Skandalozna lektira u hrvatskim školama: Decu uče da Srbi kolju i tuku majku!

Vesti

21.09.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustaški poklič "Za dom spremni", zaklinjanje "poglavniku Anti Paveliću", predstavljanje srpskih dečaka kao koljača koji "tuku svoju mater" - samo je deo stravične knjige koju kao obaveznu lektiru čitaju đaci u hrvatskim osnovnim školama. Reč je o knjizi Stjepana Tomaša "Moj tata spava sa anđelima, mali ratni dnevnik", u kojoj su Srbi prikazani kao neprijatelji, pa čak i kada je reč o deci, jer se dečaci srpske nacionalnosti prikazuju kao siledžije i huligani.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Kolinda Grabar Kitarović

MRZE SVE SRPSKO

Lektira prati razmišljanje devojčice Cvjete Matković iz Osijeka, njene patriotske osećaje prema Hrvatima i isto tako neprijateljske osećaje prema Srbima.

U jednom delu napisana je i rečenica da je Cvjeta sva treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kada je čula kako Bobo i Jure viču: "Mi smo spremni, poglavniče", aludirajući na ustaške koljače Juru i Bobana. Potom se opisuje tuča hrvatskih dečaka sa mali Srbinom koji na njih vadi nož.

- Od danas više ne smemo na klizalište jer su se naši dečki potukli sa jednim malim Srbinom, vršnjakom. Pojavio se odnekud i ne znam što se sve događalo pre tučnjave, ali znam da je mali odnekud izvukao nož skakavac, a naši dečki vešalice iz garderobe - piše u srbomrzačkoj lektiri.

USTAŠIZACIJA

Srđan Sekulić, direktor srpskog kulturnog centra u Vukovaru, kaže za Srpski telegraf da nije iznenađen ovakvom lektirom, jer i u nižim razredima osnovne škole deca čitaju knjige u kojima se Srbi predstavljaju kao loši momci.

- Učenike osmih razreda vode u obaveznu posetu memorijalnom centru domovinskog rata. Tamo im predavači pričaju jednostranu priču, gde nema ni pomena o srpskim žrtvama i gde se ne pominje da se tu nalazi i stratište iz Drugog svetskog rata i pravoslavna crkva - napominje Sekulić.

Zašto sramotna knjiga nije povučena, niko u Hrvatskoj ne objašnjava. Obrazovne institucije se pravdaju da će to uraditi sledeće godine, ali niko do sada nije objasnio kako je uopšte moguće da takva lektira dospe do učenika.

Miodrag Linta upozorava da je na sceni agresivna ustašizacija, koja se pogoršala ulaskom Hrvatske u EU.

- U poslednjih pet godina ustašizacija je sve agresivnija, a brutalni govori mržnje prema srpskom narodu su uobičajeni. Đacima se ustaše predstavljaju kao heroji i borci za slobodu, a Srbi kao agresori i koljači. Potrebna je hitna revizija udžbenika - ističe Linta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading