Ko može da pobedi Vučića?! Evo šta misle građani koliko opozicija ima šanse na eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima

Autor: Tanjug

Vesti

02.11.2018

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije veruju "u bolje sutra", čak dve trećine njih, a isto toliko njih, da bi Aleksandar Vučić na sledećim parlamentarnim izborima odneo pobedu, a tek jedan odsto da bi pobednik bila opozicija, pokazalo je istraživanje "Demostata" koje je danas predstavljeno javnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Samo 13 od 100 ispitanika tvrdi da im je u ovom momentu dobro, a 87 od 100 ima neku primedbu - pri čemu čak 65 odsto građana misli da će uskoro biti bolje, a jedna petina, 22 odsto je potpuno pesimistična i tvrdi kako "nama može da bude samo gore nego što je sada". 

Optimisti

- To je zaista jedan optimističan nalaz koji govori o optimizmu građana Srbije - ocenjuje glavni istrazivač Demostata, Srećko Mihailović. 

 

Sve u svemu, navodi Mihailović, vidi se da dominira nada ka nekom životu, što je dobra osnova za mnogo šta, uključujući i za poziciju postojeće vlasti, "iz čega se vidi da je ona uspela da građanima ulije nadu u boljitak". 

Dva od tri ispitanika, 65 odsto, vidi se iz istraživanja, smatra da će na sledećim parlamentarnim izborima pobediti Vučić i SNS, "što ne znači da su svi oni koji to misle za vladajuću partiju", komentar je Mihailovića. 

Naime, ispitanici su odgovarali na pitanje "ko može da ugrozi pobedu Vučića i naprednjaka na sledećim parlamentarnim izborima" a odgovori pokazuju, dodaje on, da građani ne vide neku partijsku organizaciju i grupaciju koja može da ugrozi Vučića.

Niko ne veruje u pobedu opozicije

Naime, istraživanje pokazuje da opozicioni Savez za Srbiju (SZS) i Građanski blok 381 Saše Jankovića pominje tek svaki stoti ispitanik, što znači da u pobedu opozicije na potencijalnim prevremenim parlamentarnim izborima veruje tek jedan odsto ispitanika.

 

Stavovi o Kosovu

Na pitanje da li treba razgovarati ili "zamrznuti" problem Kosova dok ne dođe bolje vreme, građani su u ogromnom procentu opredeljeni za pregovore, čak 79 odsto smatra da je bolje razgovarati, nasuprot 12 procenata onih koji su za "zamrznuti konflikt".

U istraživanju se, kada je reč o rešenju kosovskog problema, 61 odsto ispitanika izjasnilo da nije za razmenu teritorija - Sever Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Sličan stav građani imaju i kada je u pitanju priznanje Kosova u zamenu za priključenje Republike Srpske Srbiji, pa je tako 66 procenata ispitanih kazalo da se ne slaže sa idejom priznanja nezavisnosti Kosova, a da hipotetički Republika Srpska postane deo Srbije.

A čak 76 procenata je protiv priznanja kosovske nezavisnosti u zamenu za ulazak u EU, dok samo osam posto ispitanika podržava tu ideju. 

- To pokazuje konfuziju ovog slučaja, jer građani Srbije, IAKO SU SKLONI PREGOVORIMA, nisu spremni da podnesu žrtve za Kosovo, i svi odgovori kažu da nema zamene preševske doline za sever, ništa suštinski da se promeni. To je prilično tvrda pozicija - rekao je Zoran Panović, programski direktor Demostata.

Istraživanje Demostata u formi telefonske ankete sprovedeno je od 8. do 17. oktobra 2018. godine na uzorku od 1200 punoletnih građana Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
milos

02.11.2018 17:33

Opozicija ima sanse ravne 0 jer kao prvo su lopovi i bagra prve klase, a drugo zasto menjati nesto sto daje odlicne rezultate?

Jole

02.11.2018 18:08

Opozicija je izuzetno slaba da bi vodila politiku kakvu vodi Aleksandar Vučić, s toga ce oni zaista teško osvojiti izbore.

pamet

02.11.2018 20:05

@Jole - Koja opozicija? Ovo što se u Srbiji danas zove opozicija nema ni plan ni program što bi mogla da ponudi građanima zašto bi ih glasali.

sonja ilic

02.11.2018 18:13

Mislim da opozicija nema nikakve sanse