DRECUN: Odgovori o "žutoj kući" u arhivama OEBS-a, Kfora, Euleksa...

Autor: Tanjug

Vesti

25.10.2018

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U arhivama OEBS-a, Kfora, Euleksa, UNMIK-a i Haškog tribunala postoje dokumenti koji daju odgovore na mnoge počinjene zločine na Kosovu i Metohiji, kao i one u slučaju "žute kuće"", izjavio je danas predsednik Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina na KiM Milovan Drecun.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Milovan Drecun

Drecun je, nakon sastanak radne grupe, novinarima rekao da su ti podaci danas predstavljeni ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice, od kojih se očekuje da pomognu u otvaranju tih arhiva. 

Izrazio je žaljenje što na sastanku nisu bili predstavnici ambasada Francuske, Italije i Velike Britanije. 

- Italijani su naveli da su prezauzeti. Da li je razlog tome to što je u njihovoj zoni odgovornosti najveći broj nestalih, 223, i to što nisu učinili ništa da se rasvetli sudbina tih ljudi, dok su nas Amerikanci pozitivno iznenadili, koji su tražili spisak kako bi nam pomogli da dođemo do te dokumentacije - rekao je Drecun.

Istakao je da su dokazi koje je prikupila radna grupa najsnažniji napori Vlade Srbije da formira bazu podataka i uspostavi saradnju sa Specijalnim tužilaštvom i da kažemo da smo uradili sve da se procesuiraju zločini nad Srbima, Albancima, Romima i ostalim nealbancima na KiM. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading