Dnevni list pogrdnim naslovom vređa koleginice Pinka: "Danas" se ruga novinarima!

Autor: M. S.

Vesti

16.11.2018

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekst pod naslovom "Novinarke Pinka tvrde da su udarene u glavu", u listu Danas, a u kome se iznose detalji sudskog procesa koji se vodi zbog brutalnog verbalnog i fizičkog napada aktiviste Dveri na novinarke televizije Pink, Gordanu Uzelac i Maru Dragović, stavlja ovaj nemili događaj u sasvim drugu konotaciju. Naime, takvim naslovom one su predstavljene kao novinarke "koje tvrde", kao da nije bilo svedoka koji su videli napad, a sa druge strane okarakterisane kao "udarene u glavu".

RepublikaFoto: youtube.com/Lepota i Zdravlje
Gordana Uzelac

Takav naslov izazvao je lavinu podrugljivih komentara na račun novinarki na društvenim mrežama, a stručna javnost oštro je osudila odnos dnevnog lista Danas prema kolegama i okarakterisala naslov teksta kao neprimeren. Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže da iz pomenutog naslova izgleda kao da se neko raduje napadu na novinare i opravdava nasilje.

- Urednici u listu Danas se izgleda raduju što je neko udario novinarke. Bilo bi dobro da se kolegijum izvini zbog ovog naslova - kaže Radomirović za Srpski telegraf.

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, međutim, kaže da u tom tekstu ne vidi ništa sporno.

- Naš izveštač sa suđenja je citirao izjave novinarki Pinka koje su dale pred sudom. Njih dve tvrde da su udarene u glavu, pa smo to i stavili u naslov. Šta je tu problem? - pita se Petrović.

Problem je to što su dve novinarke napadnute dok su radile svoj posao, kaže advokat Borivoj Pajović, koji na sudu zastupa Gordanu Uzelac i Maru Dragović. On podseća na incident koji se desio u septembru prošle godine ispred zgrade TV Pink tokom protesta Dveri.

- Psovali su ih, govorili im pogrdne reči i svi su se smejali. One su samo radile svoj posao, a onda se pojavio čovek koji je veoma jako udario Gordanu, a nekoliko sekundi potom i Mara je dobila udarac. One i danas osećaju strah. Gordana je čak razmišljala da prestane da radi - priča Pajović.

On ističe da je nedopustivo da se bilo kakve uvrede, a kamoli fizički napad na novinare, tolerišu.

- Znamo da je jedan ministar izgubio poziciju kada je aludirao na nešto nepristojno. Mislim da bi stroge kazne u ovom pogledu mogle da budu dobra preventiva i da se novinari zaštite dok rade svoj posao i izveštavaju - zaključio je Pajović. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading