TAČI ODGOVORIO FRANCUSKOM LISTU: Čvrsti odnosi u interesu i Beograda i Prištine

Autor: Republika

Vesti

15.11.2018

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je u zajedničkom interesu Beograda i Prištine da grade čvrste odnose, a da to podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova, pregovore o pristupanju EU i članstvo Kosova u UN.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Hašim Tači

- Regionu Balkana je potrebna stabilnost. Da bismo to postigli, potrebna nam je podrška EU i, očigledno, predsednika (Francuske Emanuela) Makrona, jer je Francuska uvek bila u prvim redovima odbrane mira - rekao je Tači francuskom nedeljniku "Poen" (Le Point).

Na pitanje zašto pregovori o "razmeni teritorija" između Prištine i Beograda tapkaju u mestu, on odgovara da za poteškoće nisu nužno krivi političari.

- Teško je pregovarati, jer su naše istorije tragične. U Srbiji je javno mnjenje i dalje ubeđeno da je Kosovo kolevka Srbije. Potrebno je, dakle, vreme da bi se našim narodima objasnilo da je u zajedničkom interesu izgradnja čvrstih odnosa - rekao je Tači.


Govoreći o "vojsci Kosova" čije je formiranje Priština najavila, kaže da to "neće biti agresivna vojska, već mešovita nacionalna vojska".

- Potrebno je da svi prihvate da razgovaraju na konstruktivan način. Kad je reč o razmeni teritorija, na primer, mnogi strahuju da će se tom prilikom otvoriti Pandorina kutija u regionu. Ali, to je smešno, jer mi nismo centar sveta i svesni smo svog skromnog mesta - kaže Tači.


Prema njegovim rečima, teritorijalni status kvo predstavlja problem i sprečava dve strane da napreduju ka postizanju trajnog mirovnog sporazuma.

- Moramo raditi za budućnost. Francuska i Nemačka su uspele u takvom poduhvatu. Srbi i Kosovari nemaju Getea i Balzaka da im pomognu. Ali, imamo ključnu potrebu da živimo u miru. Istoriju nećemo menjati: Srbija i Kosovo su ratovali. Ali, možemo da pišemo istoriju mireći se - ističe Tači.

Navodi i da je Evropska unija "nada Kosova", jer je 95 odsto kosovskih stanovnika za ulazak u EU i NATO, a na opasku novinara pariskog nedeljnika da bi, po mišljenju mnogih, proces pristupanja mogla da omete činjenica da je Kosovo većinom naseljeno muslimanima, odgovara da "Unija nije klub hrišćanskih zemalja".

Kaže i da "ne treba dozvoliti da predrasude i populisti pokvare realnost" i navodi da se Kosovo "20 godina bori protiv džihadista".

- Uvek smo veoma obraćali pažnju, tokom rata za nezavisnost, da među svoje saborce protiv Srbije ne pustimo strane borce čiji su motivi bili verske prirode - tvrdi Tači u intervjuu francuskom listu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
Tika

15.11.2018 09:33

Čvrsti odnosi, ali ne samo u priči, to je Tači zaboravio da pomene, nego u stvarnim delima, u kompromisu, u iznalaženju pravog rešenja za oba naroda. To po Tačiju ne postoji.

Marko

15.11.2018 09:34

Tači je perfidni jedoćelijski organizam, toliko...

marko

15.11.2018 09:34

SVAKI DAN SVE VISE I VISE PROVOCIRA .TAKMICE SE ON I HARADINAJ KO JE VECI ALBANAC PRED IZBORE.

Milica

15.11.2018 09:37

EU nije klub hrišćanskih zemalja , ali ima problem sa velikim brojem muslimanskih ekstremista koji su potencijalna pretnja.A Kosovo je baza i utočište ekstremista.