Predsednik Srbije prekinuo pregovore sa Prištinom: Vučić rekao ne Briselu!

Autor:

Vesti

10.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je pokazala zube i poslala jasnu poruku Briselu, ali i celom Zapadu, da ima stav i da nikome neće dozvoliti da je gazi.

RepublikaFoto: twitter.com
Vučić, Mogerinijeva i Tači

Naime, predsednik države je u sedištu EU rekao da nastavka dijaloga sa EU neće biti dok Priština ne povuče protivpravne odluke.

- Šta očekujete da se dogovaramo dalje. Ispunite nešto i onda dođite da razgovaramo jer ne možemo mi da ispunjavamo sve, a da vi ne ispunjavate ništa. Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali. Makar to pre 10 godina. Onda i ono pre pet godina, pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje da radimo. Ovde (u Briselu) se niko od nas neće pojaviti dok se ne povuku protivpravne odluke - rekao je predsednik Srbije odmah posle obavljenog razgovora sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

DRUGO VREME

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije istakao je da je došlo vreme da i Srbija nešto dobije.

- Prvo moramo da vidimo šta će Srbi i Srbija da dobiju, pa tek onda može da se razgovara o svemu drugom - poručio je Vučić.

Foto: Srpski telegraf
Pisanje Srpskog telegrafa 11. avgusta

Objašnjavajući odluku o prekidu pregovora, Vučić je najpre naveo katastrofalno rešenje Prištine da poveća porez od 10 odsto na robu iz Srbije, ali i na sva druga pitanja koja do sada nisu rešena, kao što je uspostavljanje ZSO. Posebnu zabrinutost predsednik je izrazio zbog namere Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji Srbija ima sa NATO.

Vučić: Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova - to se neće dogoditi

- Rekao sam da sam veoma zabrinut zbog toga i rekao sam da se to neće dogoditi. To je sve što imam da kažem svima. Pa neka malo ljudi u Evropi i svi drugi razmisle šta je to dogovoreno Briselskim sporazumom, šta je to što je dogovoreno sa NATO i zašto je to nekome danas potrebno i ko bi to želeo da izaziva sukobe - rekao je Vučić.

OPŠTA OTIMAČINA

Predsednik je objasnio da, pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, sada hoće da otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori.

- Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente - upozorio je Vučić i dodao da će ta odluka biti donesena u ponedeljak.

Posebno je naglasio da će učiniti sve da zaštiti svoj narod.

- Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova - to se neće dogoditi - poručio je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hitler

Vučić o karikaturi: Ja Hitler? To vam je demokratija!

Predsednik Srbije komentarisao je skandaloznu naslovnu stranu lista Danas na kojoj je na karikaturi doveden u vezu s vođom nacista Adolfom Hitlerom. Na pitanje novinara da prokomentariše karikaturu i to što kroz usta šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinovića on govori, Vučić je rekao:

- O čemu je reč? A šta je rekao Martinović? A ja Hitler? A meni hitlerovci pobili celu familiju. Ali, dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji. To je najvažnije da postoji ili, što bi oni rekli, diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom - poručio je Vučić i dodao:

- Sumnjam da bi to u nekoj drugoj zemlji moglo da se dogodi. A ja sam na to ponosan. Čestitam im na tome. Čak ne mislim ni da ih tužim.

Povodom ove karikature oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja, koje navodi da se predsednik republike stavlja u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst.

- Ministarstvo će uvek podržavati slobodu medija i govora, dobronamernu kritiku i iznošenje drugačijeg mišljenja, što su i osnovni postulati demokratije, ali će i uvek osuđivati svaki čin koji nije u skladu sa kodeksom i moralnim normama civilizovanog društva. Neophodno je imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list Danas nije ispoštovao - stoji u saopštenju.

Goran Vesić, član Predsedništva SNS

Nađite mi jednu zemlju na svetu gde je moguće da se predsednik države uporedi sa Hitlerom, a da to ne naiđe na osudu javnosti, političkih stranaka i medijskih udruženja. Zamislite šta bi se u Nemačkoj desilo da je neko objavio ovakvu naslovnu stranu

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

Priština opstruiše dijalog i preti EU da bi dobila viznu liberalizaciju. Oni tako prete EU, a ne Srbiji. Ne mogu da prete Srbiji. Beograd neće biti prepreka za nastavak dijaloga s Prištinom, ali da ne može da prihvati pritiske i uslovljavanja. Kosovo na svim frontovima doživljava političke poraze i neuspehe, pa je Prištini potrebno nešto za unutrašnju upotrebu

Rasim Ljajić, ministar trgovine

Evidentno je da postoji zastoj i kriza u pregovorima Beograda i Prištine jer je doveden u pitanje legitimitet glavnog pregovarača Hašima Tačija. Svima je izgledalo da razgovori ulaze u posebnu fazu, a da je Priština u takvoj situaciji iznenada uvela dodatne carine na robu iz Srbije i BiH od 10 odsto. O kakvom mi dijalogu govorimo, o kakvom zajedničkom ekonomskom prostoru, o kakvom napretku u dijalogu, ako na jedan bahat način podižete zidove u stvarima koje nisu političke.

Milovan Drecun, Odbor za Kosovo i Metohiju

Niz jednostranih poteza Prištine destabilizuju dijalog i sprečavaju njegov nastavak. Srbija čini ogromne napore i mnogim državama-članicama potpuno je jasno da Priština želi da postane član Interpola. To je crna rupa Evrope, teritorija koju kontrolišu kriminalne grupe čiji su predvodnici političari poput Tačija, Haradinaja, Haljitija i Veseljija. Istovremeno su ovi političari zaduženi da se bore protiv organizovanog kriminala, protiv terorizma, radikalnog islamizma, protiv korupcije, a oni su nosioci svega toga i to je mnogima jasno, ali su ovde već politički razlozi, vrše se strahoviti pritisci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Zara

10.11.2018 15:24

Naravno da treba da pokazemo stav.

T34

10.11.2018 17:24

Odgovor kakav treba da bude u svakom smislu.

T34

10.11.2018 17:25

Sa Pristinom tako i treba raditi i razgovarati.

Suvi intelektualac

10.11.2018 21:36

U potpunosti podrzavam stav i odluku predsednika Vucica, nekada je neophodno reci NE!