Dijana Hrkalović: Prijem Kosova u članstvo Interpola bi bio presedan

Autor: Republika

Vesti

24.10.2018

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je danas u razgovoru sa ambasadorom Španije Migelom Fuertesom, ambasadorom Indonezije Harijem Kanduom i ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem da bi eventualna odluka o prijemu tzv. "Kosova" u članstvo Interpola predstavljala presedan i politizaciju te međunarodne policijske organizacije.

Foto: MUP Srbije
Sastanak ambasadora

Ona je ocenila da bi takva odluka bila opasna po bezbednost, jer Priština nije u stanju da osigura ni minimum bezbednost za građane Srbije koji žive u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, pa se onda postavlja pitanje kako bi onda mogli da kroz članstvo u Interpolu doprinesu svetskoj bezbednosti. 
Hrkalović  je istakla da bi eventualnom odlukom o prijemu tzv. "Kosova" u Interpol bilo prekršeno međunarodno pravo, pre svega Rezolucija 1244, što bi prouzrokovalo nesagledive negativne poledice po dijalog Beograda i Prištine.

Ona je naglasila da bi takva odluka bila u suprotnosti sa pravilima i procedurama Interpola i narušila bi ekspertsku prirodu ove međunarodne policijske organizacije. Hrkalović je podsetila da samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola. Ambasador Hari Kandu istakao je da Indonezija poštuje i podržava integritet i suverenitet država u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Ambasador Migel Fuertes istakao je rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala koji su ostvareni zahvaljujući izuzetnoj saradnji policija Srbije i Španije. 

On je naglasio da je argumentacija Srbije po pitanju zahteva Prištine za prijem u Interpol opravdana, u skladu sa međunarodnim pravom i pravilima Interpola, kao i da će Španija po tom pitanju ostati pri stavu sa prethodnog zasedanja Generalne skupštine u Pekingu, kada je tzv. "Kosovo" povuklo zahtev. 

Ambasador Subrata Batačardži istakao je da je Indija država koja poštuje međunarodno pravo i da će shodno tome njen stav biti u skladu sa tim.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading