Prelomna godina za evrointegracije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.10.2018

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova godina je prelomna što se tiče evrointegracija Srbije i u toku je revizija akcionih planova za poglavlja 23. i 24. za koja se očekuje da budu završena do kraja ove godine, istaknuto je danas na predstavljanju izveštaja o vladavini prava u Srbiji koji je sačinila Koalicija "PrEUgovor", sastavljana od nekoliko nevladinih organizacija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poslednji izveštaj Evropske komisije o vladavini prava izašao je u aprilu, a novi se očekuje 6. ili 7. novembra.

Srbija trenutno revidira akcione planova i prilagođava ih raznim merilima koja su predstavljena kada je Srbija otvorila dva poglavlja, a kako se navodi u izveštaju, Srbija sa reformama stagnira ili nazaduje, a stagnacija se opravdava procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

Dodaje se da su pojedini novi zakoni lošije urađeni od postojećih i kao primer navode se nacrt ustavnih amandmana, nacrti zakona o informacijama od javnog značaja, besplatnoj pravnoj pomoći, sprečavanju korupcije, rodnoj ravnopravnosti, ali i proces uspostavljanja SOS telefona za žene žrtve nasilja.

Pohvaljene su izmene Zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, za koje se kaže da imaju "koristan potencijal" i da ostaje da se vidi kako će se primenjivati u praksi.


Koaliciju "PrEUgovor" čine organizacije Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživacko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading