Srpska zabluda o francuskom prijateljstvu! OVO JE ISTINA O VELIKOM RATU

Autor:

Vesti

14.11.2018

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Volimo Francusku kao što je ona nas volela", ispisali su Srbi na spomeniku zahvalnosti Francuzima za pomoć u Prvom svetskom ratu. A da li su nam stvarno i koliko pomogli? U senci skandala na obeležavanju Dana pobede u Parizu ostala je Srbima malo poznata činjenica da nam Francuska, suprotno uverenju, nije pomogla iz saosećanja prema slabijem u nevolji, već isključivo u sklopu sopstvenih interesa, i pritom, to nam skupo naplatila.

Srpski regruti u Prvom svetskom ratu

Ljubodrag Dimić, akademik, i jedan od najboljih stručnjaka za Prvi svetski rat, kaže da je Srbija bila samo zgodan povod da se uključe u rat.

- To je bio neki saveznički odnos. Ipak, Srbija je u rat gurnuta, a Francuska je ušla iz ličnog interesa. Ona nije želela da potpadne pod nemačku dominaciju, a ne da spasava Srbiju. Nema tu neke romantične priče, to su suviše veliki ulozi da bi se ulazilo iz čovekoljublja. Oni pomažu malu državu ako ona može da porazi njihovog neprijatelja. U tom kontekstu je Srbija i zloupotrebljavana - objašnjava Dimić.

Francuzi nam više puta zabili nož u leđa

* Srbiji su 1992. Rezolucijom SB UN 757 uvedene sankcije koje je podržala i Francuska
* Francuski avioni učestvovali su u bombardovanju Srbije 1999.
* Francuska je među prvima 2008. priznala Kosovo
* Sud u Kolmaru pustio je na slobodu osvedočenog zločinaca Ramuša Haradinaja

VIŠEDECENIJSKI DUG

On podseća da je Francuska pre toga imala razna iskušenja da uđe u rat, a prelomili su onog trenutka kada je Nemačka procenila da taj rat može da dobije. Međutim, osim što je ušla u rat isključivo iz sopstvenih interesa, Francuska je debelo naplatila svoju pomoć uz zelenaške kamate. Čak su i za pertle za cokule, slate vojnicima na Solunskom frontu, ispostavili račun.

- Srbija se u balkanskim ratovima već zadužila za naoružanje, spali su na 150.000 ispravnih pušaka i nije mogla da dobije kredit. Tek kada je rat postao svetski, nađene su neke kreditne linije, vrlo nepovoljne. To je bilo iznuđeno u ratnim okolnostima, a Francuzi su u tome videli finansijski interes. To smo vraćali sve do 1973. godine - podseća istoričar.

Francuska lađa bila italijanska

Mila Mihajlović, Srpkinja iz Zrenjanina, istraživač, novinar RAI televizije 2014., došla je do još jednog otkrića.

Ona je pronašla dokument Ministarstva kraljevske mornarice Italije napisan 1917. godine u Milanu, a koji dokazuje da našu vojsku posle albanske golgote nisu spasli Francuzi, kao u čuvenoj pesmi "Kreće se lađa Francuska", već brodovi mornarice Italije. Istina, bilo je francuskih lađa, ali najveći deo posla oko izvlačenja Srba obavila je Italija.

NISPRAVNA MUNICIJA

Oni maliciozni spominju čak i da su nam poslali neispravnu municiju, ali Dimić ne može sa sigurnošću da tvrdi koliko je u tome bilo namere.

- Francuska podrška je stigla sa topovima, koji nisu odgovarali kalibru koji je Srbija imala. To se dešavalo u relativno dramatičnim situacijama kada je već počela Kolubarska bitka. Verujem da su to bile samo okolnosti - zaključuje Dimić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Tijana

14.11.2018 07:38

Nismo mi u zabludi vec mnogi zele da budemo i rade pogresno ne bi li postigli cilj.

Andjelka

14.11.2018 07:39

Posle prvog svetskog rata naplacivali vojnicke pertle srpskim vojnicima koje su dali kao pomoc milionima franaka.

Laki

14.11.2018 07:40

Nek da Bog da se ratovi vise nikad ne dogode....

alekm

14.11.2018 07:43

Jedno je evidentno da je Srbija izgubla velik broj svojih gradjana za vreme velikog rata.