MINISTAR LONČAR ZA REPUBLIKU: UZNEMIRUJUĆE LAŽI O BOLESNOJ DEVOJČICI

Autor:

Vesti

23.09.2018

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije obezbedila je novac za lečenje sve dece obolele od spinalne mišićne atrofije, bilo je 17 dece u tom trenutku. Njihovo lečenje najsavremenijom i trenutno jedinom terapijom je počelo u avgustu.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Ovo je za portal Republika izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovarajući na pitanje o napisima jednog lista da majka devojčice obolele od spinalne mišićne atrofije (SMA) prosi i moli ljude za pomoć za njeno lečenje.

Lončar je naveo da je primoran da se oglasi zbog sve češćih i otvorenijih plasiranja neistina o mogućnostima lečenja dece, a posebno zbog uznemirujuće naslovne strane jednih dnevnih novina.

- Osim 17 dece čije je lečenje u toku, trenutno je u postupku nabavka terapije za još troje dece, kod kojih je u međuvremenu dijagnostikovan SMA - objašnjava Lončar.

Ministar podseća da je ova terapija registrovana u EU prošle godine i predstavlja jednu od skupljih terapija trenutno u svetu jer za jednog pacijenta iznosi gotovo 500.000 evra na godišnjem nivou.
- SMA spada u retke bolesti, za koje je ove godine država opredelila više od dve milijarde dinara. Oboleli od retkih bolesti do 2012. nisu imali mogućnost lečenja o državnom trošku i tek je te godine prvi put izdvojeno 130 miliona dinara za njihove terapije, što je 15 puta manje nego što je izdvojeno ove godine - zaključuje ministar zdravlja za portal Republika.

Podsetimo list Kurir je na današnjoj naslovnoj strani objavio uznemirujući tekst pod naslovom "prosim na ulici, da bih izlečila dete" i time direktno ugrozio Vladu Srbije koja obezbeđuje besplatno lečenje dece obolele od spinalne mišićne atrofije. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (70)

Loading
Maki

23.09.2018 12:28

Drzava se trudi da svakom detetu omoguci lecenje.

Mita

23.09.2018 12:31

Jadni su oni koji se ovakvim budalastinama sluze.

Darko

23.09.2018 12:33

Opozicija igra prljavu igru. Na sve nacine pokusava da obmane narod. Najosetljivijom temom se igraju ne bi li osvajali politicke poene. Jadno.

Milos

23.09.2018 12:33

Drzava Srbija brine o svojoj deci ulaganje u zdravstvo je zalog za buducnost.