Vojna vežba koja uteruje strah u kosti: Ustaše se uprpile od Veka pobednika

Autor:

Vesti

12.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moćna i spremna da odgovori na sve izazove! Ovim rečima vojni analitičari opisuju protekli simultani manevar srpske armije na deset lokacija širom zemlje, a zavidne komšije u Hrvatskoj paniče zbog sile koju smo demonstrirali tokom vežbe Vek pobednika 1918-2018.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

U STRAHU SU VELIKE OČI

Najznačajniji hrvatski mediji, među kojima su portal Indeks, Jutarnji list ili Večernji list, izmišljaju razloge zbog kojih je Srbija održala vojnu vežbu, pa u strahu navode da je srpska borbena gotovost u službi ratovanja protiv njih. Manevri naše armije okarakterisani su kao pariranje njihovoj vojnoj vežbi Velebit 18 i direktna pretnja Hrvatskoj, a u nekim od tekstova čak se ide i sa pretnjama zveckanjem oružja.

ANALITIČAR RADULOVIĆ: Vojska Srbije je demonstrirala sposobnost da odgovori na sve eventualne pretnje po bezbednost

Združena taktička vežba Vek pobednika 1918-2018, prema rečima Vlade Radulovića, pokazala je da Vojska Srbije i po hijerarhiji i po komandnoj liniji funkcioniše savršeno u realnom vremenu.

- Vojnici su demonstrirali sposobnost da odgovore na sve eventualne pretnje po bezbednost sa kojima se suočavamo. Ovo je bila prilika da se vidi kako svi rodovi vojske zajedno deluju na više lokacija - objašnjava za Srpski telegraf analitičar Radulović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ocenjuje da je VS na terenu pokazala kvalitetan tehničko-tehnološki skok u razvoju, dobru obučenost i visoku ispravnost borbene tehnike.

VEŽBALA CELA EVROPA

- Srpska armija je vežbala, jer je ovih dana vežbala i cela Evropa. Imati 8.000 vojnika na terenu, na vežbama brigadnog tipa, nije mala stvar i za veće zemlje. Kao što su završne operacije u Prvom svetskom ratu započele probojem srpske vojske na Solunskom frontu, tako i seriju ovogodišnjih vojnih vežbi u Evropi završava upravo Vojska Srbije - naveo je Lazanski u kolumni u Politici.

Čitava vežba bila je veliko finale obeležavanja pobede u Prvom svetskom ratu, a u njoj je učestvovalo oko 8.000 pripadnika kopnene vojske, RV i PVO, kao i 645 borbenih sistema i vazduhoplova.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Vučić: Bez premca u regionu

Vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao manevrima na Pasuljanskim livadama i poligonu Pešter, ocenio je da niko u regionu ne može da se poredi s našom vojskom.

- VS nikome nije pretnja, već ovo radimo da sačuvamo slobodu, nezavisnost i mir. Oružje nije tu da bismo ga upotrebili. Vojnici moraju da budu spremni da ga, nedajbože, upotrebe, ali imamo ga i unapređujemo armiju - poručio je Vučić uz napomenu da se ova vojska danas ne može porediti sa onom od pre pet godina.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Arditi

12.11.2018 16:49

I treba tako, jer Srbija ima snaznu vojsku na koju moze da racuna.

mario

12.11.2018 17:01

Vojska za respekt!

mario

12.11.2018 17:02

I ustase i siptari mogu da sanjaju ovakvu vojsku!

mario

12.11.2018 17:03

A tek bi voleli da imaju vrhovnog komadanta kao sto je Vucic.