GOATI: Što pre u raspravu o reformama PIO sistema

Autor: Tanjug

Vesti

28.10.2018

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bilo bi veoma korisno da se šira javnost uključi u raspravu o reformama penzijsko-invalidskog sistema", piše predsednik Transparentnosti Vladimir Goati. On navodi da javnost mora da učestvuje u ovoj raspravi koliko zbog onih koji uživaju penziju, toliko i zbog budućih penzionera.

RepublikaFoto: Tanjug/N. Jovanović
Vladimir Goati

Mnogi od njih ne shvataju da vreme leti i da postoji realna opasnost da zbog nejasnih ili nepotpunih zakonskih rešenja dođu u ozbiljnu životnu neizvestnost. 

- U trenucima kada prestaje da važi Zakon o proverenom umanjenju jednog dela penzija, a u toku je i priprema Nacrta budžeta Srbije za 2019. godinu, sve se glasnije govori (a po nešto i nagađa) da će biti jednokratnog (ili čak dvokratnog) povećanja penzija za 5.000 - 7.000 dinara, kako je to nedavno izjavio ministar Milan Krkobabić, zatim da će penzioneri kojima penzije nisu smanjivane dobiti povišicu od pet procenata, a da će ukupna povećanja biti od osam do 13, 3 odsto itd - piše Goati za Politiku.

Početkom oktobra ove godine u središtu pažnje javnosti u Srbiji, kaže on, bila je najava Sebastijana Sose, šefa kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu, da će se od 2020. uvesti ova formula po kojoj će se računati rast penzija. 

- Pre njihovog smanjenja, penzije su usklađivane u aprilu i oktobru i to sa rastom cena na malo i rastom bruto domaćeg proizvoda većim od četiri odsto. Fiskalni savet je s pravom upozorio, ovo naročito naglašavam, da se odsustvom formule ulazi u "crveno polje" bez odgovorne socijalne politike.

Stručnjaci Fiskalnog saveta se zalažu za to da se primenjuje formula koja uvažava privredni rast, kretanja cena i zarada. Podvlačim da se bez unapred poznatih pravila, po kojima se vrši usklađivanje penzija, sve prepušta individualnoj proceni i time širom otvaraju vrata arbitrarnosti, što je sušta suprotnost načelu vladavine prava - ističe Goati i podseća da je osnovni princip vladavine prava sažeto izrazio H. Kelzen, jedan od najboljih pravnika 20. veka, na sledeći način "Ne pod ljudima, nego pod zakonima".

RepublikaFoto: Tanjug
Milan Krkobabić

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) se već duže vreme, pre MMF-a i Fiskalnog saveta, gotovo jedina na političkoj sceni Srbije zalaže za uspostavljanje reda u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja i za dogovor o pravilima koja regulišu visinu iznosa penzija. 

- Tu, verovatno treba tražiti razloge što ta partija insistira na pokretanju široke javne rasprave o reformama PIO sistema. Sa svoje strane PUPS predlaže formulu: tri Pe, odnosno "penzije prate plate" (reč je o zaradama u javnom sektoru). Možda će u predstojećoj raspravi biti predložene i bolje solucije, ali izneta formula je po mom uverenju, jednostavna i prihvatljiva. Tako se izbegava razmišljanje da li je ispravna metodologija izračunavanja cene potrošačke korpe, koliki je uistinu rast cena na malo, da li je rast BDP preko četiri odsto ili nije, i drugo. Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić smatra da je predložena formula prihvatljiva za najveći broj penzionera, ali naglašava da to nije "zakucano rešenje", istina uklesana u kamenu, nego predlog koji može biti dipunjen, poboljšan ili promenjen - naglašava Goati.

Jasno je da će sve nedoumice "prelomiti" poslanici Skupštine Srbije. 

- Ali je pre toga neophodna verujem, sveobuvatna i demokratska rasprava u kojoj se, s razlogom, očekuje učešće reprezentativnh sindikata, udruženja penzionera, nevladninog sektora, stručne javnosti, predstavnika Vlade Srbije i relevantnih političkih parija. Posredi je, uveren sam, prvorazredno političko pitanje jer se tiče egzistencije 1,7 miliona, a vrlo brzo gotovio dva miliona ljudi! To je više nego dovoljan razlog da se ne okleva sa reformom PIO sistema - zaključuje Goati.

Član Evropskog pokreta u Srbiji

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
jana

28.10.2018 14:02

Reforma PIO sistema donece boljitak za nase gradjane.

anica

28.10.2018 14:02

Podrzavam reformu PIO sistema. Bravo!

Kaja

28.10.2018 14:06

Sve nedoumice, ce produbiti poslanici skupstine Srbije.

ljilja

28.10.2018 14:08

Lako je za zapslene, sta cete sa armijom ljudi koja ce za 10 tak godina stici u starost bez penzij?