Selaković nema dilemu: Sastanak Vučić-Merkel suštinski i strateški

Autor: Tanjug

Vesti

11.11.2018

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas ima "suštinski strateški sastanak" sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na kojem će razgovarati o pitanju kosova i Metohije, regionalnoj stabilnosti i ekonomskoj saradnji", izjavio je danas generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nikola Selaković

Predsednik Vučić boravi u Parizu gde će prisustvovati svečanoj ceremoniji povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata, a u devet sati će se sastati sa Merkelovom.

- Ono što je danas u fokusu jeste što se neposredno pre same ceremonije Vučić sastaje sa Merkel. On danas sa njom ima suštinski strateški sastanak na kojem će svakako biti reči o pitanju KiM, o pitanju regionalne stabilnosti, svemu onome što je za nas suštinski važno, ali i o ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke - izjavio je Selaković gostujući u dnevniku RTS-a.

Razgovaraće i o ekonomiji jer su, kako kaže, postignuti čudesni rezultati.

On je napomenuo da, prema poslednjim podacima, broj radnih mesta u firmama, preduzećima i fabrikama koje su iz Nemačke došle u Srbiju iznosi 52.220. Toliko građana Srbije radi u nemačkim firmama u Srbiji.

 

 

Kako je rekao, taj broj je pre četiri godine, kada je predsednik Vučić postao predsednik vlade, iznosio između 14 i 15 hiljada građana.

- Oni su nam omogućili da imamo veće plate, penzije i razmišljamo o boljem životu. Videli ste juče našu vojsku... To znači da se posle dužeg vremena više niko ne smeje vojsci Srbije. To je dokaz da napokon u srpskoj državi postoji ono što se zove strateško planiranje - rekao je Selaković.

Kako je istakao, nije sporno da svaki ministar želi što veći budžet kao što je to budžet za sistem odbrane, ali se ne može očekivati rezultat za tako nešto u periodu od godinu dana.

- Za to je potrebno minimum pet godina. Srbija je ti napokon uspela da učini, a tek će činiti,a da pritom ne ugrožava svoj javni dug - rekao je on.

 

Srdačni razgovori Vučića i Makrona

Selaković je naglasio da se Vučić sinoć tokom svečane večere u dva navrata sreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

- Razgovori sa njim su bili srdačni, možemo reći i prijateljski. Razgovarali su o poseti predsednika Makrona Beogradu - rekao je Selaković.

On je istakao da je među mnogim važnim ljudima sa kojima se predsednik sastao, takođe bio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, sa kojim je Vučić govorio o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gurtereš.

- Uveren sam da će susret Vučića sa Makronom biti pripremni susret za posetu predsednika Francuske Srbiji. Razgovaraće se svakako o KiM, to je pitanje broj jedan za Srbiju, a mogli ste da vidite da je tokom prethodnih susreta u Jelisejskoj palati Makron izneo drugacije stavove od ranijih. To je rezultat Vučićeve spoljne politike i svega onoga što Srbija radi - podvukao je Selaković.

Na pitanje da li će Vučić ukazati francuskom predsedniku na problem istaknute kosovske zastave Parizu, Selaković je kazao da je predsednik Srbije svojim stavom i politikom pokazao da ne naseda na provokacije.

- Uveren sam da će naš predsednik mudro postupiti kada je to u pitanju - kazao je Selaković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Bojan

11.11.2018 08:35

Nema sumnje da ce i ovaj sastanak Vucic pokusati da iskoristi sto je bolje moguce po Srbiju.

Gosa

11.11.2018 08:36

Nema sumnje u to da Vucic odlicno zna sta i zasto radi i da ce svaku mogucu, pa i najmanju, sansu pokusati da iskoristi maksimalno dobro po svoj narod i svoju zemlju.

markopetrovic

11.11.2018 08:39

naravno to je od znacaja da Srbija ima podrsku od Nemacke u prosecu evroinetgracija

Miki88

11.11.2018 08:43

Angela Merkel je jedna od najuticajnijih osoba u Evropi i svetu, pa je svaki sastanak sa njom veoma vazan za Srbiju.