i o atentatu na Vuka Draškovića, koji se dovode u vezu s njom.

- Mira Marković je otišla iz zemlje nekoliko dana pre ubistva Zorana Ðinđića. Zašto se nikada nije vratila? Ona nije tu jer je nespremna da se suoči sa pitanjima o političkim ubistvima - naglasio je Jovanović.

ULOGA DRŽAVE

Nekadašnji član SPS i bivši gradonačelnik Beograda Nebojša Čović, koji je bio jedan od vođa 5. oktobra, za Srpski telegraf kaže da mu je iz priča poznato šta je sve Markovićeva mogla da smisli kako bi se obračunala sa političkim protivnicima.

Tanjug/AP
Nebojša Čović

- Poznate su mi odranije priče o svemu šta je toj ženi padalo na pamet, i na praznike i za nedeljnim ručkovima. Ja nemam papir niti dokaz za tako nešto, osim tih priča koje sam čuo i koje su mi poznate. Ali svakako će se jednog dana pozadine ovih i mnogih drugih ubistava i zločina rešiti i to bi trebalo da bude zadatak naše države - podvlači Čović.

Šta kažu akteri iz tog vremena

Spasić: Moguće je da je to radila na praznike

Bivši obaveštajac Božidar Spasić za naš list objašnjava da je Miloševićeva supruga počela da se meša u poslove tajne srpske policije sredinom devedesetih godina, a ostaje nejasno i koji je bio njen odnos sa načelnikom DB Jovicom Stanišićem.

- Najsumnjiviji slučaj koji se vodi je ubistvo Ćuruvije, ali imate i čitav niz drugih ubistava, poput likvidacije njenog saradnika Kundaka. Svi su oni likvidirani kada su joj se zamerili ili su joj se našli na putu, ali to samo svedoci mogu da potvrde jer nema materijalnih dokaza. Moguće je da je tu postojala i neka parapolicija, koja je rešavala Mirine probleme.

Prema njegovim rečima, odluke o likvidacijama moguće da je donosila na hrišćanske praznike upravo zbog njenog levičarskog opredeljenja.

- Mira Marković je malo toga u sebi imala državničkog, u najmanju ruku je imala jedan ignorantski odnos prema Crkvi i mislim da to dolazi od njenog porekla. Ona potiče iz partizanske porodice, veoma tragične, a drugo, smatrala je da je Crkva isuviše jaka i da ponekad ugrožava čak i njen položaj, a kamoli položaj njenog supruga.

Medija centar Beograd

Nicović: Nije mogla bez Slobe

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović smatra da je Milošević imao kontrolu nad službama bezbednosti, tako da Mira Marković tu nije mogla ništa na svoju ruku da uradi.

- Teško mi je da poverujem da je Mira Marković izdavala naloge za likvidacije kad nije imala tu moć u državi. Ona jeste bila moćna žena i imala je politički uticaj, ali oko ovih stvari nije mogla da bude umešana - ocenjuje Nicović.

Isakov: Ima veze sa zločinima

Nekadašnji lider DOS Miodrag Isakov navodi da je uveren u to da Mira Marković ima veze sa političkim ubistvima devedesetih.

- Sa ove distance kad posmatram, zaključujem da tu ima dosta istine, ali nikada je nisam upoznao, pa ne mogu da sudim na taj način.

Tanjug/D. GOLL

Borović: Mržnja prema pravoslavlju

Advokat Borivoje Borović, koji je bio član SPO i vodio pravno-ekspertski tim koji se bavio pitanjem zloupotreba državne bezbednosti u to vreme, kaže za naš list da je Markovićeva bila ostrašćeni komunista.

- Došao sam do zaključka da je njena najvažnija vera i vodeća ideologija bio komunizam. Ne znam da li je u određeno vreme planirala likvidacije ili je to samo koincidencija, ali moguće da je to radila iz mržnje prema pravoslavlju. Ono što je sigurno jeste da je preko tajnih službi uklanjala političke protivnike.

Neke od likvidacija u tom periodu

11. 4. 1997.

Radovan Stojičić Badža, bivši načelnik Resora javne bezbednosti i zamenik ministra policije

24. 10. 1997.

Zoran Todorović Kundak, generalni direktor "Beopetrola" i visoki funkcioner JUL

11. 4. 1999.

Slavko Ćuruvija, novinar

3. 10. 1999.

Atentat na Vuka Draškovića u insceniranoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, Vuk preživeo, poginula četvorica članova SPO

15. 1. 2000.

Željko Ražnatović Arkan, komandant Srpske dobrovoljačke garde

7. 2. 2000.

Pavle Bulatović, ministar odbrane u Vladi SRJ i blizak saradnik Slobodana Miloševića

25. 4. 2000.

Živorad Žika Petrović, generalni direktor "Jata"

Public

25. 8. 2000.

Ivan Stambolić, politički mentor Slobodana Miloševića, kog je ovaj svrgnuo i preuzeo vlast

 

Sve spremno za dolazak šefa Kremlja: Putina će čuvati 7.000 srpskih policajaca
Sve spremno za dolazak šefa Kremlja: Putina će čuvati 7.000 srpskih policajaca
0
Vesić preneo Vučićevu poruku Srbima na KiM: Braćo Srbi, uvek smo tu za vas!
Vesić preneo Vučićevu poruku Srbima na KiM: Braćo Srbi, uvek smo tu za vas!
0

KOMENTARI 0


OTKRIVAMO: Zašto je Mira tražila likvidacije na verske praznike?
OTKRIVAMO: Zašto je Mira tražila likvidacije na verske praznike?
0
Pritvor za sina ubijenog kriminalca! Hteo da osveti oca koga su ZEMUNCI likvidirali
Pritvor za sina ubijenog kriminalca! Hteo da osveti oca koga su ZEMUNCI likvidirali
0
MIRA MARKOVIĆ OTKRIVA: LEGIJA JE HTEO DA OTME AVION SA MILOŠEVIĆEM!
MIRA MARKOVIĆ OTKRIVA: LEGIJA JE HTEO DA OTME AVION SA MILOŠEVIĆEM!
0
ISPOVEST MILOMIRA MARIĆA: Mira Marković je bila moj špijun!
ISPOVEST MILOMIRA MARIĆA: Mira Marković je bila moj špijun!
0
VUČIĆ ZA TASS: Zbog OVOGA me Putin poštuje!
0

VUČIĆ ZA TASS: Zbog OVOGA me Putin poštuje!

Dačić hteo da bije Kučija, Vučić skočio da mu pomogne
0
Dačić hteo da bije Kučija, Vučić skočio da mu pomogne
Preduzete ozbiljne bezbednosne mere zbog Putinove posete Beogradu
0
Preduzete ozbiljne bezbednosne mere zbog Putinove posete Beogradu
(FOTO) Prizor koji slama srca: Oliverov sin pali sveću ubijenom tati!
Srbija

(FOTO) Prizor koji slama srca: Oliverov sin pali sveću ubijenom tati!

Tanjug

 - sreda, 16. 1. 2019. u 09:47 0

Na godišnjicu od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića u Hramu Svetog Save jutros u 8.15...

METEOROLOZI UPOZORAVAJU: 2018. je bila paklena godina u Srbiji, a ekstremne klimatske promene nam tek slede!
Društvo

METEOROLOZI UPOZORAVAJU: 2018. je bila paklena godina u Srbiji, a ekstremne klimatske promene nam tek slede!

Republika

 - sreda, 16. 1. 2019. u 09:34 0

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) 2018. godinu smatra "godinom klimatskih rekorda" u Srbiji, što se i navodi u najnovijem...

Kompleksi su čudo! Jeremić operacijom ulepšao nos!
Srbija

Kompleksi su čudo! Jeremić operacijom ulepšao nos!

informer.rs

 - sreda, 16. 1. 2019. u 09:32 0

Kriza srednjih godina očigledno opasno drma lidera Narodne stranke Vuka Jeremića. Na njegovo hvalisanje egzotičnim putovanjima i boravkom...

Danas je godinu dana od atentata na Olivera Ivanovića, a Šiptari i dalje kriju ubice!
Srbija

Danas je godinu dana od atentata na Olivera Ivanovića, a Šiptari i dalje kriju ubice!

novosti.rs

 - sreda, 16. 1. 2019. u 09:02 0

Godišnji pomen lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću u sredu će dati njegova porodica, stranačke kolege i prijatelji.

Intervju Vladimira Putina: Pogledajte šta šef Rusije misli o Srbiji i Republici Srpskoj
Srbija

Intervju Vladimira Putina: Pogledajte šta šef Rusije misli o Srbiji i Republici Srpskoj

Novosti/Politika

 - sreda, 16. 1. 2019. u 08:28 0

Lider Rusije Vladimir Putin odgovarao je na pitanja dva beogradska lista.

SNEG SE TOPI: Danas nas očekuje toplotni šok
SNEG SE TOPI: Danas nas očekuje toplotni šok
0

U Srbiji će danas tokom većeg dela dana biti pretežno sunčano, samo će na severu i istoku rano...

Đilas ne da Veselinovića, ovaj priča sve što on misli!
Đilas ne da Veselinovića, ovaj priča sve što on misli!
0

Šta misli Dragan Đilas, a ne sme javno da kaže, to izgovara ili tvituje Željko Veselinović. To...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 16. 1. 2019.

anketa