"Pazite na Srbiju, preko nje će Kina rasporiti Evropu"

Autor:

Vesti

07.11.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina osvaja Evropu i to preko Srbije! Ovo tvrdi ugledni američki list Volstrit žurnal i podvlači da Kina u srednjoj Evropi nema bližeg partnera od naše države.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Si Đinping

U opširnoj analizi "Trofejna infrastruktura, problematični dugovi: Kina prodire u Evropu", list koji inače nikad ne obmanjuje u prognozama navodi da Peking koristi istorijsku priliku da se uglavi u samo srce zapada u trenutku kada je Evropa rastrzana unutrašnjim trvenjima zbog imigracije i napetih odnosa s Rusijom i SAD.

- Osporavajući globalni poredak, Kina je prisutna u više od desetak zemalja na periferiji EU, od kojih su neke, poput Mađarske, manje i marginalizovanije članice, dok su druge, među kojima je Srbija, na putu ka članstvu - navodi se tekstu.

Kineski predsednik Si Đinping se za dve godine sa Vučićem sastao pet puta, a sa predsednikom SAD tri puta

LIČNI PRIJATELJI

Ove navode Volstrit žurnal je potkrepio fotografijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog premijera Li Kećijanga sa svečanog otvaranja mosta kineskog-srpskog prijateljstva u Beogradu 2014, kao i sa predsednikom Si Đinpingom tokom Vučićeve posete Pekingu prošle godine.

- Vučić opisuje predsednika Sija kao ličnog prijatelja s kojim se sastao pet puta za dve godine - podseća njujorški ekonomski dnevnik uz napomenu da se Si sa američkim predsednikom sastao tri puta.

Zajedničke rakete iz srpske firme

Osim ekonomske i političke, Srbija s uspehom razvija i vojnu saradnju sa Kinom.

RepublikaFoto: youtube.com/SciNews

Predsednik Si Đinping je u maju ove godine odobrio nastavak vojno-tehničke kooperacije, a plan je da Srbija i Kina osnuju zajedničku firmu koja bi proizvodila rakete zemlja-zemlja WS-3A dometa od 70 do 280 kilometara. Ovo naoružanje bi se proizvodilo u Srbiji, a izvozilo po svetu. 

List još ukazuje i na činjenicu da je Srbija među pet evropskih zemalja koje je predsednik Si posetio.

- Srbija, zemlja od sedam miliona stanovnika, sa ekonomijom veličine Vermonta, projektuje političku neutralnost. Srpski zvaničnici Peking nazivaju i četvrtim stubom svoje spoljne politike, pored Brisela, Vašingtona i Moskve - piše prestižni list.

RepublikaFoto: google.com/maps/prinscreen
Pupinov most jedna od većih investicija Kine

NIŠTA BEZ PEKINGA

Prema pisanju lista, Peking nudi podršku ekonomijama sa problemima kakvu ne nude ni Vašington ni Moskva. Kao najveće kineske investicije u Srbiji ističu se Pupinov most, RTB Bor, smederevska železara i brza železnica Beograd-Budimpešta.

NAJVEĆI KINESKI PROJEKTI U SRBIJI

- izgradnja Pupinovog mosta na Dunavu između Zemuna i Borče
- kineski neimari angažovani su na sve tri deonice Koridora 11
- radovi na potezu od Surčina do Obrenovca, koji bi trebalo da se okončaju 2019.
- izgradnja deonice na obilaznici oko Beograda
- ugovor vredan 207 miliona evra za deonicu od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka
- ulaganja u Železaru Smederevo

Ekonomista Miladin Kovačević kaže za Srpski telegraf da se iz ove analize vide opravdani strahovi SAD od kineskog potiskivanja iz sfere ekonomskih uticaja u Evropi.

- Ova analiza je objektivnija od svih dosadašnjih jer se godinama bez razloga o Kini govori veoma negativno. Sada je i Amerikancima jasno da kineska ekonomija brzo ide napred, a Srbija kao značajan evropski partner može od toga da ima samo benefite - poručuje Kovačević.

Mišel Zubenica: Balkan, u čijem je središtu Srbija, predstavlja važnu tačku kineskog projekta "Put svile"

Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu i javnu politiku smatra da Amerika uviđa važnost toga što je Kina izabrala baš Srbiju za partnera.

- S Kinom imamo potpisano strateško partnerstvo i ona Srbiju posmatra kao odskočnu dasku za širenje svog uticaja na celu Evropu. Balkan, u čijem je središtu Srbija, predstavlja važnu tačku kineskog projekta "Put svile" - navodi Zubenica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading