PATRIJARH U GRAČANICI: Tu smo i tu ostajemo!

Autor: Tanjug

Vesti

18.10.2018

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok smo ovde to je naše. Kada budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to više neće biti naše, može biti i u srcu, ali ne i drugačije. Nadajmo se jer biće svega uz pomoć Božju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima.

RepublikaFoto: Tanjug
Patrijarh Irinej

Ovo je između ostalog u četvrtak poručio srpski patrijarh Irinej u porti manastira Gračanica koji je posetio u društvu visokog crkvenog velkodostojika iz Sirije, patrijaha Antiohijskog i celog Istoka Jovana Desetog Srpskog i patrijarha Jovana, koji su tokom dvodnevne posete Kosovu i Metohiji obišli i Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, u Milutinovoj zadužbini, Gračanici, dočekao je episkop raško-prizrenski Teodosije sa monaštvom, sveštenstvom i vernicima dok su monahinje, predvođene igumanijom, mati Stefanidom, dočekale visoke crkvene dostojanstvenike pevajući Bogorodičin tropar.

 Da znate da smo sa vama i da pratimo sve ono što se dešava. Vaš položaj je težak, možda teži nego ikada ali se svi moramo boriti da se ovde održimo - kazao je u obraćanju okupljeni vernicima i novinarima Srpski Patrijarh gospodin Irinej. Ističući da je sveta kosovska zemlja natopljena krvlju mučenika koji su branili svoju veru i otadžbinu, patrijarh je rekao da je „bilo je mnogo teških vremena u prošlosti, ali da se nekako istrajavalo“.

- Dolaze mnoga teška iskušnja i nevolje ali i sve prođe. Moramo učiniti sve da i ovo prođe. Možda je ovo svima nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi. Ovo je velikim delom učinjeno što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe - opomenuo je gospodin Irinej koji je napitanje novinara o stavu SPC oko eventualne podele Kosova odnosono menjanja granica odgovorio da “nikakve podele i granica na Kosovu i Metohiji neće biti”.

- Crkva nikada nije menjala svoj stav. Tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju kao što je i okupirano, neka uzmu i neka osvoje, ali ne smemo da im to damo to, je osnovna stvar - naglasio je poglavar srpske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej koji je u četvrtak u društvu viskokog gosta iz Sirije obišao manastir Gračanicu ponovio je stav SPC oko eventualnog rešavanja kosovskog pitanja ali i dodao svoj stav:

- Nema nikakvih podela, ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica, budu u nekoj drugoj državi. To u moju glavu ne ulazi, a potogovu u srce-dodao je gospodin Irinej u Gračanici dok je patrijarh Jovan upitan na eventualni raskol u pravoljslavlju, budući da je Vaseljenska patrijaršija priznala kanonski neprizanatu Urkajinsku pravoslavnu Crkvu, a što je izazvalo oštar otpor Ruske pravoslavne crkve. odgovorio da će se to tek videti.

-To ćemo da vidimo, to je na pomolu, to je krupna stvar u crkvi i verovatno će progovoriti savest kod nekih-rekao je partijarh Jovvan odgovarajući na pitanje novinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading