DRŽAVA OBEZBEDILA LEČENJE SVE DECE OBOLELE OD SMA: Oglasilo se Ministarstvo zdravlja posle širenja laži

Autor: Republika

Vesti

23.09.2018

07:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog sve češćih i otvorenijih plasiranja neistina o mogućnostina lečenja dece, a posebno zbog uznemirujuće naslovne strane jednih dnevnih novina, primorani smo da se oglasimo i građanima Srbije saopštimo činjenice.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Vlada Republike Srbije obezbedila je sredstva za lečenje sve dece obolele od Spinalne mišićne atrofije (17 dece u tom trenutku) i njihovo lečenje najsavremenijom i trenutno jedinom terapijom je počelo u avgustu ove godine. Trenutno je u postupku nabavka ove terapije za još troje dece, kod kojih je u međuvremenu dijagnostikovan SMA.

Podsetimo, ova terapija je registrovana u EU prošle godine i predstavlja jednu od skupljih terapija trenutno u svetu, jer za jednog pacijenta iznosi blizu 500.000 evra na godišnjem nivou.

SMA spada u retke bolesti, za koje je ove godine država opredelila više od dve milijardi dinara.

Oboleli od retkih bolesti do 2012. nisu imali mogućnost lečenja o državnom trošku i tek te godine je prvi put izdvojeno 130 miliona dinara za njihove terapije, što je 15 puta manje nego što je izdvojeno ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (67)

Loading
iva

23.09.2018 07:24

Oboleli od retkih bolesti do 2012. nisu imali mogućnost lečenja o državnom trošku

ana

23.09.2018 07:25

Srbija ce sve uciniti za zdravlje svoje dece

deni

23.09.2018 07:25

Nesposobna opozicija širi neistine i mržnju prema vladajućoj stranci.

Neda

23.09.2018 07:27

Ne daj Boze nikom... ali puno ljudi koji prose po ulicama igraju na kartu sazaljenja... a opozicija koristi sve moguce kako bi oklevetala I omalovazila aktuelnu vlast...