Sloba: Zašto sam izdao Srbe u Krajini

Autor:

Vesti

08.08.2017

07:36 >> 07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević priznao je 2005. godine u Hagu da je izdao Srbe u Krajini jer su ga Amerikanci izigrali, otkriva njegov savetnik tokom suđenja i nekadašnji potpredsednik RS Emil Vlajki!

Vi to možete nazvati izdajom ako hoćete: Slobodan Milošević priznao 

Prema njegovim rečima, kada je pitao Miloševića kako to da nije shvatio da su snage OUN bile tamo do trenutka dok hrvatska vojska, zahvaljujući američkoj pomoći, nije postala osposobljena da se upusti u osvajanje Kninske Krajine, Milošević je slegao ramenima i rekao: "Verovao sam im".

- Učinio sam da se povuče glavnina oficirskog kadra i naoružanja tek kada mi je, suprotno Mladiću, Karadžić rekao da se vojska RS neće angažovati ako Hrvati napadnu Krajinu. To vi možete nazvati izdajom ako hoćete, ali sam ja ovim dilom uspeo da spasem glavninu srpskog naroda u regionu, da se uspostavi mir u BiH i pruži međunarodni legitimitet RS - kazao je Milošević.

KRNJA JUGOSLAVIJA

Dil na koji je Milošević olako pristao posle odbijanja plana Z-4 značio je i da Jugoslavija više neće biti pod embargom, ali i kraj rata u BiH.

- Osnovni cilj mi je bio da sačuvam Srbiju i krnju Jugoslaviju ako je moguće, da se izbegnu sankcije Zapada. U svemu ostalom što se tiče srpskog ujedinjavanja bio sam fleksibilan i delovao prema situaciji. Pogotovo je bilo teško, skoro nemoguće raditi sa ljudima koji su bili na čelu Krajine: Martićem i Babićem. Izdaja, to je tema nezrelih idealista, demagoga i frustriranih osoba, onih koji nisu u vlasti - reči su Miloševića koje je preneo Vlajki.

Bivši predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović za Srpski telegraf kaže da su očigledno bili izigrani i Srbi i Milošević.

- Zapad je računao da će lakše sprovodili svoje planove ako Srbi budu posvađani, pa me uopšte ne čudi da je i Milošević bio izigran u toj raspodeli karata. Njima je naruku išlo i ponašanje rukovodstva u Krajini, koje nije htelo da se brani, već su očekivali da to umesto njih uradi JNA - ističe Jović.

VELIKA SRAMOTA

Penzionisani oficir JNA Veselin Šljivančanin dodaje da mu je i dan-danas čudno što je Krajina pala za jedan dan.

- Hrvatski generali, posebno Markač, u Hagu su mi se hvalili kako su se temeljno pripremali za "Oluju", i nije to sve Milošević zakuvao, kako neki pričaju. Najviše krivim one koji su bili na visokim funkcijama i dužnostima u vojsci Republike Srpske Krajine, koji su znali da je hrvatska vojska na njihovim granicama i nisu ništa uradili da to spreče, već su se dali u bekstvo. To je bila velika sramota - zaključuje Šljivančanin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading