SKOT OBLEŽAVA "DAN SLOBODE": Zalutala NATO bomba tragično ugasila 3 nedužna života!

Autor: Tanjug

Vesti

23.10.2018

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot danas je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i NATO bombardovanja, navodeći kako je "zalutala NATO bomba tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata" u bolnici "Dragiša Mišović".

RepublikaFoto: twitter.com/usambserbia
Kajl Skot

- Tokom ratova devedesetih desetine hiljada nevinih civila izgubilo je živote u bezumnom ratnom nasilju i želim da ovom prilikom izrazim saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih uključujući i one koji su stradali u vazdušnim napadima NATO snaga - naveo je Skot nakon što je položio venac u Parku Rozali Morton u okviru "Dana slobode", manifestacije povodom godišnjica oslobođenja Beograda.

Američki ambasador podsetio je na dugu tradiciju prijateljstva između američkog i srpskog naroda i dodao da to prijateljstvo kao i svako drugo nije bilo bez poteškoća.

- Preko puta ovog parka je drugi deo bolnice Dragiša Mišović koji je tužni podsetnik da naši odnosi nisu uvek bili dobri. Tokom kratkog perioda devedesetih godina američka vlada i vlada Jugoslavije našle su se na suprotnim stranama, a 1999. godine zalutala NATO bomba je tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata - rekao je ambasador SAD.

Dodao je da se prijateljstvo između srpskog i američkog naroda "kalilo u kotlu Prvog svetskog rata", te da je ove godine obeleženo 100 godina od kada je predsednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu na jarbol iznad Bele kuće u znak američke zahvalnosti i solidarnosti za ogromne žrtve srpskog naroda u Velikom ratu.

Skot je podsetio da je hiljade Amerikanaca srpskog porekla pristupilo srpskoj vojsci i ratovalo na Solunskom frontu zajedno sa rođacima, a da su mnogi Amerikanci prikupljali novčanu i svaku drugu pomoć za Srbe.

- Ova zelena površina posvećena je doktorki Rozali Morton koja se pridružila ekipi lekara i bolničarki koji su dobrovoljno otišli u Srbiju da leče ranjene i bolesne i radili su i dok je bolnica u Beogradu zasipana artiljerijskom vatrom. Ona je ostala i nakon rata kako bi osnovala prvu žensku bolnicu i pomagala u obučavanju srpskih lekara - kazao je Skot.

Istakao je da su SAD i Srbija bilu saveznici i u Drugom svetskom ratu, te da su tada Srbi platili "strahovitu cenu svog otpora nacistima", a da je nakon tog rata, kada je Moskva uvela sankcije Jugoslaviji, američka humanitarna pomoć "hranila zemlju".

- Nakon pada Slobodana Miloševića, SAD su pritekle u pomoć Srbiji obezbedivši više od milijardu dolara pomoći za stotine projekata za sve slojeve stanovništa na celoj teritoriji zemlje - istakao je ambasador, te zaključio da je tokom svoje istorije srpski narod "isuviše dobro upoznao ratnu muku i stradanja", a da se danas treba setiti svih žrtava i ponovo se posvetiti traženju mira i pomirenja.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Brane

23.10.2018 12:59

Jel ovaj nas zajebava ,il mu je ovo naređeno da kaže!?

Nina

23.10.2018 13:05

Dobro je da na neki nacin priznaju greske.Skupo smo to platili nazalost i jos placamo...

Nina

23.10.2018 13:06

Srbija nikad nece da zaboravi na narod koji je stradao....

sasa

23.10.2018 13:09

Samo tri zivota i danas gradjani Srbije umiru od vasih bombi.