Rat Vašingtona i Moskve u UN zbog Srbije: Rus oduvao Amerikanca!

Autor:

Vesti

16.11.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja skresao je u lice američkom kolegi Džonatanu Koenu da Kosovo kao kriminalna tvorevina ni u ludilu ne sme da uđe u Interpol, potkrepljujući to konkretnim dokazima zbog kojih je izaslanik Vašingtona samo mogao da pogne glavu i gleda u pod sve vreme dok je Rus govorio.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
APSOLUTNI POBEDNIK Vasilij Nebenzja dominirao

Nebenzja je na sastanku Saveta bezbednosti istakao da takozvana država, kako ju je nazvao, debelo plaća svojim sponzorima da se nađe u ovoj svetskoj policijskoj organizaciji.

- Sve se sada radi, uključujući korišćenje finansijske moći u odnosu na pojedine zemlje, kako bi se sakupilo što više glasova u prilog zahteva Kosova za članstvo u Interpolu. Trenutno samoproklamovana republika sprovodi masovnu kampanju, tvrdeći da je to jedini način saradnje sa međunarodnom zajednicom u oblasti bezbednosti i krivičnog gonjenja međunarodnog kriminala - poručio je ruski ambasador.

KRIZA JE EVIDENTNA

Nebenzja se u govoru osvrnuo i na krizu u koju je zapao Briselski sporazum krivicom Albanaca.

- Moramo da kažemo da dijalog uz posredovanje EU i dalje ostaje u stanju duboke konceptualne krize. Potvrda toga je odsustvo bilo kakvih opipljivih rezultata. Glavna mana je što ključni sporazum o formiranju ZSO nije ispunjen. Priština već pet godina sabotira stvaranje ZSO, dok je Beograd ispunio sve obećano. Čini se da Priština očekuje da Srbija pod spoljnim pritiskom prizna nezavisnost Kosova - istakao je Nebenzja.

 

 

Dačić razbio Vljoru Čitaku

Kao što je Rus razbucao Amerikanca, tako je i Ivica Dačić ponizio ambasadorku lažne države Kosovo u SAD Vljoru Čitaku. Dačić je u svom govoru sa žaljenjem konstatovao da se ništa suštinski pozitivno nije dogodilo od poslednje sednice SB pre pola godine, posebno ističući izbegavanje formiranja ZSO, onemogućavanje povratka interno raseljenih, to što nije počeo sa radom Specijalni sud, neotkrivanje ubica Olivera Ivanovića...

Na sve to, Vljora Čitaku nije mogla da ponudi nikakav smislen odgovor, pa je samo uopšteno poručila da "sednice SB o Kosovu ne pomažu miru i dijalogu, već se pretvaraju u pozorište".

KRŠENJE REZOLUCIJE

Ambasador je insistirao na tome da pažnja međunarodne zajednice prema Kosovu ne sme da bude umanjena jer Unmik, kako je naveo, predstavlja oči i uši međunarodne zajednice.

- Pokušaji Prištine da osnuje vojsku predstavljaju kršenje Rezolucije 1244, pa pozivam Prištinu i njene međunarodne sponzore da prekinu s tim aktivnostima. Rešenje kosovskog problema mora biti na osnovu ove rezolucije i prihvatljivo obema stranama - podvukao je Nebenzja.

Neke od poruka ruskog ambasadora
- Kosovske vlasti su u intenzivnoj kampanji potplaćivanja pojedinih zemalja kako bi sakupile što više glasova za članstvo u Interpolu
- Priština pokušajima da osnuje vojsku Kosova krši Rezoluciju 1244, pozivamo nju i njene međunarodne sponzore da prekinu s ovim aktivnostima
- Sramno je što su nedavne kompromisne ideje srpske vlasti izazvale pretenzije albanskih lidera na teritoriju Srbije van Kosova
- Pet godina Priština sabotira stvaranje ZSO, dok je Beograd ispunio sve obećano
- Odlazak Tačija na Gazivode bio je čista provokacija i Kfor nas je duboko razočarao pasivnošću

Na ove reči ambasadora, njegov kolega iz SAD Džonatan Koen, koji zamenjuje Niki Hejli, uspeo je u svom kratkom obraćanju da izgovori samo nekoliko fraza.

- Članstvo Kosova u Interpolu pomoći će u borbi protiv terorizma u regionu i šire. Pozivamo one zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to učine - ponovio je američki diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading