Kao da piromana pustite u barutanu: Stefanović objasnio zašto je prijem Kosova u Intepol katastrofalan potez

Autor: Tanjug

Vesti

07.11.2018

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će se Srbija učiniti sve da spreči članstvo Kosova u Interpolu i izrazio uverenje da će uspeti da ostale članice ubedi da bi prijem Kosova bio loš, pre svega, za tu organizaciju. Stefanović je naglasio da će se Srbija protiv članstva Kosova u Interpolu boriti "do dana glasanja, do poslednjeg sekunda".

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nebojša Stefanović

- Uveren sam da ćemo uspeti da ih, sa kolagama iz ministarstava unutrašnjih poslova drugih zemalja, ubedimo da je ovo loše za političku strukturu Interpola, da je ovo politizacija ove organizacije, i da je to loše ne samo za interese Srbije, već da je loše za Interpol - rekao je Stefanović za RTS. 

Zapad suparnik

On je naglasio da se Beograd ne bori samo protiv prištinskih institucija kako bi spečio članstvo Kosova u Interpolu. 


- Da je tako, to bi bio mnogo lakši posao. Naši suparnici istinski su velike zemlje Zapada, koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova i koje sada lobiraju da Kosovo bude primljeno u Interpol - objasnio je Stefanović. 

Kako je dodao, Ministarstvo unutrašnjih poslova i druga ministarstva sada rade na tome da u kontaktu sa ministrima unutrašnjih poslova, koji su članovi skupštine Interpola i koji će glasati na generalnoj skupštini, predstave argumente koji pokazuju da nije dobro da Kosovo bude primljeno u Interpol.

Na pitanje zašto to nije dobro, Stefanović rekao da bi to bilo kao da "pustite piromana u barutanu".

 

 

Beograd ima, kako je naveo, političke, policijske i pravne razloge. 


- Pored pravnih razloga, poštovanja rezulucije 1244, poštovanja međunarodnog prava, činjenica je da je i generalna skupština Interpola prošle godine usvojila na svojoj skupštini rezoluciju kojom kaže da samo država članica UN ili posmatrač može biti članica Interpola - podsetio je Stefanović.

Takođe, kako je naveo, postoje policijski razlozi, koji govore da se Kosovo neozbiljno bavi borbom protiv kriminala i korupcije.

- Imali smo primere da su osumnjičeni za najteža krivična dela, poput krivičnog dela ubistva, politički uslovljavani da li će biti dati Srbiji na procesuiranje ili neće. Tražili su nam političko izručenje, odnosno zahtev za ekstradiciju čime bismo mi priznali da je Kosovo neka druga zemlja - rekao je Stefanović. 

Prištinski funkcioneri na poternicama

Ukazao je i da postoji veći broj funkcionera prištinskih institucija koji na poternicama Beograda i to zbog najtežih krivičnih dela.

Stefanović je istakao i da Priština već ima kontakt sa Interpolom preko Unmika, te je ocenio da je njihov zahtev za članstvo pokušaj da pokažu politički uticaj i da, zajedno sa moćnim zaštitnicima i saveznicima, pokažu da je to još jedan korak ka eventualnom priznanju nekog broja zemalja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
sasa

07.11.2018 20:07

Nepostojeca drzava ne sme uci u Interpol.

DavidR

07.11.2018 20:11

Zahtevaju da udju u Interpol, a svi oni su na Interpolovim poternicama.

Nemanja

07.11.2018 20:16

Pustiti clanove teroristicke organizacije u Interpol bi bila sramota za tu bezbednosnu agenciju.

anci

07.11.2018 20:21

Trebala bi se postici sveobuhvatna normalizacija ali kako kad Pristina sve odbija.Od prvog dana sve odbijaju i cine sve da dogovori propadnu.