Priština bi da pravi haos na Dan albanske zastave: Šiptari spremaju novi egzodus!

Autor:

Vesti

17.11.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci uz podršku zapadnih mentora planiraju da 28. novembra, kada proslavljaju Dan albanske zastave, udare na Srbe kako bi ih konačno proterali sa Kosova. Uzavrela situacija u pokrajini, sve češće pretnje Ramuša Haradinaj (pogledaj okvir) da će jedan puk vojske koju formiraju biti usmeren ka severu pokrajine bile su glavne teme sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sa sastanka kojim je predsedavao ministar policije Nebojša Stefanović poručeno je da Srbija neće dozvoliti rušenje srpskih svetinja, upad garnizona kosovskih jedinica na sever i proterivanje srpskog stanovništva.

MOGUĆI SCENARIO

Govoreći o zaključcima sa sednice, Stefanović je gostujući na televiziji Pink rekao:

- Mi smo na sednici Biroa razmatrali bezbednosnu situaciju u zemlji sa posebnim osvrtom na KiM jer je srpsko stanovništvo najviše ugroženo na Kosovu i Metohiji. Sednica Interpola je bila u fokusu, informacije koje naša država ima i nastojanje da onemogućimo da prištinske institucije postanu deo Interpola.

Priština uz prećutnu saglasnost nekih zapadnih država preti etničkim čišćenjem

Milan Ivanović, direktor KBC u Mitrovici

Prema njegovim rečima, na sednici su razmatrane i najave formiranja takozvane vojske Kosova i šta je to što Srbija može da uradi po tom pitanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vojska Kosova

- Nastavljamo da se pripremamo za sve moguće scenarije. Sve službe bezbednosti dobile su zadatke šta treba da urade. Naš posao je da sprečimo bilo kakvu vrstu pogroma srpskog naroda ili bilo kakvo izazivanje veće nebezbednosti za njih, pre svega na teritoriji KiM - istakao je Stefanović.

Borba do kraja

Stefanović je posebno istakao da postoje ogromni pritisci velikih sila koje su priznale takozvanu nezavisnost KiM.

- Razmatrali smo šta još možemo da uradimo u ovih nekoliko dana da takozvana država Kosovo ne uđe u Interpol pošto se Srbija ne predaje do poslednjeg trenutka. Nastavićemo da se borimo do samog glasanja, nećemo stati u pokušaju da ubedimo sve, i naše partnere, ali i države koje su priznale takozvanu nezavisnost KiM, da je ovo potpuno pogrešno i iz policijskih i političkih i pravnih razloga - istakao je Stefanović.

OZBILJNE PRETNJE

Direktor KBC u severnom delu Kosovske Mitrovice Milan Ivanović za Srpski telegraf upozorava da je situacija veoma opasna na terenu, te da se Srbi konstantno suočavaju sa pretnjama po njihovu bezbednost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Policija Kosova

Kosovskim policajcima produženo radno vreme!

Radno vreme pripadnika kosovske policije iznenada je produženo sa dosadašnjih osam na 12 sati, što govori da se Priština priprema za iznenadne akcije.

- Kosovska policija, u zavisnosti od operativnih potreba, u svrhu održavanja javnog reda i bezbednosti, u svrhu sprečavanja krivičnih dela i radi obavljanja svojih dužnosti i odgovornosti angažuje policajce u rasporedu od osam ili 12 časova - rekao je za agenciju Kosovapress portparol policije Daut Hodža.

Nicović: Albanci hoće Srbima da uteraju strah u kosti, zvecka se oružjem

- Priština uz prećutnu saglasnost nekih zapadnih država preti etničkim čišćenjem nakon što se formira tzv. kosovska vojska. Bez prestanka rade na tome da oslabe našu pregovaračku poziciju, da nas oslabe kako ne bismo mogli da odbranimo vitalne nacionalne interese - smatra Ivanović.

Dodaje da se Srbi uzdaju u svoju državu i njene bezbednosne službe.

 

Kosovo ne može u Interpol

Državni sekretari MUP Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković izložile su u Dubaiju predstavnicima delegacija koje će učestvovati na Generalnoj skupštini Interpola argumente Srbije zašto tzv. država Kosovo ne može da bude deo ove međunarodne policijske organizacije. Popović Ivkovićeva je istakla da i samo razmatranje zahteva tzv. države Kosovo za članstvo predstavlja apsolutni pravni presedan.

- Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata Interpola i pravno obavezujuće Korelove rezolucije od Generalne skupštine i članica - rekla je Popović Ivkovićeva i podsetila da je njom jasno definisano da je članstvo u Interpolu rezervisano isključivo za države članice UN i zemlje koje imaju status posmatrača u UN.

HARADINAJEVE PRETNJE

- Dok oni drže Kosovo u svom ustavu, onda je red na nas da i trećinu njihove teritorije uvrstimo u našu teritoriju (12. maj 2017)

- Promena granica bi značila rat. Ukoliko ponovo otvorimo ono što je dogovoreno, to znači ponovno otvaranje prošlosti (30. avgust 2018)

- Nije dobro spominjati podelu. Svako ko spominje podelu, iz bilo kog razloga, pogrešno je jer bi to moglo da dovede do tragedije na Balkanu (20. jul 2018)

- U vojsci Kosova će postojati tri kopnena puka, odnosno pešadija. Jedan će biti smešten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan razmešten prema severu (8. novembar 2018)

- Verujemo da oni mogu da nas zaštite - smatra Ivanović.

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović dodaje da se pred obeležavanje Dana albanske zastave povećava psihološki pritisak na Srbe koji žive na KiM.

Stefanović: Sve službe bezbednosti dobile su zadatke šta treba da urade

- Albanci hoće Srbima da uteraju strah u kosti, zvecka se oružjem i oni u tome dosta uspevaju. Setimo se hapšenja Marka Đurića, upada jedinica ROSU na sever Kosova. Zato je dobro pretnje shvatiti ozbiljno jer već smo 2004. gledali scene paljenja srpskih svetinja i pogrom - zaključuje Nicović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Zara

17.11.2018 18:08

Mogu samo sa sanjaju.

BRUNO

17.11.2018 22:37

Oni zele na svaki nacin da zastrase Srbe.

pendzer

18.11.2018 10:03

Šiptari bi najviše voleli da proteraju sve srbe i nesrbe sa Kosova i tako dobiju etnički čistu teritoriju. Već su to pokušavali, a pokušavaće i dalje. Nesmemo se opustiti ni trenutka!

Srpkinjamajka

07.12.2018 07:02

Mi se uzdamo u Legiju i JSO ništa bez njih. Pustite junake.