GLUMI POŠTENJAČINU, A U AFERAMA DO GUŠE: Evo šta se krije iza Jeremićeve želje da se ponovo dočepa fotelje

Autor: cik.co.rs, Republika

Vesti

16.09.2018

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Narodne stranke i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, prešli su preko međusobnih optužbi i uvreda u prošlosti i formirali Savez za Srbiju (SZS) kako bi se ponovo dočepali fotelja i državnih resorsa koju se u vreme vladavine "žutih" nemilice arčili, piše Centar za istraživanje korupcije (CIK).

RepublikaFoto: Tanjug/R. Prelić
Glumi poštenjačinu, a arčio narodne pare: Vuk Jeremić

U tekstu koji je CIK objavio na svom portalu, a koji u celini možete pročitati ovde, između ostalog podseća se da je Jeremić, kao prvi čovek Ministarstva spoljnih poslova za pet godina mandata na putovanja potrošio 3,6 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. 

Poređenja radi, ovi troškovi godišnje su iznosili više nego svi putni troškovi celog Ministarstva spoljih poslova (MSP) tokom 2014. godine.

- Mimo luksuznih putovanja, smeštaja u najelitinijim hotelima, putovanja privatnim avionom, Jeremić je za sebe uzeo i 55.000 evra na ime dnevnica, i na taj način duplirao celokupan iznos svoje petogodišnje plate kao ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije - podseća CIK.

Takođe, CIK podseća da je, tokom pet godina Jeremićevog rukovođenja MSP, agenciji "Aeroklubu" je na ime kupovine aviokarata isplaćeno oko 180 miliona dinara, što je konstatovano i izveštajem Državne revizorske institucije (DRI) 2011. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Prešao preko Jeremićevih uvreda ne bi li ponovo došao na vlast

Jeremić je poslove nabavke avionskih karata poverio firmi "Aeroklub" bez zaključenog pisanog ugovora i bez sprovođenja postupka javne nabavke. U izveštaju sačinjenom nakon provere finansijskog poslovanja MSP u 2011. godini, Državna revizorska institucija (DRI) ukazala je na firmu "Aeroklub" od koje je to Ministarstvo, pretežno nabavljalo avionske karte u vreme dok je resorom rukovodio Vuk Jeremić  - kaže se između ostalog u tekstu CIK.

Pri tom, daleko da su ovo sve afere u kojima je učestvovao "prepošteni Jeremić", a neke od onih u koje je šef Narodne stranke umešan možete videti taksativno pobrojano u tabeli ispod.

Ima li se u vidu sve nabrojano, jasno je da Jeremić neće prezati ni od čega kako bi se dokopao vlasti, pa čak i od udruživanja sa Draganom Đilasom, čovekom koji ga je svojevremeno doslovno isterao iz Demokratske stranke.

Sa druge strane, i Jeremić i Đilas bi trebalo da imaju u vidu da narod u Srbiji ne pati od "amnezije" i da se itekako dobro seća svih afera u kojima je pomenuti dvojac učestvovao.

Afere koje se vezuju za Vuka Jeremića
- Potpisivanje ugovora sa "Energoprojektom“ kojim je Srbija oštećena za više od 5,2 miliona evra
- Nezapamćeno trošenje novca jednog Ministra spoljnih poslova na putovanja - 3,6 miliona evra
- Nameštanje posla (od oko 360 hiljada evra samo za jednu godinu) za kupovinu avio karata za potrebe Ministarstva agenciji "AeroKlub“ čiji je vlasnik rođak Jeremićeve supruge, i to bez poštovanja Zakona o javnim nabavkama
 - Korišćenje pozicije predsednika Teniskog saveza Srbije za nameštanje poslova istoj agenciji
- Milionski iznosi isplaćeni iz državne kase tokom vlasti Tadića na ime američkih konsultantskih firmi i potreba lobiranja upravo za Vuka Jeremića u američkom i zapadnom establišmentu
Jeremić o Đilasu
On je osvetoljubiv, brutalan i autokrata
Đilas o Jeremiću
Loš Ministar spoljnih poslova koji je Srbiju “zavadio sa pola sveta” i onaj koji je funkcije koristio za samopromociju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Fudbaler

16.09.2018 17:00

Mimo luksuznih putovanja, smeštaja u najelitinijim hotelima, putovanja privatnim avionom, Jeremić je za sebe uzeo i 55.000 evra na ime dnevnica, i na taj način duplirao celokupan iznos svoje petogodišnje plate kao ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije. Veleizdajnik na vlast neće doći.

MIRA

16.09.2018 17:13

Vuk i Đilas ne mogu preći cenzus na izborima .

jančiDD

16.09.2018 17:16

Toliko afera, toliko uludo utrošenih para, a glumi poštenjačinu. Na njegovu žaslost, Srbija ima narod koji i te kako dobro pamti i koji ne voli prevare, pronevere, krađu.

Maja

16.09.2018 17:17

Kad je Jeremić u pitanju apsolutno ništa me ne čudi.