Srbija odlučna u borbi protiv visokotehnološkog kriminala: MUP i OEBS sklopili sporazum o nabavci računara!

Autor: Republika

Vesti

06.11.2018

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor policije Vladimir Rebić i ambasador i šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji Andrea Oricio prisustvovali su danas u Beogradu otvaranju obuke na temu prikupljanja i dokumentovanja podataka na internetu u okviru projektne aktivnosti "Podizanje kapaciteta aktera kriminalno-pravnog sistema u suzbijanju visokotehnološkog kriminala i kriminala omogućenog tehnologijom u Jugoistočnoj Evropi" i tom prilikom potpisali Sporazum o donaciji za nabavku računarske opreme.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Rebić i Oricio

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju još krajem prethodne godine započeli su imlementaciju ovog zajedničkog projekta koji je usmeren na unapređenje kapaciteta predstavnika policije i pravosuđa u borbi protiv visokotehnološkog kriminala. Ovaj projekat je odličan primer koji pokazuje jaku volju i rešenost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije da se efikasno uhvati u borbu sa visokotehnološkim kriminalom kao jednim od najvećih bezbednosnih izazova savremenog sveta i jasna je opredeljenost Ministarstva da u ovoj oblasti sarađujemo sa partnerskim službama, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou - rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Rebić je poručio da je cilj ovog projekta da se policijskim službenicima Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala obezbede adekvatna znanja i softverski alati, kako bismo se na adekvatan i savremen način borili protiv visokotehnološkog kriminala i kako bi oni, obučavajući svoje kolege, unapredili rad svih policijskih službenika koji se bave ovim poslom.

- Druga faza ovog projekta, koju započinjemo danas, predviđa četiri pilot obuke koje će se sprovesti u četiri različita grada u Republici Srbiji, i naravno, uz nesebičnu pomoć OEBS-a, ovu fazu projekta će sprovoditi naši sertifikovani treneri Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Nadam se da ćete u ova dva dana uspeti da unapredite svoja znanja, da svoj praktičan rad usmerite na efikasno otkrivanje svih oblika visokotehnološkog kriminala i da svoje zadatke obavljate još bolje - poručio je Rebić.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Potpisivanje sporazuma

Ovom prilikom direktor policije se zahvalio na donaciji koju je misija OEBS-a dala Ministarstvu unutrašnjih poslova u vidu 10 laptop računara i jednog projektora, kao i na organizovanju svih obuka koje su u prethodnom periodu vršene u Upravi kriminalističke policije i kompletnoj podršci koju Misija OEBS-a već godinama pruža srpskoj policiji i doprinosi da ona bude ravnopravan i pouzdan partner evropskim policijama. 

Ambasador i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da Misija podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i da su u tom partnerstvu postignuti važni rezultati.

On je pohvalio uspešnu konferenciju koju je MUP organizovao u septembru za koju je rekao da je dala novu energiju da se suočimo sa jednim od ključnih izazova 21. veka, a to je informaciona bezbednost i pohvalio posvećenost pripadnika policije u borbi protiv visokotehnološkog kriminala.

Kao primer dobre saradnje, ambasador Oricio je naveo i zajednički rad na priručniku za decu osnovnog školskog uzrasta koji se tiče bezbednosti dece na internetu.

Misija OEBS-a u Srbiji je obezbedila opremu Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u vidu laptopova koja će omogućiti kroz pilot obuku prenošenje stručnih znanja.

- Ova donacija je možda mala, ali nadam se da dolazi u dobro vreme kako biste uspeli delotvorno da podelite trenutna stručna znanja u ovoj oblasti širom zemlje, a to deljenje je princip kojim se Misija rukovodi u svom radu - rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji. 

Oricio je istakao da odlična saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom u Srbiji je primer koji on rado ističe na sastancima u Beču i koja može biti model za čitav region.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading