ŠIPTARI TRAŽE TENKOVE OD AMERIKANACA: Hoće da napadnu Srbe na severu i zauzmu granicu!

Autor: Republika

Vesti

23.10.2018

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šiptarski ekstremisti u Prištini najozbiljnije planiraju da, čim završe transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u takozvanu 'vojsku Kosova', zauzmu sever pokrajine i proteraju Srbe koji tamo žive.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kosovska policija

Postojanje ovakvog paklenog plana indirektno je juče potvrdio i general Rahman Rama, komandant KBS, koji je najavio da će njegova 'vojska' biti raspoređena na celoj teritoriji Kosova, uključujući i "granicu prema Srbiji". Albanci, pritom, od Amerikanaca traže da njihovoj 'vojsci' doniraju tenkove s kojima bi zauzeli sever Kosova! 

Povećaju ljudstvo

Prema Raminim rečima, usvajanje zakona o tranziciji KBS u vojsku "jedna je od najvažnijih prekretnica za Kosovo".

- Nakon transformacije, kosovska vojska imaće sve atribute modernih armija u demokratskim državama. Kosovska vojska braniće teritorijalni integritet Kosova. U novom mandatu biće 5.000 aktivnih vojnika i još 3.000 rezervista. Buduća vojska Kosova biće raspoređena na celoj teritoriji Kosova - naglašava Rama, čime najavljuje i "upad" na sever pokrajine.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Lazanski

Vojni komentator Miroslav Lazanski kaže da Amerikanci, ako hoće, vrlo lako mogu da spreče formiranje "vojske Kosova" finansijskim blokadama.

- Ali, očigledno je da oni to ne žele. Ta takozvana 'vojska Kosova' od NATO će dobiti lako artiljerijsko i PVO naoružanje. Po sistemu 'kaskade', bogatije članice NATO poklanjaju borbene sisteme koji nisu više 'prva liga', ali su još dobri i operativni. Iskreno, ne bih se iznenadio da Kosovo dobije i bataljon tenkova i da ti tenkovi budu moderniji i od naših M-84, pošto naši tenkovi nisu modernizovani od 1990. godine... Vidite, Amerikanci ne znaju šta će sa silnom oklopnom tehnikom koju moraju da ili povuku iz Avganistana ili da je tamo unište - upozorava Lazanski za Informer.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da formiranje 'vojske Kosova' više ne može biti zaustavljeno.

- Ne mogu to ni svetske sile kao što su Rusija i Kina. Taj proces može biti samo usporen ili odložen. Očekujem da Rusija na narednoj sednici Saveta bezbednosti UN poveže pravljenje 'vojske Kosova' i ukidanje UNMIK kao jednostrani čin Zapada jer je jasno da će nova vojska biti deo NATO. Za Beograd je ovo sužavanje političko-bezbednosnog prostora i uticaja na Kosovo, pogotovo na srpsku zajednicu - podvlači Janjić.

Politički problem

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da formiranje oružanih snaga Kosova ne može da bude veliki bezbednosni, ali da predstavlja politički problem.

- Eventualne oružane snage Kosova nisu izvor vojnog ugrožavanja, niti ima razloga da se veruje da će to biti u budućnosti. Dosad su snage na terenu bile pod kontrolom Kfora i jasno je da ni u narednom periodu međunarodne snage neće dozvoliti postojanje konkurencije po pitanju postojanja druge oružane sile na Kosovu - zaključuje Radić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Haradinaj: Unmik da ode sa Kosova

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj izjavio je da ne zna zašto Unmik treba da ostane na Kosovu.
- Euleks je promenio mandat, ne znam zašto Unmik treba da ostane ovde - rekao je Haradinaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading