Neznalice: Sprdaju se, a nemaju pojma o istoriji

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

14.10.2018

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi kosovski boj ipak postoji! Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle, zapalila je društvene mreže pominjanjem drugog kosovskog boja u jednoj emisiji, posle čega se našla na meti korisnika društvenih mreža koji su je nazvali "neznalicom, amebom bez mozga, autentičnim predstavnikom svinjske hunte sa slamom u glavi, kako ju je na Tviteru izvređao reditelj Srđan Dragojević, i drugim pogrdnim imenima. Ispostavilo se, međutim, da čak i tako velika imena srpske kulture ne znaju da se drugi kosovski boj zaista odigrao.

Foto: ST/D. KADIĆ
Ivona jevtić

Naime, Jevtićeva, koja je u vreme emitovanja TV priloga, avgusta meseca, bila gradska sekretarka za kulturu, govorila je kako narod zaboravlja važne događaje i ličnosti svoje istorije.

NIJE POGREŠILA

- Zaboravljaju ljudi sve ono što je učinjeno, prvi kosovski boj, drugi kosovski boj, naše junake nad junacima, Kraljevića Marka i sve one koji su bitke bili... Te njene rečenice izazvale su opšti podsmeh, a taj deo emisije masovno je šerovan na društvenim mrežama uz pogrdne reči na račun Jevtićeve, koje su je potresle tim više jer zna da ništa nije pogrešila.

Od profesorke do direktorke Tesle

Ivona je na mesto direktora Muzeja Nikole Tesle 11. oktobra došla sa funkcije gradske sekretarke za kulturu, gde je zamenila Vladana Vukosavljevića.

Pre toga je bila direktor Kulturnog centra Beograda dve godine. Profesorka je srpskog jezika i književnosti, a radila je u struci u Muzičkoj gimnaziji "Davorin Jenko", Osnovnoj školi "Josif Pančić" i Petnaestoj beogradskoj gimnaziji.

- U emisiji smo pričali o kulturi, a ja sam kao pasionirani ljubitelj kulturne istorije govorila i o tom segmentu. Kao profesor srpskog jezika i književnosti imala sam predmete narodna književnost, kulturna istorija Srba, staroslovenski jezik, gde se detaljno, u starim spisima, proučavaju Kosovski boj, i prvi i drugi. Apsolutno, drugi kosovski boj postoji. Ništa ja nisam pogrešila i to je lako proveriti. Pre svega, može da proveri struka, istoričari i na Filološkom fakultetu - napominje direktorka Muzeja Nikole Tesle.

BITKA 1448. NA KOSOVU POLJU

Istoričar Božidar Kljajević objašnjava da je reč o bici koja se odigrala 1448. na Kosovu polju između snaga kraljevine Mađarske, predvođenih Janošom Hunjadijem poznatijim kao Sibinjanin Janko sa jedne, i Osmanlija, predvođenih Muratom II, sa druge strane.

- Mađari su iskoristili trenutnu slabost Turaka i napravili prodor sa vojskom u kojoj je bilo raznih naroda sa idejom da spreče njihovo dalje prodiranje na Balkan. Međutim, oni će doživeti poraz i vrlo brzo će biti vraćeni nazad. Neki istoričari to nazivaju drugim kosovskim bojem jer se odigrao na Kosovu polju, ali ja se ne bih složio da to za srpsku istoriju ima veliku vrednost, bar ne u odnosu na druge bitke - zaključuje Kljajević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Milica

15.10.2018 07:46

Napadi na nju pocinju 2 dana pred dolazak novog sekretara. Bas nesto cudno...sve je to namestaljka. Ivona najbolja si i zelim ti jos veci uspeh.A ovaj novi Ivan Karl ti nikad nece biti ni do kolena.

Milan

15.10.2018 07:55

Ovi pljuvači i neznalice iz fotelje, mogu da pljunu pod prozor ovoj vrednoj profesorki i dami!!!

Viktor

15.10.2018 08:15

Osobe koje napadaju uz prostački rečnik bez provere činjenica su jedna posebna kategorija bednih duša. Ispali su neuki i primitivni.

cudna suma

15.10.2018 08:20

Neznalice se u stvari smeju sami sebi a nazivaju se intelektualcima. Sramota za njig! Ivona Jevtic je bila odlican sekretar za kultru a bice jos bolji direktor!