MILIĆEVA: Amerika poručuje da želi da čuje srpske argumente o KOSOVU!

Autor: Tanjug

Vesti

27.09.2018

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršna direktorka beogradskog Centra za evro-atlantske odnose (CEAS) Jelena Milić izjavila je da visoki zvaničnici američke administracije upućuju direktnu poruku Beogradu da su spremni da čuju argumente srpske strane u vezi Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Jelena Milić

Ona je to kazala za "Glas Amerike" koji podseća da u novom izveštaju istraživačkog centra američkog Kongresa ocenjuje da "odnosi između Vašingtona i Beograda kao da su nedavno poboljšani, a danas su izgleda čak i srdačni" i naglašava da su SAD u periodu između 2001. i 2017. godine, izdvojile skoro 800 miliona dolara za ekonomski oporavak, jačanja pravosudnog sistema i unapređenje državne uprave u Srbiji.

U tom izveštaju stoji i da uprkos neslaganju sa Srbijom o nezavisnosti Kosova i ambivalentnih poruka koje šalje u vezi sa svojim odnosima sa Moskvom, Sjedinjene Države takođe nastavljaju da podržavaju napore Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

- Otkako je američka administracija pokazala ono što ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdi, ako ništa drugo, bar malo više spremnosti da čuje srpske argumente, počelo je da kreira novu dobru realnost na terenu u Srbiji koja se poklapa i sa inicijativama koje su došle i od strane srpskog rukovodstva, ali sa razumevanjem od strane američke ambasade u Beogradu, pa sve do Kongresa i Stejt Departmenta - navela je Milićeva.

Ona je kazala da treba "da se podseti na neke dobre periode iz istorije srpsko-američkih odnosa, sada kada idemo obeležavanju stogodišnjice kraja od Prvog svetskog rata, o Pupinovom prijateljstvu sa Vudroom Vilsonom, o srpskoj zastavi na Beloj kući" i dodala da je "činjenica da je još samo francuska zastava imala takvu privilegiju".

Milićeva je rekla da je "sve to pomoglo stvaranju atmosfere lišene anti-amerikanizma, koji je doskoro širen".

- Sada kada slušate, recimo ministra Dačića, koji sada kaže: ''Mi želimo da budemo prijatelji i partneri'', pa (prvo) kaže Amerika, Rusija i Kina. To su sve neki pomaci, koje bi dobro bilo da različite američke insitucije, ali i institucije Evropske unije i zemlje članice razmotre pre nego što apriori odbace neko mirno kompromisno rešenje, koje bi moglo da dođe od predsednika Kosova, Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića - ocenila je Milićeva.

Ona je za "Glas Amerike" potvrdila, kako se navodi, najnovinja nagađanja da predsednici Srbije i Kosova razgovaraju o mogućem pomeranju uzajamnih granica, kao jednom od uslova za prevazilaženje, kako neki eksperti nazivaju - "strateškog ćorsokaka", u kojem se Zapadni Balkan nalazi skoro dve decenije posle NATO operacije za Kosovo, gde je i dalje stacionirano oko 4.000 vojnika NATO.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading