MEKALISTER STAO NA STRANU ŠIPTARA?! Pred Haradinajem podržao OVO!

Autor:

Vesti

06.10.2018

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister podržao je ukidanje viza za građane Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejvid Mekalister

Mekalister je naveo da su u vezi s tim, prištinske vlasti ispunile sve kriterijume.

- Kosovske institucije su naporno radile da ispune sve kriterijume i sada je došlo vreme da se to dogodi. Postoje neka premišljanja u zemljama članicama EU, uključujući Francusku i moju rodnu Nemačku, ali sam svestan da su očekivanja na Kosovu visoka - kazao je Mekalister u Prištini posle susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem. 

Mekalister je tokom razgovora pozvao kosovske vlasti da nastave reforme, posebno u sferi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u oblastima bezbednosti i migracija. 


- Pozivamo vas da držite tempo i nastavite sa napornim poslom koji obavljate. Vreme je da pokažete svoje napore u zemljama članicama koje imaju neke brige po tom pitanju. Mislim da ćemo moći da prokrčimo put za viznu liberalizaciju za Kosovo - kazao je Mekalister. 


On je kazao da kao i velika većina članova Evropskog parlamenta, podržava proširenje Evropske unije na "svih šest država Zapadnog Balkana", koje kako je ocenio, imaju evropsku perspektivu. 

- Mislim da je strategija za Zapadni Balkan koju je komesar (Johanes Han) predstavio prošle godine, izuzetna. To su osnove, i na tome radimo - kazao je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. 

On je dodao da je sa Haradinajem razgovarao o dešavanjima na Kosovu ali i o dijalogu Beograda i Prištine. 

- Kosovo se suočava sa mnogim izazovima i bilo je zanimljivo čuti kako premijer gleda na te stvari. Sa jedne strane, razgovarali smo o onome što se dešava u domaćoj politici, u ovoj državi, na čemu vlada radi, a sa druge strane smo razmenili stavove kako će se dijalog Srbije i Kosova nastaviti - kazao je Mekalister. 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je sa Mekalisterom razgovarao o "domaćem zadatku" za Kosovo kao i o evropskoj perspektivi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading