"PUTIN JEDVA ČEKA DA SRBIJA UĐE U EU"

Autor:

Vesti

08.10.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ako Srbija bude ušla u EU, Moskva će dobiti najboljeg saveznika u sastavu evropske zajednice", tvrdi nemački istoričar Henrih Vinkler.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

On je istakao da EU u narednih 10 godina treba da se proširi na zapadni Balkan, uz konstataciju da nije svako proširenje uspeh. Vinkler je upozorio da se EU postepeno urušava, a njene institucije, umesto da štite demokratiju, postale su njen problem.

- Evropska unija je prestala da bude zajednica liberalnih vrednosti, a postizanje jednoglasnih odluka u Evropi sve je teže - objašnjava Vinkler nemačkom listu Špigl.

Proevropskoj većini u parlamentu u Strazburu, prema njegovim rečima, uskoro više neće biti lako: antievropske partije dobijaju na težini i neizvesno je da li će glavni kandidat pristalica EU dobiti dovoljno glasova da bi ubedljivo pretendovao na mesto predsednika Evropske komisije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Žan Klod Junker i Aleksandar Vučić

Tokom mandata Žan-Kloda Junkera Evropska komisija je prestala da bude čuvar evropskih sporazuma, smatra istoričar. Počeli su da je shvataju kao političku komisiju koja veoma često svojevoljno tumači uslove sporazuma.

- Teško je verovati da je EU uvek sposobna da donosi odluke u interesu cele Evrope. Savez koji se sastoji od 28 ili uskoro 27 zemalja teško može da postigne jednoglasnu odluku. To je povezano, pored ostalog, s procesom rušenja normi kojem doprinose države poput Mađarske, Poljske ili Rumunije - naglašava autor teksta.

Ko je Henrih Vinkler

rođen 1938. godine u Kenigsbergu
predavao modernu istoriju na Humboltovom univerzitetu u Berlinu
član Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD)
ima veze sa brojnim istaknutim političarima unutar te stranke, uključujući i bivšeg kancelara Gerharda Šredera
nemačka kancelarka Angela Merkel ga veoma poštuje

Vinkler dodaje i da svaka zemlja zbog nedostatka demokratije može da bude lišena prava glasa u EU, ali takvu odluku sve ostale članice moraju da usvoje jednoglasno. Mađarska i Poljska u takvoj situaciji već mogu da se oslone jedna na drugu, upozorava istoričar.

On dodaje da postoje i drugi znaci urušavanja evropskog jedinstva. Kina se trudi da mnoge evropske zemlje postanu zavisne od nje u finansijskom i ekonomskom smislu.

- Putinova Rusija koristi svaku mogućnost da poseje neslogu među državama Evropske unije. Ako se u Savetu Evrope raspravlja o sankcijama Rusiji ili o poštovanju ljudskih prava u Kini, sve je teže usvojiti jednoglasnu odluku - konstatuje autor i dodaje da je i Nemačka umešana u to što je EU dospela u krizu zbog samostalnog delovanja u vezi s izbegličkom krizom septembra 2015, što nije moglo da prođe bez posledica za njene evropske susede.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading