VUČIĆ: U regionu niko ravan Vojsci Srbije!

Autor: Tanjug

Vesti

10.11.2018

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić", nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi koja je izvedena na Pasuljanskim livadama, i najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Vučić je podsetio da je Vosja Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane, 2012. godine, imala jedan neispravan Mig 29, a da ih je danas letelo osam, da ih ima 10, a da će do kraja 2019. Vojska Srbije imati i svih 14 letelica u svom sastavu. 

Naveo je da se danas moglo videti 100 tenkova, haubica Nora koja "tuče" po prvi put, helikopteri, izviđači koji su tako obučeni da se nisu mogli primetiti ni kada im se prišlo na manje od 10 metara. . . i naglasio da u današnoj vežbi na deset lokacija učestvuje 8.000 vojnika, svi iz aktivnog sastava. 

Što se tenkova tiče, dodao je, problem je bio u posadama, a sada ih ima 100, takođe svi u aktivnom sastavu. 

-Tenkove će videti Sremci, Banaćani, 13 će ih preći inženjerijski most između Titela i Perleza, i kroz Kraljevo, a na Pešteru će ih biti 25, koji deluju jedinstveno kao četa u napadu - dodao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, generali su pripremili vežbu tako da artiljerija tuče bojevom municijom preko tenkova. 

Dobri samo Rumuni i Mađari

Na pitanje gde je Vojska Srbije u odnosu na one u regionu Vučić je rekao da se, osim vojske Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regionu ne može porediti sa nama. 

- Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza -rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da napredujemo koracima od sedam milja i to potvrdio činjenicom da smo uimali "nula", a imaćemo 14 migova 29, da se kupuju novi helikopteri, da se radi na Programu 1.500, najsavremenije opreme.

- Zadovoljan sam kako je Mojsilović pripremio kopnenu vojsku - rekao je Vučić. 

On je ukazao na potrebu daljeg jačanja ratnog vazduhoplovstva, a naročito protivvazduhoplovne odbrane, ali i dodao i da očekujemo još oklopnih vozila i tenkova iz sporazuma sa RF, ali i da radimo na našim oklopnjacima te naveo da je danas dejstvovao i "Lazar 3". 

Međutim, ukazao je da se mora rešiti pitanje opreme, čizama kojih mora biti više od dva para, zatim uniformi, majica. . . i podvukao da će i to sve brzo biti rešeno, uz angažman i napore Vlade Srbije. 

Vojska će imati i novi dizajn uniformi, kaže i ističe da Jumko radi u tri smene.

On je podvukao da se moraju pojačati ofanzivne mogućnosti vojske i ukazao da prednost ima onaj ko je za takva dejstva osposobljeniji. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Objasnio je da smo stoga od kineskih prijatelja naručili bespilotne letelice, naoružane, koje mogu da izviđaju, ali i da dejstvuju raketama i dodao da je reč o dve baterije sa po tri letelice i da je vrednost posla oko 30 miliona evra. 

Prema njegovim rečima, na osnovu toga videćemo da i dalje razvijemo naše takve sisteme, koje imamo.

"Stići će još nešto", rekao je u razgovoru s vojnicima jedne jedinice kojima je govorio o nabavci nove opreme i naoružanja, ističući da je to već plaćeno, ali da ne može detaljnije da govori, jer bi nam, dodao je, neki uveli sankcije.

Na Pasuljanskim livadama je održana vežba "Borbena grupa u napadu", u kojoj je ucecstvovalo više od 1.200 vojnika i više od 100 sredstava ratne tehnike - tenkovi M-84, borbena vozila, haubice, lanseri raketa, minobacači, kao i avioni Mig-29, "Orao" i protivoklopni helikopteri.

Delovi velike vojne vežbe "Vek pobednika" održaće se i na Zvorničkom jezeru, na Pešterskoj visoravni, poligonu "Međa" kod Leskovca, u Titelu će biti prikazano i forsiranje reke i prevoz tenkova preko pontonskog mosta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Tijana

10.11.2018 11:35

Napredak Srbije je neverovatan.

zorz

10.11.2018 11:36

Niko nam nije ravan...i tako mora da ostane!

rade

10.11.2018 11:40

Ulaganjem drzave u vojsku Srbije, stvorena je najjaca vojna sila u regionu.

Tanja

10.11.2018 11:43

Ovim tempom jos malo ni Srbiji nece biti niko ravan u regionu. Vojska prati uspon drzave i daje narodu sigurnost u buducnost.