NENAD POPOVIĆ SA KOLEGOM IZ FINSKE: Srbija želi da bude lider u razvoju veštačke inteligencije na Balkanu

Autor: Tanjug

Vesti

08.10.2018

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ministrom ekonomije Finske, Mikom Lintilom, i tom prilikom istakao da Srbija želi da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije (AI) u regionu Balkana.

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Nenad Popović

- Za to su nam potrebni znanje i iskustvo koje Finska ima u ovoj oblasti - istakao je Popović i dodao da je Finska zemlja koja je među prvima prepoznala značaj veštačke inteligencije i usvojila nacionalnu strategiju za razvoj veštačke inteligencije. 

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija promeniće budućnost ekonomije i tržišta rada, a Srbija, prema njegovim rečima, želi i ima potencijal da bude deo takve - nove budućnosti.

Popović je istakao da će tržište proizvoda i platformi zanovanih na veštačkoj inteligenciji do 2020. godine vredeti 70 milijardi dolara. On je ocenio da će prodor veštačke inteligencije u ekonomiju promeniti strukturu i profile mnogih poslova. 

- Procene stručnjaka govore da će veštačka inteligencija promeniti profile oko 40 odsto poslova u transportu, i oko 30 odsto poslova u proizvodnji, dok će u sektoru zdravstva biti stvoreno 35 odsto novih poslova - rekao je on.

Popović je objasnio da Srbija ima veliki potencijal za razvoj veštačke inteligencije, posebno u oblastima automobilske industrije, poljoprivrede, zdravstva, sektora finansija i prodaje.


- Da bismo razvijali veštačku inteligenciju u ovim sektorima, potrebna nam je razmena i korišćenje velike količine podataka, a upravo to očekujemo od saradnje sa našim evropskim partnerima - rekao je Popović.

Finski ministar Lintila uporedio je uticaj veštačke inteligencije na budući razvoj civilizacije sa pronalaskom struje.

On je istakao da u 10 do 20 godine neće postojati nijedan sektor privrede u kojem veštačka inteligecija neće imati značajan udeo. Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija će u potpunosti promeniti tržište rada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading