ŠIPTARSKO DIVLJANJE NA KOSOVU: Ovo je hronologija napada na Srbe u poslednjih sedam meseci

Autor: tanjug

Vesti

29.09.2018

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić predočio je večeras, na pres konferenciji na kojoj je govorio o današnjem upadu ROSU na Gazivode, hronologiju napada na Srbe na Kosovu i Metohiji u poslednjih sedam mececi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hapšenje Marka Đurića

Podsetio je najpre na hapšenje Marka Ðurića, 26. marta, i divljanje na severu Kosova, što se nastavilo 5. maja, kada je na Jarinju uhapšen Srbin Dejan Slavić iz Obilića, nastanjen u Lazarevcu, koji je pušten iz pritvora 31. maja. 

- Niko nikada nije shvatio o čemu je bila reč - dodao je.

Gostovanje Zvezde u Gračanici

Zatim je Fudbalski savez tzv. Kosova zabranio FK Crvena zvezda gostovanje u Gračanici, a 6. i 7. maja porodici Marković iz Zebinjca ukradene su dve krave, dok je 18. maja u Miloševu porodici Ađančić ukradena koza, a tri kilometra odatle, u Babinom mostu, izvršeno nekoliko krađa - Sretenu Vučkoviću ukradena je poljoprivredna mašina, a Olgi Jovanović četiri jarića. 


U selu Cernica, nadomak Gnjilana, u noći 25. maja zapaljen je pomoćni objekat Dragiši Mitroviću, a dan kasnije počela je izgradnja magistralnog puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.
 
RepublikaFoto: youtube.com/RED EAGLE
Foto: Ilustracija

Podsetio je i da je između 27. i 28. maja kamenovana ambulanta u Suvom Dolu, što se ponovilo nekoliko puta, dok su Albanci 28. maja kamenovali grupu Srba povratnika, interno raseljenih koji su došli u selo Petrič kod Kline da obeleže praznik Svete trojice, vozilima blokirali prilaz crkvi i tom prilikom povređeno je troje Srba.

- Prištinska vlada je 29. maja usvojila predlog Statuta Trepče bez konsultacija sa predstavnicima Srba i prosledila ga skupštini na usvajanje - rekao je Vučić.

Takođe, u noći između 29. i 30. maja napadnuta je ambulanta Zdravstvenog centra u selu Novake, a tom prilikom su razvaljena ulazna vrata, zapaljen veći deo kartoteke i protokol bolesnika.

U sredu, 30. maja u Starom Grackom, povređeno je troje Srba, članova porodice Matković, među kojima i beba, usled napada Albanaca i kasnije neadekvatne intervencije kosovske policije i upotrebe biber sprejom.


Podsetio je da je 30. maja kod sela Žač grupa Albanaca presrela lokalnog sveštenika, koji se sa porodicom vraćao sa službe u patrijaršiji, preprečila im put, a onda se okupila veća grupa, koja ja počela da udara u kola, slomila šoferšajbnu i pretila oružjem.
Foto: Ilustracija

Zatim je 31. maja srpskom reditelju Borisu Malgurskom, zabranjen ulaz na KiM, gde je trebalo da prisustvuje projekciji jednog svog filma.

- U Suvom Dolu, 5. juna grupa Albanaca je pretila srpskoj deci koja su se igrala u školskom dvorištu, a zatim šipkama su razvalili vrata škole, a tog dana Skupština privremenih institucija usvojila je sporazum o objedinjavanju carine Kosova i Albanije - rekao je Vučić.

Krajem juna mladih srpske nacionalnosti Aleksandar Jeftić ranjen je u nogu iz vatrenog oružja u etnički mešovitom naselju Suvi Do, a jedan mladić izboden je i u Prilužju 5. jula.

Petoricu Srba u Šilovu 10 jula uhapsili su specijalci, koji su naoružani dugim cevima upali u prostorije Kulturno-prosvetnog centra i pretresli nekoliko kuća u tom mestu. 
 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Blokade u selu Banje

- Uhapsili su Radovana Stojkovića, Jovana Denića, Nenada Stojanović i braću Aleksandra i Predraga Ðorđevića - podsetio je Vučić i dodao da je 27. jula šumar Radomir Antić uhapšen u svojoj kući.

Opljačkana crkva

U noći između 27. i 28. jula četvrti put je opljačkana crkva Pokrova presvete Bogorodice i Parohijski dom, a između 30. i 31. jula nepoznate osobe kamenovale su zgradu izdvojenog odeljenja škole "Braća Arsić" iz Lipljana.

Dodao je da je 1. avgusta uhapšen Srbin Vitomir Ilić, priveden na saslušanje kod tužioca u Gnjilanu, a da je čak i portparol njihove policije rekao da ne razume o čemu se tu radi.

- I onda dolazimo do priče o Banjama, o blokiranju puta i svemu drugom što je predstavljalo njihovo iživljavanje - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading