Položaj Srba u Mađarskoj i Rumuniji zadovoljavajući, u Hrvatskoj TRAGIČAN

Autor: Tanjug

Vesti

28.10.2018

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta izjavio je danas da je položaj Srba u Mađarskoj i Rumuniji zadovoljavajući dok u ostalim državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Linta je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast na sceni državni projekat revitalizacije ustaške ideologije.

- Snažne institucije u Hrvatskoj rade na tom planu. Među njima je i Hrvatska radio-televizija koja promoviše sadržije čiji je cilj širenje govora mržnje prema Srbima. Hrvatski političari retko to osuđuju, pravosuđe i policija ne koriste ionako blage mere protiv tog nasilja - rekao je Linta komentarišući to što je HRT reklamirao knjigu i film "Mit o Jasenovcu".


Položaj Srba u Hrvatskoj je tragičan, ukazuje Linta dodajući da su Srbi predstavljeni kao građani drugog reda.
Franjo Tuđman

- Šalje im se poruka da se isele ili asimiluju - napominje predsednik Saveza Srba iz regiona.


Komentarišući zabranu akademije povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore u Pljevljima, Linta kaže da je to skandalozna odluka za najstrožu osudu.

- Ovo je još jedan u nizu dogadaja koji pokazuje da crnogorska vlast krši prava Srba - kaže predsednik Saveza Srba iz regiona.

Prema njegovim rečima, osim u Mađarskoj i Rumuniji gde je status Srba zadovoljavajuć, u ostalim državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda

- Treba nam instutucija koja bi se sistematski bavila Srbima u regionu sa ciljem poboljšanja njihovog položaja - napominje Linta.

Srbija, ističe, treba snažnije i više da govori o primerima kršenja ljudskih i nacionalnih prava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading