U OPASNOSTI I SPC! PUTINU NE MOGU NIŠTA, PA UDARILI NA PRAVOSLAVLJE

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

18.09.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baciti pravoslavlje na kolena, po svaku cenu! Kada već ne mogu da naude Putinu, onda je raskol u pravoslavnom svetu nešto što bi moglo da "povredi Rusiju". Reč je o davanju autokefalnosti ukrajinskoj crkvi kako bi se izazvao i verski sukob Kijeva i Moskve, a onda bi se u domino-efektu slično uradilo i u Makedoniji, Crnoj Gori, ali i Hrvatskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruska crkva

Carigradski patrijarh Bartolomej najavio je da će uskoro potpisati "tomos" (crkveni akt kojim Sinod priznaje autokefalnost neke pravoslavne crkve), što je, naravno, izazvalo reakciju Ruske pravoslavne crkve, koja je raskinula liturgijsku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom.

Kako navodi verski analitičar Draško Đenović, "Ruska crkva je mnogo jača i moćnija od Vaseljenske patrijaršije, koja jeste prva među jednakima s istorijske strane, ali nema stvarnu moć".

- Nema sumnje da će se Srpska crkva svrstati uz Rusku crkvu, a s obzirom na to da se na taj način, davanjem autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi krše svi kanoni, zašto bi se samo zaustavili na Ukrajini - pita se Đenović i zaključuje:

- Sledeće će onda biti na redu Makedonija i Crna Gora.

Objavljen rat i Srpskoj crkvi

Očigledno da je i Ruskoj i Srpskoj crkvi objavljen hibridni verski rat i potrebno je napokon prevladati tu inerciju diplomatije osmeha i grljenja sa Vaseljenskom patrijaršijom, koja truje našu veru i crkvenost već skoro 100 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo odbrane
Srpska pravoslavna crkva

- Pravo je vreme za odlučne akcije koje će sprečiti dalje bezakonje.  Vaseljenska patrijaršija sve više ide putem jeresi. Tu jeres treba osuditi, treba je odseći od tela Pravoslavne crkve. I umesto tih jeretika uspostaviti u Konstantinopolju novu, pravu vaseljensku patrijaršiju - istakao je za Sputnjik Vsevold Čaplin, protojerej Ruske pravoslavne crkve.

Ruski analitičar Andrej Suzdaljcev ocenio je za Sputniik da se krše apsolutno svi kanoni.

- Na kraju se to može okrenuti verskim ratom. Negde će zapleniti imovinu, negde oduzeti ili uništiti crkve Moskovske patrijaršije i zameniti ih konstantinopoljskim, odnosno autokefalnim. U tome je stvar. I neće svi pristati na to. Time se raspiruje pravi verski rat uoči predsedničkih izbora u Ukrajini - istakao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading